Η ελιά, ανθεκτική από τη φύση της, συχνά δηµιουργεί τη λανθασµένη εντύπωση ότι έχει χαµηλές απαιτήσεις θρέψης. Στην πραγµατικότητα όµως τα ελαιόδεντρα αντιδρούν θετικά µετά από ισορροπηµένη και επαρκή θρέψη, αυξάνοντας τις αποδόσεις τους θεαµατικά και βελτιώνοντας την παραγωγή τους ποιοτικά. Άζωτο, Φώσφορος, Κάλιο, Μαγνήσιο και Βόριο ή και Ψευδάργυρος είναι συνήθως τα κύρια θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για βέλτιστη καρπόδεση και παραγωγή κάθε χρόνο.
Είναι γεγονός ότι όσο µεγαλύτερη είναι η παραγωγή της εκάστοτε ελαιοκοµικής σεζόν, τόσο µεγαλύτερη είναι και η «εξάντληση» του δένδρου για την επόµενη χρόνια. Ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα θρέψης είναι απαραίτητο, για να επαναφέρει σε επάρκεια τα επίπεδα των θρεπτικών στοιχείων που αφαιρέθηκαν µε τον ελαιόκαρπο και να δώσει τη δυνατότητα στα δένδρα να υποστηρίξουν µία καλή παραγωγή και την επόµενη χρόνια. Το άζωτο αποτελεί για την ελιά το σπουδαιότερο στοιχείο και επηρεάζει άµεσα τόσο τη βλάστηση όσο και την καρποφορία της, ενώ έµµεσα µπορεί να επηρεάσει και το βαθµό παρενιαυτοφορίας των δέντρων. Η αντίδραση των ελαιόδεντρων στη χορήγηση αζώτου είναι ιδιαίτερα εµφανής σε εδάφη χαµηλής γονιµότητας και όταν η εδαφική υγρασία δεν αποτελεί έντονο περιοριστικό παράγοντα.
Παράλληλα, η έλλειψη καλίου απαντάται στα ελαιόδεντρα σε ποσοστό µεγαλύτερο του 60%, ιδιαίτερα όταν αναπτύσσονται σε ξηρικές περιοχές ή σε αλκαλικά εδάφη. Για την κάλυψη των υψηλών απαιτήσεων συνίσταται οι εφαρµογές να γίνονται το χειµώνα ή στο τέλος του ανάλογα µε τη διαθεσιµότητα του νερού ενώ στις χρονιές µε υψηλή παραγωγικότητα, πρέπει να υπάρχει διαθεσιµότητα την περίοδο της ταχείας αύξησης των καρπών.
Προκλήσεις θρέψης κόβουν αποδόσεις και αλλοιώνουν ποιότητα
Αντιστρόφως ανάλογη η σχέση φωσφόρου µε σίδηρο σε ασβεστολιθικά εδάφη, προσοχή απαιτείται στις εντατικές καλλιέργειες ελιάς
της Βασιλικής Μαντά
Τα θρεπτικά στοιχεία που αποµακρύνονται µε τη συγκοµιδή της ελιάς, αλλά και µε άλλες καλλιεργητικές πρακτικές όπως τα κλαδέµατα είναι αναγκαίο να αναπληρώνονται µέσω της λίπανσης κάθε χρόνο, ώστε διατηρηθούν η παραγωγικότητα της καλλιέργειας, η ποιοτική παραγωγή και η γονιµότητα των εδαφών. Το κάθε µακροθρεπτικό και µικροθρεπτικό στοιχείο συµβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της καλλιέργειας συµµετέχοντας σε διαφορετικές λειτουργίες του φυτού και συντελώντας καθοριστικά στην αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας. Σε κάθε περίπτωση, ο ελαιοπαραγωγός καλείται να επιλέξει το κατάλληλο λίπασµα και να εξασφαλίσει στα δέντρα τις αναγκαίες θρεπτικές ουσίες, την κατάλληλη εποχή, ώστε να αποφύγει συµπτώµατα τροφοπενίας ή περίσσειας, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει να βελτιώσει τη γονιµότητα του εδάφους αυξάνοντας το ποσοστό της οργανικής ουσίας. Επισηµαίνεται πως η ελιά προτιµά εδάφη που στραγγίζουν εύκολα και αερίζονται καλά, συνεπώς δεν «συµπαθεί» τα βαριά – αργιλώδη, που µάλλον δύσκολα επιτυγχάνουν αυτές τις παραµέτρους. Ασβεστούχα εδάφη πλούσια σε βόριο είναι αυτά που «αγαπά», τα οποία όµως συνεπάγονται συχνά τροφοπενίες σιδήρου, µια διαταραχή που πλήττει σοβαρά την παραγωγή και την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Σε αυτές τις περιπτώσεις ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη χρήση φωσφόρου, καθώς η υπερβολική λίπανση µπορεί να επιδεινώσει την ανεπάρκεια. Τα πρώτα σηµάδια ανεπάρκειας σιδήρου περιλαµβάνουν το κιτρίνισµα των νεαρών φύλλων και, σε σοβαρότερες περιπτώσεις, την υποβάθµιση της ποιότητας των άγουρων καρπών, µε συνέπεια τη µείωση της παραγωγής και την αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του παραγόµενου ελαιολάδου. Η σοβαρότητα της χλώρωσης εξαρτάται από την περιεκτικότητα του εδάφους σε οξείδια σιδήρου, κύρια πηγή σιδήρου για τα φυτά, καθώς και το επίπεδο διαθέσιµου φωσφόρου. Η εντατικοποίηση της ελαιοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο συνοδεύεται συχνά από υψηλές δόσεις φωσφόρου, γεγονός που αυξάνει τη συχνότητα εµφάνισης χλωρώσεων.
Μελέτες, όπως µια ισπανική που εξέτασε την επίδραση της λίπανσης µε φωσφορικά άλατα σε ποικιλίες ελιάς επιρρεπείς σε τροφοπενίες σιδήρου, διαπίστωσε ότι η εφαρµογή φωσφόρου µείωσε τη συγκέντρωση χλωροφύλλης και το βάρος των φύλλων. Μάλιστα, συχνά, τα συµπτώµατα εµφανίζονται καθυστερηµένα. Αυτή η καθυστέρηση µπορεί να εξηγήσει γιατί οι παράµετροι όπως ο όγκος της κόµης, η διάµετρος του κορµού και η παραγωγή δεν επηρεάστηκαν από τη φωσφορική λίπανση. Ως εκ τούτου, είναι κρίσιµο σε ασβεστολιθικά εδάφη, να περιορίζεται η εφαρµογή φωσφόρου, ώστε να αποτραπεί η ανεπάρκεια σιδήρου, ιδιαίτερα στην εντατική ελαιοκαλλιέργεια.
Άζωτο και κάλιο για καλή καρπόδεση κάθε χρόνο στην ελιά
Είναι γεγονός ότι όσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή της εκάστοτε ελαιοκομικής σεζόν, τόσο μεγαλύτερη είναι και η «εξάντληση» του δένδρου για την επόμενη χρόνια. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θρέψης είναι απαραίτητο, για να επαναφέρει σε επάρκεια τα επίπεδα των θρεπτικών στοιχείων που αφαιρέθηκαν με τον ελαιόκαρπο και να δώσει τη δυνατότητα στα δένδρα να υποστηρίξουν μία καλή παραγωγή και την επόμενη χρόνια. Το άζωτο αποτελεί για την ελιά το σπουδαιότερο στοιχείο και επηρεάζει άμεσα τόσο τη βλάστηση όσο και την καρποφορία της, ενώ έμμεσα μπορεί να επηρεάσει και το βαθμό παρενιαυτοφορίας των δέντρων.
Η αντίδραση των ελαιόδεντρων στη χορήγηση αζώτου είναι ιδιαίτερα εμφανής σε εδάφη χαμηλής γονιμότητας και όταν η εδαφική υγρασία δεν αποτελεί έντονο περιοριστικό παράγοντα. Παράλληλα, η έλλειψη καλίου απαντάται στα ελαιόδεντρα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%, ιδιαίτερα όταν αναπτύσσονται σε ξηρικές περιοχές ή σε αλκαλικά εδάφη. Για την κάλυψη των υψηλών απαιτήσεων συνίσταται οι εφαρµογές να γίνονται το χειµώνα ή στο τέλος του ανάλογα µε τη διαθεσιµότητα του νερού ενώ στις χρονιές µε υψηλή παραγωγικότητα, πρέπει να υπάρχει διαθεσιµότητα την περίοδο της ταχείας αύξησης των καρπών.
GAVRIEL
Σταθεροποιημένα λιάσματα για μεγάλες παραγωγες
Tα λιπάσµατα GAVRIEL εξασφαλίζουν υψηλές αποδόσεις καλύπτοντας τις ανάγκες για τα κύρια θρεπτικά στοιχεία
της Ιωάννας Καλκούνου*
Η λίπανση της ελιάς για άλλη µια χρονιά ξεκινά. Η επαρκής λίπανση είναι αποδεδειγµένο ότι καθορίζει την αποδοτικότητα παραγωγής καρπού αλλά και την ελαιοπεριεκτικότητα, ενώ ταυτόχρονα µειώνει το φαινόµενο της παρενιαυτοφορίας και προσδίδει αντοχή στα δέντρα όσον αφορά στις προσβολές από διάφορες ασθένειες.
Η ελιά από τα κύρια θρεπτικά συστατικά απαιτεί κυρίως, Άζωτο (Ν), Φώσφορο (Ρ), Κάλιο (Κ), Μαγνήσιο (Mg) και Θείο (S). Από αυτά, το άζωτο και το κάλιο είναι τα πιο σηµαντικά για την ελιά.
■ Άζωτο: Επηρεάζει την ανάπτυξη του φυλλώµατος και την παραγωγή χλωροφύλλης, ενισχύοντας την φωτοσύνθεση.
■ Κάλιο: Συµβάλλει στην ποιότητα του καρπού και της ελαιοπεριεκτικότητας αλλά και ποιότητας του παραγόµενου λαδιού. Ταυτόχρονα ενισχύει τη διαχείριση του νερού από τα δέντρα και τους προσδίδει ανθεκτικότητα στην ξηρασία.
Από τα ιχνοστοιχεία σηµαντικότερο ρόλο στην ελιά παίζει το Βόριο (B). Το βόριο, είναι κρίσιµο για τη γονιµοποίηση και τη σωστή ανάπτυξη των καρπών.
Είναι πολύ σηµαντικό κάθε φορά η λίπανση που θα επιλέξουµε να καλύπτει τις κάτωθι ανάγκες:
■Ανάγκες σε Άζωτο: Η σωστή αναλογία αζώτου είναι κρίσιµη, καθώς η υπερβολική λίπανση µπορεί να προκαλέσει υπερβολική ανάπτυξη φυλλώµατος εις βάρος της παραγωγής καρπών. Ειδικά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρποφορίας, η ανάγκη για άζωτο είναι αυξηµένη, ενώ το άζωτο πρέπει να χορηγείται σταδιακά, προκειµένου να µειωθεί η απώλεια λόγω έκπλυσης.
■ Ολοκληρωµένη θρέψη: Η ελιά εκτός από άζωτο απαιτεί και όλα όσα θρεπτικά στοιχεία προαναφέραµε γι’αυτό στις χειµερινές λιπάνσεις θα πρέπει να προτιµούνται σύνθετα λιπάσµατα µε επαρκείς µονάδες αζώτου, φωσφόρου, καλίου, µαγνησίου αλλά και βορίου.
Η GAVRIEL µε πάνω από 55 χρόνια εµπειρίας δίνει πολλές επιλογές για άριστη θρέψη στην ελιά. Προτείνει σταθεροποιηµένα λιπάσµατα από την πλούσια γκάµα των NUTRIMORE µε σταθεροποιητή ουρεάσης, DEPLANT µε σταθεροποιητή νιτροποίησης και NUTRIMAX P + µε σταθεροποιητή ουρεάσης και ενισχυτή φωσφόρου και εγγυάται υψηλές αποδόσεις γιατί:
■ Στα λιπάσµατα αυτά το άζωτο είναι προστατευµένο από απώλειες. Επιπλέον η παρουσία των σταθεροποιητών πρακτικά οµαλοποιεί τον ρυθµό που παρέχεται το άζωτο στα δέντρα. Πρακτικά όσο άζωτο πληρώνουµε φτάνει στα δέντρα µας διατηρώντας ισορροπία µεταξύ της βλαστικής ανάπτυξης και καρποφορίας, πετυχαίνοντας µεγαλύτερη παραγωγή.
■ Τα λιπάσµατα αυτά περιέχουν επαρκή φώσφορο πάνω από 90% υδατοδιαλυτό. Ο φώσφορος βοηθά στην βελτίωση της ποσότητας και ποιότητας του παραγόµενου ελαιολάδου αλλά και την καλύτερη ωρίµαση των καρπών , το βάρος τους και το µέγεθός τους.
■ Παρέχουν υψηλές µονάδες 100% υδατοδιάλυτου καλίου, για αυξηµένο µέγεθος καρπών και υψηλή ελαιοπεριεκτικότητα που είναι άλλωστε και τα κύρια ζητούµενα των ελαιοπαραγωγών.
■ Περιέχουν καινοτόµο µορφή Βορίου DDP ή και Ψευδαργύρου DDP που είναι 10 φορές πιο ισχυρά από τις απλές µορφές ιχνοστοιχείων. Απορροφούνται στο 100% από τα δέντρα και έτσι πετυχαίνουµε καλύτερο σχηµατισµό ανθέων, άριστη γονιµοποίηση, καρπόδεση και άρα καρποφορία.
■ ∆ίνουν την δυνατότητα για επιλογή τύπων µε Μαγνήσιο, απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή χλωροφύλλης και τέλεια καρπόδεση.
Η σωστή λίπανση της ελιάς αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου και τη βιωσιµότητα της ελαιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα. Η GAVRIEL ταγµένη εδώ και χρόνια στο πλευρό του Έλληνα αγρότη, προτείνει λύσεις θρέψης ενισχυµένες µε νέες τεχνολογίες, που µπορούν να εγγυηθούν αυξηµένη και ποιοτικά άριστη παραγωγή.
*Marketing Manager της εταιρείας Gavriel
TEOFERT
Νέα εξειδικευµένη λίπανση Avail για την ελιά µε δύο καινοτόµες τεχνολογίες
Το Avail προστατεύει το άζωτο και το φώσφορο του λιπάσµατος, καθόλη την καλλιέργεια.
της Χαριτίνης Κοντοπούλου*
Η ελιά αποτελεί µία από τις πιο παλιές και διαδεδοµένες καλλιέργειες, ειδικά στην Μεσογειακή λεκάνη. Συγκεκριµένα για την Ελλάδα, ο ρόλος της είναι πολύ σηµαντικός λόγω της υψηλής οικονοµικής, οικολογικής, καθώς και πολιτιστικής της σηµασίας, καταλαµβάνοντας σε παγκόσµιο επίπεδο την 5η θέση παραγωγής ελαιόλαδου και την 3η σε ευρωπαϊκό. Η Teofert γνωρίζοντας τον πολυδιάστατο αυτό ρόλο θέλει να γίνει αρωγός της προσπάθειας των σύγχρονων επαγγελµατιών και να συµβάλλει στην αύξηση της παραγωγής των ελαιόδεντρων, µέσω της ορθολογικής λίπανσης και της βιωσιµότητάς τους.
Η ελιά επιδεικνύει µεγάλη ανθεκτικότητα και προσαρµοστικότητα σε διαφορετικά περιβάλλοντα, καθώς και αβιοτικές συνθήκες στρες, λόγω των ιδιαίτερων φυσιολογικών και ανατοµικών χαρακτηριστικών που παρουσιάζει, σε σύγκριση µε άλλες καλλιέργειες. Αυτό όµως δεν σηµαίνει ότι δεν χρειάζεται εξειδικευµένες πρακτικές λίπανσης για υψηλότερη και ποιοτικότερη παραγωγή. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι η προσαρµογή αυτή της ελιάς, συχνά οδηγεί σε σηµαντικές επιπτώσεις σε διάφορα φυσιολογικά στάδια της αναπαραγωγικής απόδοσης της, όπως η ανθοφορία, η απόδοση ελαίου και ποιότητα λαδιού που εξαρτώνται άµεσα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν. Η λίπανση της ελιάς πρέπει να ακολουθεί την σωστή αναλογία των θρεπτικών στοιχείων, καθώς αυτά επηρεάζουν, άµεσα ή έµµεσα, τα παραγωγικά στάδια της ανάπτυξης της, συµπεριλαµβανοµένου την άνθηση και καρπόδεση, µέσω της επίδρασης τους σε άλλες φυσιολογικές διαδικασίες και τελικά στην παραγωγή. Περίπου δεκαέξι (16) θρεπτικά στοιχεία χρειάζεται η καλλιέργεια ελιάς, µε τα κυριότερα από αυτά να είναι τα άζωτο (N), Φώσφορος (P), κάλιο (Κ), βόριο (B), ασβέστιο (Ca) και µαγνήσιο (Μg). Tα θρεπτικά στοιχεία αυτά είναι σηµαντικά, διότι επηρεάζουν το κύκλο ζωής της ελιάς και σε περίπτωση έλλειψης ενός από των παραπάνω ή συνδυασµός αυτών µπορεί να οδηγήσει σε µειωµένη ανθοφορία και παραγωγή καρπών.
Αvail ελιά µε δύο καινοτόµες τεχνολογίες
Σ’ αυτή τη φιλοσοφία, η TEOFERT ανέπτυξε έναν νέο εξειδικευµένο τύπο για την καλλιέργεια της ελιάς και τις ελληνικές συνθήκες, το Avail ελιά 24-7-14+2MgO+0,03B. Το Avail ελιά αποτελεί καινοτόµο λίπασµα συνδυάζοντας δύο τεχνολογίες Avail, προστατεύοντας το άζωτο και το φώσφορο του λιπάσµατος, καθόλη την καλλιέργεια.
Η µεγάλη σηµασία του αζώτου στην λίπανση της ελιάς έχει επιβεβαιωθεί σε πολλές µελέτες, ενώ παρατηρήθηκε σηµαντική και προοδευτική µείωση της τελικής παραγωγής, όταν το άζωτο ελαττώθηκε από το ετήσιο πρόγραµµα λίπανσης. Η µεγάλη κινητικότητα του αζώτου στο έδαφος, όµως, είναι και το µεγαλύτερο µειονέκτηµα του µε τρεις δρόµους απώλειας, κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας (Σχήµα Avail N).
H τεχνολογία Avail N που περιέχει το Avail ελιά κατά την εφαρµογή του εξασφαλίζει τελικά:
■4 φορές περισσότερο αµµωνιακό άζωτο και
■28% περισσότερο συνολικό άζωτο για τα δέντρα, σε σύγκριση µε τα απλά αζωτούχα λιπάσµατα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσµα, την αύξηση των επιπέδων χλωροφύλλης στα φύλλα των ελαιόδεντρων και την φωτοσύνθεση, προωθώντας την ανάπτυξη των βλαστών και την άνθιση των δέντρων, σηµαντικοί παράµετροι για την τελική παραγωγή.
Η δράση του avail N oφείλεται στην ύπαρξη ενός πατενταρισµένου πολυµερούς, το µαλεϊκό-ιτακονικό οξύ, εξουδετερωµένο µε ασβέστιο, το οποίο ψεκάζεται σε κάθε κόκκο λιπάσµατος και είναι βιο-αποδοµούµενο.
Συνεπώς, η εφαρµογή του avail ελιά οδηγεί σε µέγιστη αξιοποίηση του αζώτου από τα δέντρα, µε τον παραγωγό να εκµεταλλεύεται πλήρως τις 24 µονάδες αζώτου του λιπάσµατος του.
Τεχνολογία Αvail P
Σε αντίθεση µε το άζωτο, ο φώσφορος παρουσιάζει εξαιρετικά µειωµένη κινητικότητα µε τεράστιες ποσότητες φωσφόρου να µπλοκάρονται και να κλειδώνονται αθροιστικά στο έδαφος και τελικά να µην προσλαµβάνονται από τα δέντρα (Σχήµα Avail P). Αυτό έχει ως συνέπεια η προσθήκη φωσφορικών λιπασµάτων στον ελαιώνα να είναι τελικά πλήρως αναποτελεσµατική ως λίπανση και επένδυση για τον παραγωγό. Η τεχνολογία Avail P περιορίζει αποτελεσµατικά τη δέσµευση του φωσφόρου στο έδαφος και εξασφαλίζει:
■αξιοποιήσιµο και διαθέσιµο φώσφορο στο µάξιµουµ για όλες τις φυσιολογικές διεργασίες των ελαιόδεντρων (φωτοσύνθεση, διαίρεση κυττάρων, ανθοφορία, ωριµότητα),
■αύξηση της µικροβιακής δραστηριότητας του εδάφους κατά 23% (πειράµατα του ΓΠΑ).
Η δράση της τεχνολογίας Avail P οφείλεται στην ύπαρξη ενός πατενταρισµένου πολυµερούς, µαλεϊκό-ιτακονικό οξύ, εξουδετερωµένο µε νάτριο, το οποίο ψεκάζεται σε κάθε κόκκο λιπάσµατος και είναι βιο-αποδοµούµενο.
Το Κάλιο συγκεκριµένα συντελεί στην αύξηση της παραγωγής, στο βάρος του καρπού, µέσω της αύξησης των σάρκας και συνεπώς την αύξηση της περιεκτικότητας σε λάδι. Το Μαγνήσιο αποτελεί σηµαντικό µακροστοιχείο καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεµένο µε την διαδικασία της φωτοσύνθεσης αφού αποτελεί κεντρικό άτοµο στο µόριο της χλωροφύλλης.
*Technical & Marketing Director
UPL
Καινοτόµες Βιολογικές Λύσεις και ∆ράσεις για Μια Αειφόρο Γεωργία
Προϊόντα που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις για βιώσιµη και αποδοτική καλλιέργεια ελιάς
της Ειρήνης Τσιώτρας*
Η UPL Ελλάς ΑΕ, µέσω της θυγατρικής της εταιρείας NPP (Natural Plant Protection), πρωτοπορεί στον τοµέα των βιολογικών λύσεων, προσφέροντας προϊόντα που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της βιώσιµης γεωργίας. Η NPP, αφιερωµένη στην ανάπτυξη φυσικών και βιολογικών λύσεων, αποτελεί τον βασικό πυλώνα της στρατηγικής OpenAg της UPL, ενισχύοντας την ισορροπία ανάµεσα στην παραγωγικότητα, την περιβαλλοντική προστασία και την ευηµερία του παραγωγού και την προστασία της καλλιέργειας.
Μέσα από την NPP, η UPL παρέχει κορυφαία προϊόντα, όπως το Vacciplant, που ενισχύει τη φυσική άµυνα των φυτών, και το Thiopron, έναν βιολογικό θειικό παράγοντα που προσφέρει ευέλικτη προστασία τόσο ως µυκητοκτόνο όσο και ως ακαρεοκτόνο. Παράλληλα, τα καινοτόµα προϊόντα χαλκού, τεχνολογίας DISPERSS, Gramen και Novicure, που κυριαρχούν στην αγορά, προσφέρουν εξαιρετική απόδοση σε συνδυασµό µε φιλική προς το περιβάλλον δράση.
Η UPL Ελλάς, δίπλα στον Έλληνα ελαιοπαραγωγό, προσφέρει λύσεις που υποστηρίζουν τη βιώσιµη και αποδοτική καλλιέργεια της ελιάς. Στην εκδήλωση “Η Ελιά στο Προσκήνιο”, που πραγµατοποιήθηκε στην Καλαµάτα στις 10-11 Οκτωβρίου, η UPL παρουσίασε τις τελευταίες καινοτοµίες και τις βιολογικές λύσεις της για την προστασία και ενίσχυση της ελαιοκαλλιέργειας. Η εταιρεία, µέσω αυτών των πρωτοβουλιών, ενδυναµώνει την παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου και ελαιοκάρπου, µε σεβασµό προς το περιβάλλον και την υγεία των καταναλωτών.
Η δέσµευση της UPL για αειφορία αποδεικνύεται και µέσα από παγκόσµια και τοπικά προγράµµατα. Το «Carbon Gigaton Challenge» στοχεύει στη µείωση ενός δισεκατοµµυρίου τόνων εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα, υιοθετώντας βιολογικές πρακτικές και προωθώντας τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας. Στην Ελλάδα, το καινοτόµο πιλοτικό πρόγραµµα «Το Ελληνικό Αποτύπωµα – The Foodprint» προωθεί την παρακολούθηση της παραγωγικής διαδικασίας, συνδέοντας την αγροτική δραστηριότητα µε τα παγκόσµια πρότυπα αειφορίας.
Με την ενσωµάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας, η UPL βοηθά τους παραγωγούς να επιτύχουν καλύτερες αποδόσεις µε σεβασµό στο περιβάλλον. Μέσω της υιοθέτησης καινοτόµων λύσεων και της στήριξης του παραγωγού, η εταιρεία συµβάλλει στη διαµόρφωση ενός βιώσιµου µέλλοντος για τη γεωργία, διασφαλίζοντας τόσο την περιβαλλοντική προστασία όσο και την οικονοµική ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τοµέα.
Η UPL και η NPP βρίσκονται δίπλα στον Έλληνα παραγωγό, προσφέροντας καινοτοµία και αειφορία στην πράξη.
*Product & Crop Manager Marketing dpt UPL Ελλάς
ZIKO
Λύσεις θρέψης ZIKO για την ελιά
Το εξειδικευµένο ELEONES και το διαφυλλικό ZIKO BORON ιδανικές επιλογές λίπανσης
του Στέφανου Ζιούτας*
H καλλιέργεια της ελιάς είναι η σηµαντικότερη δενδροκοµική καλλιέργεια της Ελλάδος και είναι συνυφασµένη µε τον ελληνικό πολιτισµό και την ελληνική ιστορία ενώ η λίπανση της κρίνεται κρίσιµη για την ποσότητα και ποιότητα των προϊόντων.
Ρόλος θρεπτικών στοιχείων
Από τα θρεπτικά στοιχεία τα κρισιµότερα θεωρούνται το άζωτο, το κάλιο και το βόριο.
Το άζωτο (Ν) αποτελεί το σηµαντικότερο στοιχείο στην καλλιέργεια της ελιάς και συµβάλλει τόσο στην καρποφορία όσο και στην βλαστική ανάπτυξη. Η ορθολογική λίπανση µε άζωτο αυξάνει το µέγεθος τον καρπών, βελτιώνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καρπού, ενώ περιορίζει και το φαινόµενο της παρενιαυτοφοριάς, καθώς συµβάλει στην διαφοροποίηση των οφθαλµών και στην αύξηση του ποσοστού τέλειων άνθεων. Η χρήση των λιπασµάτων της σειράς PICTOR PRO, µε παρεµποδιστές ουρεάσης και νιτροποίησης, συµβάλει στην µέγιστη αξιοποίηση της χρήσης του αζώτου από την καλλιέργεια και στις µειωµένες απώλειες του αζώτου ώστε όλες οι µονάδες αζώτου να είναι διαθέσιµες για το δέντρο.
Το κάλιο (K) αποτελεί το δεύτερο σηµαντικότερο θρεπτικό στοιχείο µετά το άζωτο ενώ είναι συνδεδεµένο µε την βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του καρπού καθώς και συµβάλει στην αντοχή σε αβιοτικές καταπονήσεις και ασθένειες.
Το βόριο (B) είναι το σηµαντικότερο µικροθρεπτικό στην καλλιέργεια της ελιάς ενώ συµµετέχει ενεργά στην ανθοφορία και στην καρπόδεση καθώς αυξάνει την βλαστικότητα της γύρης.
Η ιδανική αναλογία λίπανσης της ελιάς είναι 20-22% άζωτο, 10-12% κάλιο και φώσφορο 1/5-1/10 του αθροίσµατος του αζώτου και καλίου.
Η ΖΙΚΟ προτείνει για την λίπανση της ελιάς το εξειδικευµένο λίπασµα για την ελιά ELEONES 22-5-11+2MgO+0.3B. Το ELEONES αποτελεί εξειδικευµένο τύπο λιπάσµατος για την ελιά και προσδίδει στα ελαιόδεντρα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στην κατάλληλη αναλογία.
Για του διαφυλλικούς ψεκασµούς βορίου το υδατοδιαλυτό λίπασµα άµεσης αφοµοιωσιµότητας ZIKO BORON 20% προσδίδει στο φυτό τις απαραίτητες µονάδες βορίου για την πρόληψη και διόρθωση τροφοπενιών.
*Γεωπόνος – Technical Department