Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Βρετανία η αποκάλυψη ότι η στέψη του βασιλιά Καρόλου τον Μάιο του 2023 κόστισε στους φορολογούμενους τουλάχιστον 72 εκατ. λίρες (86,5 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Τι δείχνουν οι αριθμοί για τη στέψη
Συγκεκριμένα, το κόστος της αστυνόμευσης της τελετής ανήλθε σε 21,7 εκατ. λίρες, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού (DCMS) κατέβαλε επιπλέον 50,3 εκατ. λίρες, όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian».
Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία παρακολούθησαν από την τηλεόραση την ενθρόνιση του Καρόλου στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, σημαντικά λιγότεροι από τα 29 εκατομμύρια Βρετανούς που είχαν παρακολουθήσει την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 2022.
Στην τελετή στέψης παρέστησαν αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο, ενώ την επόμενη νύχτα πραγματοποιήθηκε συναυλία γεμάτη αστέρια στο Κάστρο του Ουίνδσορ.
Η ετήσια έκθεση και οι λογαριασμοί του DCMS, του επικεφαλής τμήματος της κυβέρνησης του Ρίσι Σουνάκ που συνεργάστηκε με τον βασιλικό οίκο για τη στέψη, ανέφεραν ότι το υπουργείο «πραγματοποίησε με επιτυχία το κεντρικό Σαββατοκύριακο της στέψης της Αυτού Μεγαλειότητας του Βασιλιά Καρόλου Γ’, την οποία απόλαυσαν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο».
Περιέγραψε τη στέψη ως μια «στιγμή που συμβαίνει μία φορά στη γενιά», η οποία επέτρεψε σε «ολόκληρη τη χώρα να ενωθεί για να γιορτάσει», καθώς και ως μια «μοναδική ευκαιρία να γιορτάσουμε και να ενισχύσουμε την εθνική μας ταυτότητα και να προβάλουμε το Ηνωμένο Βασίλειο στον κόσμο».
Αντιδράσεις για το κόστος της στέψης του βασιλιά Κάρολου
Η οργάνωση Republic, η οποία διεξάγει εκστρατεία για την αντικατάσταση της μοναρχίας με έναν εκλεγμένο αρχηγό κράτους και ένα πιο δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, χαρακτήρισε τη στέψη ως «αισχρή» σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων.
«Θα με εξέπληττε πολύ αν 72 εκατομμύρια λίρες ήταν το συνολικό κόστος», δήλωσε στον Guardian ο διευθύνων σύμβουλος της Republic, Graham Smith,.
Εκτός από το κόστος αστυνόμευσης του Υπουργείου Εσωτερικών και το κόστος του DCMS που περιλαμβάνονται στα στοιχεία, είπε ότι το Υπουργείο Άμυνας, οι Μεταφορές για το Λονδίνο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις και τα τοπικά συμβούλια είχαν επίσης έξοδα που σχετίζονται με τη στέψη, ενώ άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν το συνολικό κόστος μεταξύ 100 και 250 εκατομμυρίων λιρών.
«Αλλά ακόμη και αυτό το ποσό -72 εκατ. λίρες- είναι απίστευτο», πρόσθεσε ο Σμιθ. «Είναι ένα τεράστιο ποσό για να δαπανηθεί για την παρέλαση ενός ατόμου, όταν δεν υπήρχε καμία απολύτως υποχρέωση από το σύνταγμα ή τον νόμο να γίνει στέψη, και όταν αντιμετωπίζαμε περικοπές σε βασικές υπηρεσίες.
Ήταν μια παρέλαση στην οποία επέμενε ο Κάρολος με τεράστια έξοδα για τον φορολογούμενο, και αυτό είναι επιπλέον του τεράστιου λογαριασμού φόρου κληρονομιάς που δεν χρειάστηκε να πληρώσει, επιπλέον του κόστους της μοναρχίας ύψους 500 εκατομμυρίων λιρών ετησίως».
Σύμφωνα με μια ρήτρα που συμφωνήθηκε το 1993 από τον τότε πρωθυπουργό, Τζον Μέιτζορ, κάθε κληρονομιά που περνά «από μονάρχη σε μονάρχη» αποφεύγει την εισφορά 40% που εφαρμόζεται σε περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 325.000 λιρών.
«Ήταν μια υπερβολή που απλά δεν χρειαζόταν. Ήταν εντελώς περιττό και σπατάλη χρημάτων εν μέσω κρίσης κόστους ζωής σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τεράστια ποσοστά παιδικής φτώχειας.
Όταν τα παιδιά αδυνατούν να πληρώσουν τα γεύματα στο σχολείο, το να ξοδεύουμε πάνω από 70 εκατομμύρια λίρες για αυτή την παρέλαση είναι αισχρό», συμπλήρωσε ο Smith.