Ελλάδα

Μέλη της Χαμάς σε ρόλο διακινητών μεταφέρουν μετανάστες στην Κω

Ήταν νωρίς το απόγευμα της 1ης ∆εκεμβρίου 2023 όταν ένα μαύρο φουσκωτό ταχύπλοο από την Τουρκία, που μετέφερε μετανάστες, προσάραξε μόλις λίγα μέτρα έξω από τη μαρίνα της Κω. Η έρευνα που ακολούθησε έκτοτε για τον εντοπισμό των διακινητών έχει όλα τα στοιχεία ενός κατασκοπευτικού – αστυνομικού θρίλερ. Eκτός από την Ασφάλεια του Λιμενικού, στην υπόθεση ενεπλάκησαν η ΕΥΠ και οι υπηρεσίες ασφαλείας της Μ. Βρετανίας. Και αυτό διότι –όπως αποκαλύπτει σήμερα το kathimerini.gr– οι πρωταγωνιστές του επεισοδίου, εκτός από δραστήριοι δουλέμποροι, ήταν υπήκοοι Παλαιστίνης και μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς. Τα παραπάνω προκύπτουν από έγγραφα και πληροφορίες στη διάρκεια έρευνας που διήρκεσε συνολικά 11 μήνες, τα οποία βρίσκονται εις γνώσιν του kathimerini.gr. Μόλις τη Δευτέρα, το Λιμενικό με ένα σχετικά λιτό δελτίο Τύπου ανακοίνωσε τη σύλληψη «29χρονου αλλοδαπού», δίχως να παραθέσει τις άγνωστες μέχρι σήμερα λεπτομέρειες της σκοτεινής υπόθεσης.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σχεδόν ένα χρόνο πριν, στις 4.40 μ.μ. της 1ης Δεκεμβρίου 2023, ένα μαύρο φουσκωτό ταχύπλοο με δύο χειριστές και μηχανή 150 ίππων αποβίβασε κοντά στη μαρίνα της Κω 16 μετανάστες. Αμέσως μετά, οι δύο διακινητές που επέβαιναν στο φουσκωτό έκαναν αναστροφή προκειμένου να επιστρέψουν στα απέναντι τουρκικά παράλια πριν εντοπιστούν από τα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού. Για κακή τους τύχη, ωστόσο, η εξωλέμβια μηχανή του ταχυπλόου χτύπησε στον πυθμένα και σταμάτησε να λειτουργεί. Οι δύο άνδρες απομακρύνθηκαν πεζή από το σημείο, όμως, λίγο αργότερα εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού που στο μεταξύ είχαν ειδοποιηθεί για το συμβάν από περιοίκους – αυτόπτες μάρτυρες. Μαζί με τους δύο διακινητές βρισκόταν ένας τρίτος άνδρας που επέβαινε σε ηλεκτρικό πατίνι.

Στελέχη της Χαμάς πέρασαν από την Κω-1
Βίαιη επίθεση

Όταν τα στελέχη του Λιμενικού προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν και τους τρεις, ο τελευταίος αντέδρασε βίαια. Προσπάθησε να τους χτυπήσει με ένα άδειο μπουκάλι μπίρας, με τα στελέχη του σώματος πάντως να καταφέρνουν να τον ακινητοποιήσουν ύστερα από πάλη. Προέκυψε ότι επρόκειτο για έναν 31 ετών Παλαιστίνιο με ψευδώνυμο Aμπου Σανάμπ. Του είχε χορηγηθεί άσυλο το 2022 και έκτοτε είχε εγκατασταθεί στην Κω, δραστηριοποιούμενος ως διακινητής μεταναστών…

Οι άλλοι δύο άνδρες, που εν τω μεταξύ είχαν εκμεταλλευθεί την αναταραχή και είχαν φύγει τρέχοντας από το σημείο, εντοπίστηκαν μετά από έρευνες και συνελήφθησαν τέσσερις ώρες αργότερα. Πρόκειται για υπηκόους Συρίας, 25 και 28 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι είχαν συμφωνήσει να εισπράξουν ο κυβερνήτης 2.500 ευρώ και ο βοηθός του 1.500 για τη μεταφορά των μεταναστών από τις ακτές της Αλικαρνασσού στην Κω. Ενώπιον των στελεχών της Ασφάλειας του Λιμενικού και των ανακριτικών αρχών Κω που χειρίστηκαν την υπόθεση, παρέθεσαν πληροφορίες τόσο για τη διακίνηση στην οποία είχαν εμπλακεί όσο και για τη δομή της οργάνωσης που βρισκόταν πίσω απ’ αυτήν.

Είπαν ότι αρχηγός του κυκλώματος στο οποίο μετείχαν ήταν ένας Τούρκος με ψευδώνυμο Σικ Mους και έδρα του τη Σμύρνη. Είπαν ακόμη ότι δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης είναι ένας 39χρονος κουρδικής καταγωγής Σύρος με ψευδώνυμο Aμπου αλ Kολ, ο οποίος τυγχάνει ιδιοκτήτης καταστήματος με αρώματα στη Σμύρνη. Ο συγκεκριμένος είχε την ευθύνη για τον συντονισμό των επιχειρήσεων για τη διακίνηση των μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κω. Φέρεται μάλιστα να είχε διασυνδέσεις στις τοπικές αρχές και να χρημάτιζε αξιωματούχους της τουρκικής ακτοφυλακής προκειμένου οι ακταιωροί να μην παρεμποδίζουν τον απόπλου των ταχυπλόων του κυκλώματος με μετανάστες και προορισμό την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά το δίκτυο του κυκλώματος στην Κω, ρόλο-κλειδί προέκυψε ότι είχαν τόσο ο 31χρονος Παλαιστίνιος που συνελήφθη κατά το επεισόδιο της 1ης Δεκεμβρίου 2023 και ακόμη πέντε ομοεθνείς του. Μέχρι πρότινος και οι πέντε διέφευγαν τη σύλληψη. Οι τέσσερις απ’ αυτούς μάλιστα είναι μέλη της ίδιας οικογένειας.

Κατέγραφαν τις κινήσεις των σκαφών του Λιμενικού και ενημέρωναν σε πραγματικό χρόνο τους χειριστές των ταχυπλόων κατά τη μεταφορά των μεταναστών. Επιπλέον, εξασφάλιζαν σπίτια – κρησφύγετα για τη φιλοξενία τους έως ότου παρουσιαστούν στo κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης του νησιού. Σύμφωνα με δύο διαφορετικές πηγές ενημέρωσης, για τον Aμπου Σανάμπ, όπως ήταν το ψευδώνυμο του 31χρονου Παλαιστινίου, υπήρχαν ήδη από εκείνη την περίοδο πληροφορίες της ΕΥΠ και του Λιμενικού που τον εμφάνιζαν ως δραστήριο μέλος ισχυρού κυκλώματος λαθροδιακινητών. Πέραν τούτου, ωστόσο, υπόψη του kathimerini.gr είχαν τεθεί προ μηνών στοιχεία για διασυνδέσεις του ίδιου αλλά και των υπολοίπων μελών της οικογένειάς του με τη Χαμάς. Οταν ξεκίνησε η έρευνα για την υπόθεση, δύο απ’ αυτά βρίσκονταν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κω, αφού τους είχε χορηγηθεί άσυλο. Ένα τρίτο είχε παραμείνει στη Λωρίδα της Γάζας, διότι σχεδίαζε να παντρευτεί. Παρά τις επίμονες προσπάθειες του Λιμενικού, όμως, ο εντοπισμός τους δεν κατέστη εφικτός. Για την υπόθεση μάλιστα ζητήθηκε η συνδρομή και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ.

Ευρωπαϊκά εντάλματα

Τελικά, εις βάρος των Παλαιστινίων εκδόθηκαν ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης. Στο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους ενεπλάκη και η Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος (NCA) της Μεγάλης Βρετανίας. Ηταν μάλιστα αυτή που κατάφερε πρώτη να εντοπίσει ίχνη του ενός απ’ αυτούς τους διωκόμενους στη Ρουμανία. Συνελήφθη δυνάμει του εντάλματος την 1η Οκτωβρίου 2024 και την 7η Νοεμβρίου οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα Ρόδου. Ιχνη των υπολοίπων έχουν βρεθεί σε Γερμανία και αλλού, και αναμένονται νέες εξελίξεις στην υπόθεση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button