Τα αγγλικά είναι σήμερα η πιο διαδεδομένη γλώσσα στον πλανήτη, καθώς την μιλάνε πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι. Από αυτούς, πάνω από ένα δισεκατομμύριο μιλάνε τα αγγλικά ως δεύτερη γλώσσα, ένας αριθμός που διαρκώς αυξάνεται.
Κι όμως, μολονότι τα αγγλικά είναι η lingua franca της εποχής μας, το κατεξοχήν μέσο συνεννόησης μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικές χώρες, το επίπεδο γνώσης της αγγλικής από όσους δεν την μιλάνε ως μητρική, ολοένα χειροτερεύει.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η φετινή έρευνα της παγκόσμιας εκπαιδευτικής εταιρείας Education First (EF), η οποία συγκεντρώνει κάθε χρόνο τις χώρες με τις καλύτερες και τις χειρότερες επιδόσεις στη γνώση της αγγλικής γλώσσας, με βάση τον δείκτη English Proficiency Index (EPI).
Αναλύοντας τα αποτελέσματα 2,1 εκατομμυρίων ανθρώπων που μιλάνε αγγλικά ως δεύτερη γλώσσα και συμμετείχαν στις σχετικές «εξετάσεις» αγγλομάθειας, η ΕF κατατάσσει τις χώρες σε μια διεθνή κλίμακα, σε μια βαθμολογία με άριστα το 800.
Σε σύνολο 116 χωρών, σε περισσότερες από τις μισές σημειώθηκε επιδείνωση στην επάρκεια της αγγλικής γλώσσας, ενώ τις πιο αδύναμες γλωσσικές δεξιότητες εμφανίζουν οι γυναίκας και οι φοιτητές.
Στην πρώτη δεκάδα η Ελλάδα
Στα αποτελέσματα του 2024, εννέα στις δέκα χώρες με τις καλύτερες γνώσεις αγγλικών στον κόσμο είναι ευρωπαϊκές.
Όπως και το 2023, η Ολλανδία κατέλαβε και πάλι την πρώτη θέση με 636 βαθμούς, έχοντας τις καλύτερες δεξιότητες δεύτερης γλώσσας στα αγγλικά τόσο στην Ευρώπη όσο και από 116 χώρες παγκοσμίως.
Στις κορυφαίες χώρες με «πολύ υψηλή επάρκεια» συγκαταλέγονται επίσης η Νορβηγία, η οποία κατέλαβε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως με 610 βαθμούς και η Σουηδία, η οποία κατέλαβε την τέταρτη θέση με 608 βαθμούς.
Η Κροατία, η Πορτογαλία, η Δανία, η Ελλάδα και η Αυστρία αποτέλεσαν τις υπόλοιπες χώρες της κορυφαίας κατηγορίας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση παγκοσμίως, με
Στις ευρωπαϊκές χώρες με «υψηλή επάρκεια» στα αγγλικά περιλαμβάνονταν η Γερμανία, η Ρουμανία, το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Πολωνία.
Οι Γάλλοι εξακολουθούν να «σνομπάρουν» τα Αγγλικά
Σε ορισμένους από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, ωστόσο, η γνώση των αγγλικών είναι απλώς «μέτρια».
Η Γαλλία έχει πέσει στη διεθνή κατάταξη από το 2021, όταν βρισκόταν στην κατηγορία «υψηλή επάρκεια» στην 31η θέση παγκοσμίως. Το 2022, έπεσε στη «μέτρια επάρκεια» με 541 βαθμούς, καταλαμβάνοντας την 34η θέση.
Πέρυσι, έπεσε στην 43η θέση παγκοσμίως και στην 34η θέση στην Ευρώπη, με 531 βαθμούς. Το 2024, έπεσε ακόμη περισσότερο στην 49η θέση παγκοσμίως με 524 βαθμούς – τη χαμηλότερη από όλες τις βορειοευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνονται στη μελέτη.
Ποιοι δεν την παλεύουν με τα αγγλικά
Η Ιταλία βρίσκεται μόνο λίγες θέσεις πάνω από τη Γαλλία στην 46η θέση με 528 βαθμούς, ενώ η Ισπανία βρίσκεται στην 36η θέση με 538 βαθμούς.
Τους νίκησαν η Γεωργία και η Λευκορωσία, στην 34η και 35η θέση παγκοσμίως. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην κατηγορία «μέτριας επάρκειας» είναι η Μολδαβία, η Αλβανία, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Αρμενία.
Στις χώρες όπου μπορεί πραγματικά να δυσκολευτείτε να γίνετε κατανοητοί περιλαμβάνονται η Τουρκία (65η θέση) και το Αζερμπαϊτζάν (86η θέση) – και οι δύο ανήκουν στην κατηγορία «χαμηλής επάρκειας».
Παρά τη χαμηλότερη κατάταξη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι πρωτεύουσες της Ισπανίας και της Γαλλίας καταφέρνουν να μπουν στην κατηγορία «υψηλής επάρκειας» – η Ρώμη βρίσκεται χαμηλότερα στη «μέτρια επάρκεια».
Ολο και χειρότερα μιλάνε τα αγγλικά στην Ευρώπη
Το EF παρακολουθεί τις τάσεις στη γνώση της αγγλικής γλώσσας από τη δημοσίευση του πρώτου EPI το 2011.
Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη κυριαρχεί στην κορυφή του δείκτη, διαπίστωσε ότι οι αγγλικές δεξιότητες της ηπείρου έχουν υποχωρήσει φέτος, με το 60% των χωρών να αναφέρουν ελαφρώς χαμηλότερες βαθμολογίες από πέρυσι. Η Ελλάδα πάντως αποτελεί εξαίρεση, καθώς εμφανίζει διαρκή βελτίωση
Το θετικό είναι ότι η μακροχρόνια πτωτική τάση των δεξιοτήτων των νέων στην ηλικιακή ομάδα 18-20 σταμάτησε φέτος.
Σταθερό το έμφυλο χάσμα
Από πέρυσι, η επάρκεια των γυναικών στα αγγλικά παρέμεινε σταθερή, ενώ των ανδρών μειώθηκε, γεγονός που μείωσε το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων.
Ωστόσο, σε 40 χώρες, οι άνδρες έχουν υψηλότερο επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας από ό,τι οι γυναίκες. Η Αφρική παραμένει η εξαίρεση, καθώς είναι η μόνη ήπειρος όπου οι γυναίκες έχουν σταθερά καλύτερες γνώσεις αγγλικών από τους άνδρες, και η επάρκεια των γυναικών βελτιώθηκε περισσότερο.
Παγκοσμίως, το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων είναι μεγαλύτερο μεταξύ των νεώτερων ηλικιών και μειώνεται προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου.
Δείτε την πλήρη έρευνα εδώ