Αγροτικά

Αντέχει το ψυχολογικό φράγμα των 5 ευρώ στην Ισπανία αλλά με διαρροές

Συγκρίνοντας τις σημερινές τιμές στην ισπανική αγορά από διαφορετικές πηγές, τα νούμερα είναι μεν κάπως διαφορετικά, όμως η γενική τάση είναι ενιαία. Όπως γράψαμε και στο Παρατηρητήριο  της προηγούμενης Παρασκευής (15/11) η πτώση των τιμών δείχνει να ανακόπηκε αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αποτελούν ένα στέρεο επίπεδο ισορροπίας και μάλιστα με δυναμική ανοδικής, έστω και ελαφράς, ανάκαμψης ή αν θα επακολουθήσει και νέος γύρος πιέσεων έστω και ηπιότερων αυτής της πρωτοφανούς κατάρρευσης που ζήσαμε την 1η εβδομάδα του Νοεμβρίου (βλέπε Οι αγορές ελαιολάδου καταρρέουν – Σύντομη ανάλυση    και  Οι θέσεις της 4Ε για την κατάρρευση των τιμών ελαιολάδου )

τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, λογικά, θα πρέπει να δούμε τη ροή της προσφοράς να δυναμώνει

Αυτό λοιπόν που βλέπουμε καθαρά είναι πως τα έξτρα ανθίστανται στο ψυχολογικό όριο των 5 ευρώ, έστω και αν τις τελευταίες ημέρες χάνουν καθημερινά από λίγα δέκατα του σεντ ή αν έχουν ένα μέσο όρο στα 5,26 €/κιλό αλλά με ανησυχητικά πολλές συναλλαγές σε επίπεδα κάτω των 5 ευρώ. Πιο ισορροπημένη δείχνει η αγορά του λαμπάντε 1° στα 4,64 € και ακόμη πιο καλά να πατάει στα πόδια του το παρθένο στα 4,95€/κιλό.

Όλα αυτά αποτελούν απλές ενδείξεις σε μια αγορά τελείως ευμετάβλητη. Οι προβλέψεις : έρχεται λαδιά!   για ισπανική παραγωγή 1,3 εκατ. τόνους ή και για ακόμη παραπάνω είναι πιο ακλόνητες παρά ποτέ, ιδίως μετά τις πρόσφατες βροχές οι οποίες απλά καθυστέρησαν τη φετινή συγκομιδή. Άρα, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, λογικά, θα πρέπει να δούμε τη ροή της προσφοράς να δυναμώνει, τα ντεκάντερ στο φουλ να τροφοδοτούν τις δεξαμενές με τα φρέσκα φετινά ελαιόλαδα.

Καταγράφουμε την ευδιάκριτη τάση  Υποχωρούν οι τιμές του έξτρα παρθένου στα ισπανικά σούπερ μάρκετ  και με ανυπομονησία αναμένουμε αυτό που επανειλημμένα εδώ και μήνες επισημαίνουμε. Την θετική ανταπόκριση όσων  καταναλωτών είχαν μεταναστεύσει στα φτηνότερα σπορέλαια να επανέλθουν στο ελαιόλαδο ώστε να αποκατασταθεί μια στέρεη ισορροπία στην διατροφική αλυσίδα με δίκαιη και βιώσιμη αμοιβή των ελαιοπαραγωγών.

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button