Ελλάδα

Αυτές είναι οι δύο μεγάλες αλλαγές για να ”χτυπηθεί” η στεγαστική κρίση – Ποιες είναι οι αποφάσεις

Αυτές είναι οι δύο μεγάλες αλλαγές για να ”χτυπηθεί” η στεγαστική κρίση – Ποιες είναι οι αποφάσεις

Δείτε αναλυτικά

Στόχος η στέγαση τουλάχιστον 40.000 οικογενειών και ευάλωτων ομάδων και η ενεργειακή αναβάθμιση άλλων 20.000 κατοίκων – 15 οικόπεδα της ΔΥΠΑ έχουν επιλεγεί για κοινωνική αντιπαροχή

Με δύο μεγάλες αλλαγές στα στεγαστικά προγράμματα η κυβέρνηση άνοιξε χθες τη «βεντάλια» των 13 μέτρων στεγαστικής πολιτικής για το 2025, που στοχεύουν στη στέγαση τουλάχιστον 40.000 οικογενειών και ευάλωτων ομάδων και στην ενεργειακή αναβάθμιση άλλων 20.000 κατοικιών, κατά την εξειδίκευση των μέτρων, σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, τις οποίες έχουν επεξεργαστεί τα υπουργεία Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Οι μεγάλες αλλαγές αφορούν:

1. Στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», το οποίο μπαίνει σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο, καθώς αυξάνεται το ύψος του τραπεζικού δανείου από τα 150.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ, μεγαλώνει η παλαιότητα των διαμερισμάτων/κατοικιών, τα οποία μπορεί να πηγαίνουν έως το 2007, διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, μικραίνουν τα επιτόκια, ενδεχόμενα κάτω από 2% (μηδενικό για πολυτέκνους) και αυξάνονται τα ηλικιακά όρια από το 39ο έως το 50ό έτος.

2. Στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» διευρύνεται ο δανεισμός από 10.000 ευρώ σε 13.330 ευρώ και μεγαλώνει το ύψος επιδότησης από το 40% σε 60%, που σημαίνει ότι θα επιδοτείται ποσό 8.000 ευρώ, αντί των 4.000 ευρώ. Πιο αναλυτικά, με την εξειδίκευση των μέτρων που έκαναν στη χθεσινή διυπουργική παρουσίαση οι κ. Σοφία Ζαχαράκη και Νίκος Παπαθανάσης:

Πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»

Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται σε 20.000 δικαιούχους και θα προβλέπει: 50% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης, 50% έντοκο τραπεζικό δάνειο. Ως πλεονεκτήματα θα είναι το χαμηλό επιτόκιο μεσοσταθμικά, τα διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια δικαιούχων έως 50 ετών. Για τους τριτέκνους και πολυτέκνους προβλέπεται 75% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και 25% έντοκο τραπεζικό δάνειο. Θα αφορά ακίνητα αξίας έως 250.000 ευρώ (αξία συμβολαίου), έως 150 τ.μ. και κατασκευής έως και το 2007.

Το ποσό του δανείου θα ανέρχεται έως και στα 190.000 ευρώ και έως το 90% του συμβολαίου. Η διάρκεια δανείου θα ανέρχεται από 3 έως 30 έτη.

Αφορά άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα:

  • έως 20.000 ευρώ για άγαμους î έως 28.000 ευρώ για ζευγάρια + 4.000 ευρώ / παιδί
  • έως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια + 5.000 ευρώ / παιδί.

Πρόγραμμα: «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» – Στο 60% η επιδότηση 

Η επιδότηση ανεβαίνει στο 60% και ανέρχεται έως τις 8.000 ευρώ για ανακαίνιση έως 13.330 ευρώ, προκειμένου να ανοίξουν κλειστά σήμερα σπίτια/διαμερίσματα.

Οι όροι που παραμένουν: 

  • Να έχουν το 50% και άνω της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας
  • Οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ
  • Το ακίνητο πρέπει να είναι μέχρι 100 τ.µ. και να µην έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως μισθωμένο. Οσοι υποβάλουν αίτηση και ενταχθούν στο πρόγραμμα θα λάβουν επιδότηση για να ανακαινίσουν μια κλειστή κατοικία επιφάνειας έως 100 τ.μ., την οποία στη συνέχεια θα πρέπει να ενοικιάσουν για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών.

Πρόγραμμα Κοινωνικής Αντιπαροχής

Το έργο αφορά στην ανέγερση κατοικιών σε ακίνητα του Δημοσίου µέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και µε δαπάνες του αναδόχου και εκμίσθωση διαμερισμάτων.

Εχει γίνει προκαταρκτική επιλογή 15 οικοπέδων ιδιοκτησίας ΔΥΠΑ, τα οποία είναι ώριμα προς αξιοποίηση. Θα είναι μηδενικού κόστους, με κατασκευαστικές εταιρείες να λαμβάνουν ως αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσης μέχρι την κάλυψη του κόστους και με την προϋπόθεση ότι ποσοστό των κατοικιών θα διατίθεται με μειωμένο ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής. Η διάρκεια της παραχώρησης θα ορίζεται διαφορετικά στην κάθε προκήρυξη και δεν μπορεί να είναι ενιαία για όλες τις περιοχές και τις αξίες της γης. Το ποσοστό εκμετάλλευσης του αναδόχου θα κυμαίνεται μεταξύ 30% και 60%, με σκοπό να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.

Από την καταγραφή που έχει γίνει, εντοπίστηκαν 98 κατάλληλα οικόπεδα εντός σχεδίου, συνολικής επιφάνειας 627 στρεμμάτων, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι στην Αττική – μεταξύ αυτών και το πρώην εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ στην Πειραιώς, αλλά και 10 οικόπεδα με οικοδομική άδεια επιφάνειας 75 στρεμμάτων τα οποία θεωρούνται τα πλέον ώριμα για αξιοποίηση. Στον σχεδιασμό εντάσσονται εκτάσεις εκτός σχεδίου, όπως και αδιάθετες κατοικίες, διαμερίσματα, γραφεία. Μέσα στο 2025 αναμένεται να «βγουν στην αγορά» 11 στρέμματα στην Κηφισιά, 20 στην Παιανία, 40 στη Λάρισα, 28 στην Ξάνθη, 74 στο Βόλο, αλλά και σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως Αγρίνιο, Πάτρα, Σέρρες και Χαλκιδική.

Για τους δημοσίους υπαλλήλους θα υλοποιηθεί ένα ευρύ πρόγραμμα, αφού το υπουργείο μελετά κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Δηλαδή, πώς μπορεί να αξιοποιήσει παλιά αστυνομικά τμήματα, παλιά σχολεία, δημοτικά ή δημόσια κτίρια κ.ά.

Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία»

Το βελτιωμένο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» αφορά τουλάχιστον 700 ευάλωτα νοικοκυριά σε 60 δήμους.

Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας πληρώνει για τρία χρόνια το ενοίκιο, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δαπάνες οικοσκευής, ενώ προστίθενται και δαπάνες για επισκευές και ενεργειακά πιστοποιητικά. Αν μετά τα τρία χρόνια ο ωφελούμενος κρατήσει το σπίτι, θα μπορεί να λαμβάνει πλέον το επίδομα ενοικίου για 1+1 χρόνο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτεί παράλληλα για έναν χρόνο την εργασία σε επιχειρήσεις ή εργοδότες με καταβολή του κατώτατου μισθού και τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη. Αυξήθηκαν οι προβλεπόμενες δαπάνες ενοικίου αναλογικά µε τον αριθμό των µελών του νοικοκυριού.

Πρόγραμμα «Κάλυψη» 

Απευθύνεται επίσης σε νέους ηλικίας 25-39 ετών, οι οποίοι περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Με προτεραιότητα σε µονογονείς, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης για τις πλέον ευάλωτες ομάδες, Αθήνα – Θεσσαλονίκη 

Σε συνεργασία με τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης ανακαινίζονται 100 διαμερίσματα (70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη) για τη στέγαση 250 νοικοκυριών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που απειλούνται από ή βιώνουν έλλειψη στέγης.

Στέγαση δημοσίων υπαλλήλων 

Σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το ΥΚΟΙΣΟ προχωράει στον εντοπισμό δημοτικών και κρατικών κτιρίων προκειμένου να ανακαινιστούν και να διατεθούν για τη φιλοξενία  δασκάλων, γιατρών κ.ά.

Ηδη σε συνεργασία µε την ΕΕΤΑΑ έχουν συγκεντρωθεί ακίνητα σε δήμους και περιφέρειες µε έντονο στεγαστικό έλλειμα (π.χ. ορεινές, ημιορεινές, παραμεθόριες και νησιωτικές). Φέτος οι ανάγκες στέγασης δασκάλων, γιατρών κ.λπ. σε 31 νησιωτικούς δήμους ανέρχονται σε 3.086. Οι μεγαλύτερες ανάγκες αφορούν τη Σαντορίνη, όπου ζητείται στέγη για 464 ανθρώπους, ενώ οι μικρότερες στο Ληξούρι, και συγκεκριμένα 4.

Στέγαση φοιτητών – Επίδομα 

Αυξήθηκε από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ το φοιτητικό επίδομα. Για τους φοιτητές που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης το ποσό αυξήθηκε στα 2.000 ευρώ και στην περίπτωση συγκατοίκησης φτάνει στις 2.500 ευρώ για κάθε έναν φοιτητή.

Επίδομα στέγασης ανασφάλιστων υπερηλίκων

Παρέχεται μέσω ΟΠΕΚΑ επίδομα στέγασης σε 593 ανασφάλιστα άτομα ή ζευγάρια που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος.

Το ύψος του επιδόματος ισούται µε το ποσό του συμφωνηθέντος μισθώματος, µε ανώτατο όριο το ποσό των 362 ευρώ.

Επίδομα στέγασης 

Αυξάνεται το ποσό για 202.000 δικαιούχους, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν, το επίδομα στέγασης αυξάνεται από τα 70 ευρώ σε 125 ευρώ και 75 ευρώ.

Απογραφή, ψηφιοποίηση & αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας ΥΚΟΙΣΟ

Φυσική και ψηφιακή απογραφή τουλάχιστον 1.600 ακινήτων αδιάθετων υπολοίπων στεγαστικών προγραμμάτων αποκατάστασης ευπαθών ομάδων σε όλη τη χώρα.

Καταγραφή των ακινήτων στο Κτηματολόγιο. Αποτύπωση τυχόν νομικών εκκρεμοτήτων και πρόταση αξιοποίησης ανάλογα µε την κατηγορία των ακινήτων και τη χωροταξικά γεωγραφική τους θέση.

Μελέτη, κατασκευή, λειτουργία & συντήρηση φοιτητικών εστιών, µε ΣΔΙΤ

Τα έργα ΣΔΙΤ για την κατασκευή των φοιτητικών κατοικιών συνδέονται άμεσα µε το μέλλον των πανεπιστημίων, µε την αναβάθμιση της έρευνας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής διδασκόντων και φοιτητών, τη διεθνοποίηση των Ιδρυμάτων και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Πύλη Στεγαστικής Πολιτικής

Η Πύλη (Portal) Στεγαστικής Πολιτικής θα δημιουργηθεί, μέχρι το τέλος του 2024, µε στόχο την ενημέρωση των πολιτών αναφορικά µε τα εξής:

Βασικά χαρακτηριστικά των στεγαστικών προγραμμάτων (π.χ. όροι και προϋποθέσεις, γεωγραφική κάλυψη, δικαιούχοι κ.λπ.) Διαδικασία αιτήσεων και επιλογή ανακατεύθυνσης (link) στον εκάστοτε φορέα υλοποίησης (φόρμα αίτησης). Απολογισμός και στατιστικά στοιχεία σχετικά µε την πρόοδο του εκάστοτε προγράμματος (π.χ. φάση υλοποίησης, απορρόφηση).

Ενεργειακή αναβάθμιση

Αλλάζουν τα κριτήρια και μέχρι 20.000 δικαιούχοι μπορούν να επιδοτηθούν προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά την οικία τους, χωρίς να είναι απαραίτητο η αναβάθμιση αυτή να αφορά την πρώτη κατοικία. Οσοι επιλέξουν το πρόγραμμα θα πρέπει να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε δαπάνη ενεργειακής αναβάθμισης (κουφώματα, συστήματα ψύξης-θέρμανσης, θερμομονώσεις κ.λπ.), χωρίς τους περιορισμούς αναβάθμισης ενεργειακής κατηγορίας των προγραμμάτων «Εξοικονομώ», θα έχουν μηδενικό επιτόκιο για δάνεια έως 25.000 ευρώ, με περίοδο αποπληρωμής έως 7 χρόνια. Πρακτικά, κάποιος που θα λάβει το μέγιστο ποσό δανείου των 25.000 ευρώ θα πληρώνει λιγότερα από 300 ευρώ τον μήνα για 7 χρόνια για την αποπληρωμή του δανείου του.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button