Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Αλλαγή ώρας 2024: Τι ισχύει φέτος – Πότε γυρνάμε τους δείκτες μια ώρα πίσω;


Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά με τα πρώτα κρύα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη χώρα και μαζί του ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή ώρας από τη θερινή στη χειμερινή.

Μόλις μια εβδομάδα απομένει μέχρι την επιστροφή στη χειμερινή ώρα, μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.

Φέτος, η αλλαγή της ώρας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, μέσα στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, προσφέροντας στους «υπναράδες» την ευκαιρία να απολαύσουν μια επιπλέον ώρα ύπνου και σε όσους επιλέξουν να το… ξενυχτίσουν, μια ώρα παραπάνω για διασκέδαση!

Ειδικότερα, στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή στις 03:00, ακολουθώντας το καθιερωμένο μοτίβο της επιστροφής στη χειμερινή ώρα.

Η αλλαγή της ώρας γίνεται βάσει της Οδηγίας 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ρυθμίζει τη θερινή και χειμερινή ώρα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η θερινή ώρα του 2024 ολοκληρώνεται στις 27 Οκτωβρίου και ακολουθώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι πολίτες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα ρολόγια τους ανάλογα.

Παράλληλα, από την 1η Οκτωβρίου, ισχύουν οι ώρες κοινής ησυχίας για τη χειμερινή περίοδο, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις. Οι ώρες αυτές διαμορφώνονται από τις 15:30 έως τις 17:30 το απόγευμα και από τις 22:00 το βράδυ έως τις 07:30 το πρωί. Όσοι δεν συμμορφώνονται με τις ώρες κοινής ησυχίας, κινδυνεύουν με δίωξη για πταίσμα. Κατά τη θερινή περίοδο, οι ώρες κοινής ησυχίας είναι από τις 15:00 έως τις 17:30 και από τις 23:00 έως τις 07:00.

Η αλλαγή της ώρας αποτελεί πλέον μια τυπική διαδικασία, με τους πολίτες να είναι εξοικειωμένοι με τη συγκεκριμένη προσαρμογή, η οποία συμβαίνει δύο φορές το χρόνο.

Πότε έγινε πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλαγή ώρας

Επισημαίνεται πως στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε. Κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε πια το 1975.

Στην Ευρώπη, η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η αλλαγή ώρας ήταν το καλοκαίρι του 1916, εν μέσω πολέμου, στη Γερμανία, προκειμένου το ανθρώπινο δυναμικό να μπορεί να παράγει καλύτερα πολεμικό υλικό χωρίς να καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα.

Από το 1996, ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη, συνηθίζεται να γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μια ώρα επιπλέον, ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο. Η Λευκορωσία σταμάτησε την εναλλαγή ώρας μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία. Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του – τότε – Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Exit mobile version