Η συγκρότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων αποτελεί μία πρωτοβουλία, στην οποία η Περιφερειακή Αρχή όφειλε να δείξει αυξημένη σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Το Συμβούλιο Νέων θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά, με δεδομένο ότι οι μαθητές που συμμετέχουν σε αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν απόψεις και προτάσεις για θέματα που τους απασχολούν αλλά και ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος.
Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για την δημιουργία και την συγκρότηση του συγκεκριμένου Συλλογικού Οργάνου, η Περιφερειακή Αρχή όφειλε να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα με τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης προκειμένου να ακουστούν όλες οι απόψεις και να συνδιαμορφωθεί μαζί με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ένα πλαίσιο Δημοκρατικών διαδικασιών και ελεύθερης έκφρασης για την επιλογή τους ως μέλη του Συμβουλίου.
Ο Περιφερειάρχης επέλεξε να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για καθαρά τυπικούς λόγους, για την έγκριση σύναψης συμφώνου συνεργασίας και αγνόησε εντελώς την διαφορετική άποψη που εξέφρασαν οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης αλλά και την πρόταση που έθεσε η παράταξη της Μείζονος Μειοψηφίας σχετικά με την συγκρότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων.
Είναι αδιανόητο να επιλέγονται μαθητές-ως μέλη του Συμβουλίου που θα συμμετάσχουν με γραπτές εξετάσεις και η επιτυχία τους ή όχι, να βαθμολογείται ανάλογα με τις επιδόσεις τους. Ο τρόπος αυτός είναι απόλυτα ταξικός, συντηρητικός και αντιδημοκρατικός.
Οι μαθητές εκφράζονται μέσα από ψηφοφορία και εκλέγουν τα σχολικά Συμβούλια.
Το εισιτήριο των μαθητών για την είσοδο τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων θα έπρεπε να προέρχεται από την ίδια την μαθητική κοινότητα, όπου έχει την αυτονομία, την ικανότητα και την δυνατότητα από μόνη της να επιλέξει τους εκπροσώπους της.
Η Περιφερειακή Αρχή αντί να δημιουργεί συνθήκες ώστε οι μαθητές να μυηθούν στην εκλογική διαδικασία και στη συμμετοχικότητα, έτσι ώστε η νέα γενιά να αποκτήσει ελεύθερους ενεργούς πολίτες, στέλνει αντίθετο μήνυμα στην μαθητική κοινότητα που οδηγεί στην απομάκρυνση των νέων από την συμμετοχή τους στα κοινά, αφού η συμμετοχή τους θα βασίζεται στις γραπτές εξετάσεις, στην καλή γνώση ξένης γλώσσας και στην περσινή τους βαθμολογία!
Επειδή εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι το μοντέλο επιλογής των μαθητών δεν αποτέλεσε κίνητρο συμμετοχής, με δεδομένο ότι από το σύνολο των 120 σχολείων συμμετείχαν 37 και από τους 4.500 μαθητές μόλις 400.
Επειδή θα επιλεγούν 45 μαθητές, δηλαδή όσο τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και μάλιστα με την αναλογία που αντιστοιχούν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι ανά Περιφερειακή Ενότητα.
Επειδή το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι Αιρετό Συλλογικό Όργανο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το αντίστοιχο Συμβούλιο Νέων να κρίνεται από εξετάσεις και βαθμολογίες.
Επειδή οι μαθητές έχουν και το δικαίωμα και την ικανότητα να επιλέγουν τους εκπροσώπους τους, όπως άλλωστε προβλέπεται στα σχολικά Συμβούλια.
Επειδή η δικαιολογία ότι για τα κριτήρια επιλογής συμφώνησε και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί άλλοθι για την Περιφερειακή Αρχή, με δεδομένο ότι ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Νέων ορίστηκε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης.
Επειδή τα συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής μπορεί να αποτελέσουν αρνητικό παράδειγμα για την συγκρότηση παρόμοιων Περιφερειακών Συμβουλίων Νέων σε άλλες περιοχές.
Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να αναθεωρήσει άμεσα τις απόψεις της για τα κριτήρια επιλογής των μαθητών που θα συμμετέχουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων, προκειμένου να μην δυναμιτίσουμε την κανονικότητα λειτουργίας των σχολικών κοινοτήτων, στέλνοντας μηνύματα αντιδημοκρατικών, ταξικών, τοξικών και συντηρητικών αντιλήψεων.
Θέμα προς συζήτηση στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τίτλο:
«Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων – Η μαθητική κοινότητα έχει την αυτονομία, την δυνατότητα και την ικανότητα να επιλέξει τους εκπροσώπους της»
Κωνσταντίνα Νικολάκου
Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου