Πελοπόννησος

1.120μ. υψόμετρο: Το χωριό – όνειρο στην Πελοπόννησο που επιλέγουν όσοι θέλουν λευκά Χριστούγεννα μακριά από τη βαβούρα!

Πλάι στα πολύ δημοφιλή κεφαλοχώρια της ορεινής Αρκαδίας, την κοσμοπολίτικη Βυτίνα και την θρυλική Δημητσάνα, ένα μικρό αριστοκρατικό χωριό με φινέτσα και αρχοντιά προσελκύει πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο, ειδικά τους φθινοπωρινούς και ανοιξιάτικους μήνες πριν η θερμοκρασία πέσει αισθητά.

Το όνομα Στεμνίτσα στα σλάβικα σημαίνει «τόπος σκιερός και δασώδης» καθώς το χωριό βρίσκεται «φωλιασμένο» μέσα σε ένα πυκνό, καταπράσινο δάσος: έλατα, πλατάνια, καρυδιές, κερασιές, καστανιές και ακακίες συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό στα 1100 μέτρα υψόμετρο. Την άγρια, παρθένα φύση ενός τόπου με ήπιο τουρισμό που καταφέρνει να τα έχει όλα. Yπέροχους πετρόχτιστους ξενώνες που κάποτε υπήρξαν όμορφα αρχοντικά, μία μικρή πλατεία όπου θα βρείτε συγκεντρωμένα τα περισσότερα εστιατόρια και καφέ του χωριού, αλλά και το πανύψηλο καμπαναριό του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου να δεσπόζει πάνω από τις οροφές των σπιτιών. Ακόμα, θαυμάσια πυργόσπιτα και κεφαλόβρυσα δίπλα σε χαριτωμένα καταστήματα με χειροποίητα κοσμήματα για τα οποία το χωριό πραγματικά φημίζεται. H αλήθεια είναι πως σε λίγα μέρη στην Ελλάδα μπορεί κανείς να έρθει τόσο κοντά με τις τεχνικές παλιών αργυροχρυσοχόων και να μυηθεί στην κατασκευή ωραιότατων χειροποίητων κοσμημάτων συνδυάζοντας το χθες με τις ιδέες της σύγχρονης κοσματοποιίας.

Λίγο παρακάτω η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας της Στεμνίτσας κερδίζει το ενδιαφέρον των περαστικών χάρη στη φήμη της. Στεγάζεται σε ένα επιβλητικό κτήριο στην καρδιά του οικισμού και συνεχίζει επάξια την τέχνη και τις παραδόσεις των αυθεντικών μεταλλουργών του χωριού, οι οποίοι δεν κατείχαν μόνο τα μυστικά της δημιουργίας υπέροχων κοσμημάτων αλλά μία φοβερή τεχνική στην κατασκευή περίτεχνων καμπαναριών, τα οποία έχουν ταξιδέψει από τη Στεμνίτσα μέχρι τις εκκλησιές των χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Μπορεί να είναι ένα μικρό χωριό της ορεινής Αρκαδίας, αλλά μία ολοήμερη περιήγηση στα δρομάκια του, όπως και στη γύρω περιοχή, θα σάς αποκαλύψει πως στη Στεμνίτσα υπάρχουν πραγματικά πολλά να δείτε και μία ιδιαίτερη ιστορία για να ανακαλύψετε.

Τι θα δείτε

Μία βόλτα στα Παλαμηδέικα

Τριγυρίστε στα πλακόστρωτα στενά του οικισμού ανηφορίζοντας προς την πιο γραφική συνοικία, γνωστή με την ονομασία Παλαμηδέικα. Σταθείτε μπροστά από τις βαριές πόρτες παλιών αρχοντικών και επιβλητικών πυργόσπιτων και θαυμάστε τη μοναδική θέα στις πλαγιές του βουνού. Θα αρχίσετε τη βόλτα σας από τον κεντρικό δρόμου του οικισμού, περνώντας μπροστά από όμορφα καταστήματα χειροποίητων κοσμημάτων όπου δύσκολα θα μπορέσετε αντισταθείτε στον πειρασμό να αγοράσετε κάτι. Έπειτα θα συναντήσετε το ανηφορικό μονοπάτι που καταλήγει στη λεγόμενη Μάνα του Νερού, το σημείο του χωριού όπου θα ολοκληρώσετε τη βόλτα σας.

Το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού

Μία επίσκεψη εδώ επιβάλλεται προκειμένου να ανακαλύψετε ιστορικές λεπτομέρειες και «ρομαντικά» ηθογραφικά στοιχεία βγαλμένα από το παρελθόν της Στεμνίτσας. Το μουσείο στεγάζεται σε μία από τις ωραιότερες παλιές οικίες του χωριού, στο αρχοντικό Χατζή.  Πάνω από 200 χρόνια μεγάλης ακμής και δημιουργίας παρουσιάζονται μέσα από πολύτιμα εκθέματα που εντυπωσιάζουν. Το χειροποίητο κόσμημα πρωταγωνιστεί σε ολόκληρο το μουσείο και εμπνέει με τη χάρη και την ομορφιά του.

Η Μάνα του Νερού

Για την πιο όμορφη θέα σε όλη τη Στεμνίτσα ανεβείτε μέχρι τη Μάνα του Νερού, την πηγή που υδροδοτεί το χωριό και προσφέρει μία αφοπλιστικά όμορφη οπτική στον γραφικό οικισμό. Εξίσου ωραία θέα θα απολαύσετε «σκαρφαλώνοντας» στη δασώδη πλαγιά της Πέρα Μεριάς ή στο λεγόμενο Αεράκι απ’ όπου το μάτι σας θα φτάσει μέχρι τη θάλασσα του Ιονίου και τη Ζάκυνθο.

Επίσκεψη στο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής

Αν έχετε διάθεση για λίγη πεζοπορία πάρτε τον δρόμο που καταλήγει στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής με το πολύ όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο του 1805. Εκεί συνεδρίαζε η Α’ Πελοποννησιακή Γερουσία από το 1443, ενώ παρά το γεγονός ότι η μονή σήμερα είναι έρημη μπορείτε να δείτε ακόμα τις αγιογραφίες που χρονολογούνται πίσω στον 16ο αιώνα.

Πεζοπορία στο φαράγγι του Λούσιου

Για μία πολύ πιο ολοκληρωμένη εμπειρία πεζοπορίας και επαφής με τη φύση ακολουθήστε το κομμάτι του Menalon Trail που οδηγεί στη γειτονική Δημητσάνα περνώντας μέσα από το φαράγγι του Λούσιου. ή συνεχίστε τη διαδρομή σας για να φτάσετε στις όχθες του ποταμού, εκεί όπου βρισκόταν η θρυλική Αρχαία Γόρτυνα μια από τις πιο σημαντικές αρκαδικές πόλεις που έφτασε στην ακμή της τον 4ο αιώνα π.Χ. ενώ τα πρώτα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή χρονολογούνται στην υστεροελλαδική και γεωμετρική περίοδο.

Πού θα φάτε

Η Γερουσία

Ένα πολύ ζεστό και φιλόξενο παραδοσιακό ταβερνάκι στην κουκλίστικη πλατεία του χωριού. Θα δοκιμάσετε τις καταπληκτικές χειροποίητες πίτες και τους παραδοσιακούς μεζέδες ή απλά θα απολαύσετε μία αχνιστή κούπα καφέ συνοδεία σπιτικών γλυκών που θα σας μείνουν αξέχαστα. Πολύ ωραίες (και οικονομικές) είναι οι μεγάλες ποικιλίες που «δένουν» τέλεια με τσίπουρο ή χύμα κρασάκι.

Στεμνίτσα

Ταβερνάκι στο οποίο μπορείτε να καθίσετε και έξω όταν ο καιρός στην ορεινή Αρκαδία το επιτρέπει. Πολύ νόστιμα κρέατα και ιδιαίτερα καλοψημένα. Μεγάλες μερίδες, καλοφτιαγμένες φρέσκιες σαλάτες και παραδοσιακά ορεκτικά όπως το τέλειο τυροπιτάρι. Δοκιμάστε και το χύμα κρασί του εστιατορίου, είναι εξαιρετικό.

Πού θα μείνετε

Όμορφοι, ξύλινοι ξενώνες με παλιές, αρχοντικές λεπτομέρειες και ζεστή, rustic ατμόσφαιρα. Μία πολύ καλή επιλογή είναι ο Ξενώνας Στεμνίτσα που διαθέτει άνετα δωμάτια με κλασική διακόσμηση, αλλά και μία μικρή αυλή για τους πιο ζεστούς μήνες. Εξίσου παραδοσιακό και γραφικό το χαριτωμένο Μπελλαίικο με θέα στο χωριό και αρκετά δωμάτια με τζάκι. Από την άλλη, το Kanto’s Guesthouse συνδυάζει με ξεχωριστό τρόπο την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική του χωριού με μία μοντέρνα ανακαίνιση. Υπέροχα δωμάτια με εκπληκτικά έπιπλα και ωραίες βεράντες. Κάποια από αυτά διαθέτουν και μικρό κουζινάκι.

travel.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button