Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Ανάλυση stratfor για το δημογραφικό: Γιατί γερνούν οι ανεπτυγμένες χώρες

Στο πρώτο μέρος, σημειώνονται και αναλύονται οι εκτεταμένες αλλά και «δραματικές» αλλαγές στο δημογραφικό, ανάλογα με τον προσδιορισμό -βάσει των οικονομικών δεικτών- χωρών, ενώ το δεύτερο μέρος καλύπτει τις οικονομικές επιπτώσεις από την αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων παγκοσμίως. 

Ο πλανήτης υφίσταται εκτεταμένες δημογραφικές αλλαγές, οι οποίες επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και αυξάνουν το δημόσιο χρέος, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο μεσοπρόθεσμης χρηματοπιστωτικής αστάθειας και συγκρούσεων για την κατανομή των πόρων σε πολλές προηγμένες οικονομίες, ενώ αυξάνουν την πολιτική και οικονομική αστάθεια σε πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες που χαρακτηρίζονται από χαμηλά εισοδήματα. Οι διαφορετικές δημογραφικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο δημιουργούν οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις. Οι προηγμένες οικονομίες (με υψηλά εισοδήματα) χαρακτηρίζονται από πολύ αργή αύξηση του πληθυσμού, στασιμότητα των πληθυσμιακών επιπέδων ή ακόμη και απόλυτη μείωση του πληθυσμού, με την Ιαπωνία το 2011 να βιώνει την πρώτη μείωση των πληθυσμιακών της επιπέδων. Αυτό σε απόλυτους αριθμούς έχει οδηγήσει , σε ορισμένες περιπτώσεις, σε μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας. Στο μεταξύ, οι χώρες ανώτερου και μεσαίου εισοδήματος υφίστανται πολύ παρόμοιες δημογραφικές αλλαγές, αν και υπολείπονται των προηγμένων οικονομιών κατά μία ή δύο δεκαετίες.

Ωστόσο, οι δημογραφικές τους μεταβάσεις είναι συχνά ταχύτερες, κυρίως λόγω της ταχείας μείωσης των ποσοστών γονιμότητας, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της οικονομικής ευημερίας, στην άνοδο του επιπέδου εκπαίδευσης,  στις αλλαγές στις πολιτισμικές αντιλήψεις και στο υψηλότερο κόστος ανατροφής των παιδιών, παρά τα αυξημένα επίπεδα εισοδήματος. Αντίθετα, οι οικονομίες χαμηλού εισοδήματος και πολλές οικονομίες με χαμηλότερο και μεσαίο εισόδημα (αναπτυσσόμενες) εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από ταχεία αύξηση του πληθυσμού και ταχεία αύξηση του αριθμού των ατόμων σε ηλικία εργασίας.

Οι παγκόσμιες δημογραφικές ισορροπίες θα συνεχίσουν να αλλάζουν δραματικά, με τις προηγμένες και τις αναδυόμενες οικονομίες να γερνούν με ταχείς ρυθμούς στο πλαίσιο μιας αργής αύξησης, στασιμότητας ή ακόμη και μείωσης του πληθυσμού και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να παρουσιάζουν ταχεία αύξηση. Σχεδόν όλες οι προηγμένες οικονομίες, όπως αυτές της Ανατολικής Ασίας και τμήματα της Ευρώπης, έχουν ποσοστά γονιμότητας κάτω από το επίπεδο αναπλήρωσης, γεγονός που -χωρίς σημαντική μετανάστευση- θα οδηγήσει ή έχει οδηγήσει σε στασιμότητα ή μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας. Εν τω μεταξύ, η Βόρεια και η Λατινική Αμερική θα καταγράψουν μέτριες αυξήσεις στην πληθυσμιακή αύξηση κατά το επόμενο τέταρτο του αιώνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ. Αντίθετα, η Αφρική, συμπεριλαμβανομένων της Βόρειας Αφρικής και της Δυτικής Ασίας, μια περιοχή στην οποία κυριαρχούν χώρες με χαμηλό εισόδημα και χαμηλότερο μεσαίο εισόδημα, θα σημειώσει σημαντική αύξηση τις επόμενες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της απότομης αύξησης του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας. Συνοπτικά, όλες οι περιοχές του κόσμου, εκτός από την Αφρική, τη Δυτική Ασία και τη Νότια Ασία, θα βιώσουν μείωση του πληθυσμού κατά τις επόμενες δύο γενιές.

eleftherostypos.gr

Exit mobile version