Αγροτικά

Κοινή διακήρυξη 6 χωρών για «δίκαιες» τιμές στο έξτρα παρθένο περιόδου 2024/25

Στο πλαίσιο της Συνέλευσης των Μεσογειακών Ελαιοπαραγωγικών Πόλεων, που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα στις 23 Νοεμβρίου 2024, εκπρόσωποι έξι μεσογειακών χωρών (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Σλοβενία και Μάλτα) υπέγραψαν άτυπη Διακήρυξη με στόχο τη διασφάλιση δίκαιων τιμών στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο κ. Γιώργος Καραμπάτος, Εκτελεστικός Διευθυντής του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς». Η Διακήρυξη της Μάλτας, που συμπίπτει χρονικά με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς της UNESCO (26 Νοεμβρίου), εκφράζει ανοιχτά την έντονη ανησυχία των μελών του Δικτύου Mediterranean Network of Olive Oil Cities (Recomed) για την αδικαιολόγητη πτώση των παγκόσμιων τιμών του ελαιολάδου κατά την περίοδο συγκομιδής 2024/2025.

Τα κύρια σημεία της Διακήρυξης περιλαμβάνουν: 

  • Επισήμανση της αύξησης του κόστους παραγωγής κατά 30% την τελευταία τριετία.
  • Υπεράσπιση του δικαιώματος των παραγωγών σε δίκαιο εισόδημα
  • Απόρριψη των πρακτικών της αγοράς που υποβαθμίζουν την αξία του ελαιολάδου
  • Έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για θέσπιση μέτρων προστασίας

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην προστασία όχι μόνο των συμφερόντων των παραγωγών, αλλά και της πολιτιστικής και διατροφικής κληρονομιάς που αντιπροσωπεύει το μεσογειακό ελαιόλαδο παγκοσμίως.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της διακήρυξης αναφέρει τα εξής:

«ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ

 υπέρ δίκαιων τιμών για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

 Μάλτα, 23 Νοεμβρίου 2024

 Στο πλαίσιο της Συνέλευσης των Μεσογειακών Ελαιοπαραγωγικών Πόλεων, οι εκπρόσωποι της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας, μέλη του Δικτύου Mediterranean Network of Olive Oil Cities (Recomed), που συναντήθηκαν στη Μάλτα στις 23 Νοεμβρίου 2024, απευθύνουν από κοινού έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει δίκαιες και βιώσιμες τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – ένα πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό ακρογωνιαίο λίθο της χώρας τους.

 Η συγκομιδή και εμπορία του 2024/2025 χαρακτηρίζεται από μια ταχεία και αδικαιολόγητη μείωση των παγκόσμιων τιμών του ελαιολάδου. Αυτή η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς δεν αντικατοπτρίζει την αγορά στην πραγματικότητα ή την παγκόσμια αναγνώριση από τους καταναλωτές αυτού του προϊόντος ως του πιο υγιεινού και πιο νόστιμου λίπους που είναι γνωστό ως ένα θεμέλιο της μεσογειακής διατροφής και άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας.

 Τα τελευταία τρία χρόνια, το κόστος παραγωγής ελαιολάδου έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 30%, λόγω παραγόντων όπως οι αυξημένες τιμές των εισροών, της ενέργειας και των πόρων. Ωστόσο, αυτή η οικονομική προσπάθεια κινδυνεύει να μην αποδώσει δίκαιη αποζημίωση για τους αγρότες μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους.

 Ως εκ τούτου, ως μεσογειακές χώρες παραγωγής ελαιολάδου, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των γεωργών να κερδίζουν ένα δίκαιο εισόδημα που αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή τους στην ποιότητα, την παράδοση και την βιωσιμότητα.

 Απορρίπτουμε κάθε δυναμική της αγοράς που οδηγεί σε κατάρρευση των τιμών, υπονομεύουν την αξία του ελαιολάδου και υποβαθμίζουν αυτό το «υγρό χρυσάφι» σε απλό εμπόρευμα.

 Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα αξίας και τους εθνικές και διεθνείς κυβερνήσεις να θεσπίσουν μέτρα που να διασφαλίζουν δίκαιες και βιώσιμες τιμές. Μόνο μέσω αυτής της κοινής δράσης μπορούμε να προστατεύσουμε όχι μόνο τα συμφέροντα των αγροτών μας αλλά και την πολιτιστική και διατροφική κληρονομιά που αντιπροσωπεύει το ελαιόλαδο για τον κόσμο.

 Υπογράφηκε στη Μάλτα, εξ ονόματος των μεσογειακών ελαιοπαραγωγών χωρών».

 

elaiaskarpos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button