Tαχύτατη είναι η αύξηση των θερμοκηπίων στην Αρκαδία, αν και το κόστος δημιουργίας μίας θερμοκηπιακής μονάδας δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο.
Βασικό κίνητρο οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες στην Αρκαδία, που χαρακτηρίζονται από τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Ο Θοδωρής Τζούμης, ιδιοκτήτης θερμοκηπίου, αναφερόμενος στην εξάπλωση των μονάδων επισημαίνει ότι «η Αρκαδία έχει ακραία καιρικά φαινόμενα και όλοι ψάχνουν τρόπο να προστατεύσουν την παραγωγή τους. Συνήθως μιλάμε για μικρά θερμοκήπια που έρχονται για να μεγαλώσουν λίγο το καλοκαίρι. Να γίνεται η καλλιέργεια πιο γρήγορα και να κρατάνε τα προϊόντα πιο πολύ». Στον συγκεκριμένο νομό, η βασική καλλιέργεια είναι τα κηπευτικά. Κρίσιμη περίοδος είναι αυτή από τον Απρίλιο μέχρι τις αρχές Μαΐου, αλλά και ο Νοέμβριος, όταν, κατά κοινή ομολογία, υπάρχει πρόβλημα με τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Τελικά, τα θερμοκήπια, εκτός από λύση απέναντι στις καιρικές συνθήκες, αποτελούν και οικονομική πρόταση για τους καλλιεργητές, σύμφωνα με τον κ. Τζούμη, καθώς «την εποχή που θα βγάλει πρώιμα και ποιοτικά προϊόντα η Αρκαδία, θα υπάρξει μεγαλύτερο οικονομικό ενδιαφέρον». Το ζήτημα, όπως εξηγεί, «είναι ότι αυτή η δουλειά απαιτεί τεχνογνωσία. Σίγουρα οι επενδύσεις στα θερμοκήπια θα αυξηθούν, εάν ο αγρότης στην Αρκαδία θέλει να έχει παραγωγή αρκετούς μήνες τον χρόνο».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του ιδιοκτήτη θερμοκηπίου Δημήτρη Δρόσου, ο οποίος καλλιεργεί βιολογικά κηπευτικά προϊόντα. «Όλα δείχνουν αναγκαστική στροφή στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια, προκειμένου να πετύχουμε πρωιμότητα και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες. Φυσικά, υπάρχει και το πρόβλημα με το κόστος της επένδυσης, καθώς για ένα στρέμμα θερμοκηπίου απαιτούνται 25.000 ευρώ. Βέβαια, οι αποδόσεις των θερμοκηπίων είναι τέτοιες, ώστε σε οδηγούν σε αύξηση της καλλιέργειας», επισημαίνει.