Ο λόγος φόρων προς ΑΕΠ σημείωσε ελαφρά μείωση σε όλη την ΕΕ το 2023. Ωστόσο, οι τάσεις διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών.Ο λόγος φόρων προς ΑΕΠ είναι το βάρος των φόρων και των καθαρών κοινωνικών εισφορών επί του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μιας χώρας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Γαλλία παρουσίασε τον υψηλότερο λόγο (45,6%), ακολουθούμενη από το Βέλγιο (44,8%) και τη Δανία (44,1%).
Στην άλλη πλευρά του φάσματος, οι χαμηλότερες αναλογίες αναφέρθηκαν στην Ιρλανδία (22,7%), τη Ρουμανία (27,0%) και τη Μάλτα (27,1%). Ο μέσος όρος της ΕΕ για το 2023 ήταν 40%, μόλις 0,7% χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος.
Ο λόγος φόρων προς ΑΕΠ αυξήθηκε σε 11 χώρες της ΕΕ μεταξύ 2022 και 2023, σημειώνει το Euronews.
Η Ελλάδα την μεγαλύτερη μείωση
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Κύπρο (+2,9%), το Λουξεμβούργο (+2,6%), την Ιρλανδία (+1,6%) και τη Δανία (+1,5%).
Η Ελλάδα (-2,1%), η Γαλλία (-2%) και η Γερμανία (-1,4%) σημείωσαν τις μεγαλύτερες μειώσεις, ενώ συνολικά 12 χώρες της ΕΕ κατέγραψαν μείωση τουλάχιστον 0,1%.
Όσον αφορά μόνο την ευρωζώνη, ο λόγος φόρων προς ΑΕΠ μειώθηκε επίσης, στο 40,6% το 2023 έναντι 41,4% το προηγούμενο έτος.
Οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκαν το 2023, ενώ οι καθαρές κοινωνικές εισφορές αυξήθηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ
Τρία είδη φόρων
Τα έσοδα από φόρους και κοινωνικές εισφορές μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τρεις κύριες κατηγορίες ή τύπους:
- πρώτον, οι έμμεσοι φόροι που ορίζονται ως φόροι που συνδέονται με την παραγωγή και τις εισαγωγές (όπως οι φόροι προστιθέμενης αξίας – ΦΠΑ),
- δεύτερον, οι άμεσοι φόροι που αποτελούνται από τους τρέχοντες φόρους επί του εισοδήματος και του πλούτου,
- και τρίτον, οι καθαρές κοινωνικές εισφορές.
Η διαφορά μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων είναι ότι για τους άμεσους φόρους, το βάρος της καταβολής τους δεν μπορεί να μεταφερθεί εύκολα σε άλλα μέρη. Για τους έμμεσους φόρους, όπως ο ΦΠΑ, το ποιος τελικά πληρώνει τους φόρους εξαρτάται εκ των πραγμάτων από τις ελαστικότητες προσφοράς και ζήτησης ως προς τις τιμές.