Αλλάζουν οι χειμώνες στην Ευρώπη – Τι περιμένουν οι ειδικοί για φέτος.
Την περασμένη βδομάδα έπεσε το πρώτο χιόνι της εποχής σε τμήματα της Ευρώπης, με προειδοποιήσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τη Γαλλία. Ακολούθησαν έντονες βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι που προκάλεσε η καταιγίδα Bert. Ωστόσο, οι χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι είναι κάτι συνηθισμένο για Νοέμβριο μήνα;
Το Euronews Green μίλησε με έμπειρους μετεωρολόγους.
Οι πρόσφατες χιονοπτώσεις στην Ευρώπη κρίνονται μεν φυσιολογικές, όχι όμως και η έντασή τους, που χαρακτηρίζεται «σπάνια» από τους ειδικούς.
«Κατά τη διάρκεια των παιδικών μου χρόνων στο Βέλγιο, είχαμε το πρώτο χιόνι στα μέσα Νοεμβρίου. Βρισκόμαστε κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο όσον αφορά τις χιονοπτώσεις γενικά», εξηγεί ο Lars Lowinski, μετεωρολόγος στο WetterOnline και το Weather and Radar, με έδρα τη Βόννη.
Ο Lowinski εξηγεί τι έχει αλλάξει. «Ακόμη και σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, που οι θερμοκρασίες αυξάνονται συνολικά, αυτά τα πρώτα ψυχρά κύματα που μπορεί να συνοδεύονται και από μερικά εκατοστά χιονιού δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για αυτή την εποχή του χρόνου. Ωστόσο, το σημαντικότερο για τον καιρό της περασμένης εβδομάδας είναι η ποσότητα του χιονιού».
Αν και το βαρύ χιόνι είναι σύνηθες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, όταν οι θερμοκρασίες της θάλασσας είναι χαμηλότερες, αυτό που συνέβη τώρα στην Ευρώπη, είναι ένα σπάνιο γεγονός για την εποχή, τόνισε ο μετεωρολόγος.
«Σε τμήματα της Γαλλίας και της νοτιοδυτικής Αγγλίας, ακόμη και σε περιοχές της Κορνουάλης και του Ντέβον -που συνήθως είναι αρκετά θερμές αυτή την εποχή του έτους- σημειώθηκαν σημαντικές χιονοπτώσεις, ενώ στο Παρίσι έπεσαν 4 εκατοστά χιόνι την Πέμπτη, κάτι που ήταν πολύ ασυνήθιστο», πρόσθεσε.
Μάλιστα, το Παρίσι έχει να δει τέτοια χιονόπτωση Νοέμβρη μήνα, από το 1968.
«Αυτό δείχνει πόσο ασυνήθιστο και ακραίο ήταν αυτό το γεγονός για πολλά μέρη της κεντρικής και βόρειας Γαλλίας», προσθέτει ο Lowinski.
Απροετοίμαστες κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις
«Στο Παρίσι δεν πέφτει πολύ χιόνι ακόμη και στη μέση του χειμώνα, οπότε οι άνθρωποι δεν μπορούν να το διαχειριστούν σωστά σε σύγκριση, για παράδειγμα με εκείνους που ζουν Βαυαρία ή Σκωτία. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα χιονιού στους δρόμους οδηγεί σε χάος και μποτιλιάρισμα, και αυτό ακριβώς συνέβη, παρά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων στη Γαλλία που μίλησαν για ένα σημαντικό καιρικό φαινόμενο».
Το Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε στο Euronews: «Η τελευταία πορτοκαλί προειδοποίηση που είχαμε εκδώσει για χιονοπτώσεις ήταν τον Νοέμβριο του 2010. Αυτή τη φορά ήταν ένα πολύ πιο σημαντικό και εκτεταμένο φαινόμενο. Όντως είχαμε 2+ εκατοστά χιονιού στα τέλη Νοεμβρίου 2021. Δεν είναι κάτι πρωτοφανές, απλώς δεν είναι συνηθισμένο».
Ποια καιρικά συστήματα προβλέπονται πιο γρήγορα
Όσο μεγαλύτερο είναι το καιρικό σύστημα, τόσο ευκολότερη είναι η πρόβλεψή του. Η καταιγίδα Bert φάνηκε στα μοντέλα καιρού αρκετές ημέρες πριν και ονομάστηκε από τη Met Éireann (Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιρλανδίας) 48 ώρες πριν.
Αυτό δίνει χρόνο για την έκδοση προειδοποιήσεων και την προετοιμασία σχεδίων έκτακτης ανάγκης, όπως η εφαρμογή μέτρων πρόληψης πλημμυρών.
Η κακοκαιρία Bert, η οποία σάρωσε την Ευρώπη αυτό το Σαββατοκύριακο, ήταν μια καταιγίδα με αργή κίνηση. Αυτό ανησύχισε τους μετεωρολόγους, διότι όσο περισσότερο διαρκεί μια καταιγίδα, τόσο πιο πιθανό είναι να μετατραπεί σε σύστημα πολλαπλών κινδύνων, που σημαίνει έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες και ισχυρούς ανέμους.
Από την άλλη, τα περιφερειακά και μικρότερα καιρικά φαινόμενα, όπως κάποιες ζώνη χιονοβροχές ή μια γρήγορη πλημμύρα, είναι πιο δύσκολο να προβλεφθούν από τους μετεωρολόγους και συνήθως συμβαίνουν με προειδοποίηση μόλις 12 έως 24 ωρών.
Οι προβλέψεις για τον χειμώνα στην Ευρώπη
Σε γενικές γραμμές, ο Lowinski προβλέπει αρκετά μέτριες θερμοκρασίες και συνθήκες βροχόπτωσης αυτόν τον χειμώνα.
«Στα βόρεια τμήματα της Ευρώπης – βόρεια του Παρισιού, του Βερολίνου και της Βαρσοβίας – είναι πιθανό να δούμε πιο υγρές συνθήκες από το μέσο όρο και ίσως κάποιες καταιγίδες. Στη νοτιοδυτική Ευρώπη, όπως η νότια Ισπανία, η Μεσόγειος, οι Άλπεις και τα Βαλκάνια, είναι πιο πιθανό να δούμε ξηρότερες συνθήκες τους επόμενους τρεις μήνες», τονίζει ο Lowinski.
Οπως και να ‘χει, οι μελλοντικοί χειμώνες στην Ευρώπη αναμένονται θερμότεροι λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και με περισσότερα ακραία φαινόμενα και μεγάλες μεταβολές της θερμοκρασίες.
Με πληροφορίες από Euronews.com