Σταδιακή μείωση παρουσιάζει η πορεία της κατανάλωσης του ψωμιού στα αρτοποιία της Μεσσηνίας.
Παρότι τον τελευταίο χρόνο η τιμή της φρατζόλας έχει διατηρηθεί σε σταθερά επίπεδα μετά την διπλή αύξηση που πήρε τα περασμένα έτη, η οικονομική δυστοκία των νοικοκυριών φαίνεται να περιορίζει σε αρκετές περιπτώσεις την ποσότητα του ψωμιού, ιδίως από τα μισά κάθε μήνα και έπειτα.
Μιλώντας στην “Ε” ο νέος πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Μεσσηνίας Παναγιώτης Μπιρμπίλης, αναφέρθηκε αρχικά στην ποσότητα που παράγει ένας φούρνος ανάλογα με τα δεδομένα, προκύπτοντας τα τελευταία χρόνια μείωση σε συνάρτηση με τη ζήτηση. Ο ίδιος, στάθηκε στην εποχή της πανδημίας όταν ξέμενε μεγάλος αριθμός καρβελιών λόγω των lockdown, μπαίνοντας στη διαδικασία οι επιχειρηματίες να συρρικνώσουν την παραγωγή αναλόγως. Για την κατανάλωση τα τελευταία χρόνια, ο κ. Μπιρμπίλης παρατήρησε πως ένας αριθμός πελατών κοιτάζει να τελειώσει όλο το ψωμί του και μετά να αγοράσει νέο.
«Οι περισσότεροι αγοράζουν κάθε μέρα το ψωμί τους, θέλοντας να προσφέρουν φρέσκο στα παιδιά τους και οι ίδιοι ενδεχομένως να καταναλώσουν το χθεσινό. Το ψωμί άλλωστε είναι το βασικό αγαθό του τραπεζιού» σχολίασε λέγοντας πως δεν εξαφανίζεται από την καθημερινότητα του κόσμου αλλά σίγουρα περιορίζεται σε βάρος ή τεμάχια. Για το ποσοστό μείωσης της κατανάλωσης τα τρία τελευταία χρόνια, από τη στιγμή που ξεκίνησε το γαϊτανάκι των ανατιμήσεων, ο ίδιος έκανε λόγο για ένα 30%, το οποίο έχει ως συνέπεια κατά το έτος που ολοκληρώνεται να έχουν κατεβάσει ρολά 3 αρτοποιία στην Καλαμάτα, 4 στη Μεσσήνη και άλλα τόσα στην Τριφυλία.
ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΙΜΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2024
Με δεδομένο ότι πάνω από το 80% των αλεύρων στην Ελλάδα είναι εισαγωγής και πως η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από εισαγωγές, η αναταραχή που δημιουργήθηκε στη διεθνή αγορά μετά και την απόφαση της Ρωσίας στα μέσα του Ιουλίου του 2023 να παγώσει τη συμφωνία με την Ουκρανία για τη μεταφορά των σιτηρών, τροφοδότησε ανατιμήσεις στην αγορά των αλεύρων και κατ’ επέκταση του ψωμιού και των προϊόντων αρτοποιίας. Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρήθηκε μια αύξηση της τάξεως των 20 με 30 λεπτών στη φρατζόλα τη διετία 2022-23, μένοντας στάσιμη η κατάσταση κατά τη διάρκεια του 2024. «Το ψωμί το περασμένο διάστημα πήρε δύο φορές αυξήσεις λόγω της εκτίναξης των πρώτων υλών. Ορισμένες δε όπως η μαγιά έφτασαν σε αύξηση σχεδόν το 100%, ακολουθώντας τα βούτυρα, τα λάδια και φυσικά η ενέργεια (ρεύμα-πετρέλαιο)» πρόσθεσε.
Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΤΕΦΤΕΡΙ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ
Για την έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος με αντικείμενο «Το παρόν και το μέλλον της Αρτοποιίας στην Ελλάδα», προκύπτοντας πως η Ελλάδα είναι από τις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης στο ψωμί (η τιμή διαμορφώνεται στο 1,21 ευρώ και είναι 48% χαμηλότερη συγκριτικά με τον μέσο όρο ευρωπαϊκής τιμής) ο Παναγιώτης Μπιρμπίλης σχολίασε πως η τιμή αφορά τα κοινότυπα ψωμιά, μιας και τα πιο ιδιαίτερα πωλούνται από 1.40-1.50 ευρώ. «Υπάρχουν πελάτες που ζητούν ολικής, πολύσπορο ή ζέας, παράγοντάς τα όχι για να κερδίσουμε κάτι παραπάνω αλλά για να καλύψουμε τις απαιτήσεις του κόσμου» συμπλήρωσε. Οσο για το 2ο φθηνότερο στην Ευρώπη, ο ίδιος εκτίμησε πως οι αριθμοί προκύπτουν ανάλογα με τους μισθούς της κάθε χώρας, με αυτούς της Ελλάδας να μην μπορούν να συγκριθούν με πολλά κράτη της Ε.Ε. Σχετικά με τα προϊόντα σφολιάτας, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Μεσσηνίας διευκρίνισε πως και αυτά παρουσιάζουν πτώση ως προς τη ζήτηση, καθώς δεν λογίζονται ως αναγκαία από τον κόσμο σε σχέση με το ψωμί. «Όταν γίνονται οι πληρωμές στις αρχές του μήνα οι πελάτες θα αγοράσουν τα κουλουράκια και τα λαλάγγια τους ή θα προμηθευτούν μια τυρόπιτα με μεγαλύτερη ευκολία, σε αντίθεση με τα τέλη του μήνα όπου η αγοραστική δύναμη μειώνεται» υπογράμμισε, γνωστοποιώντας πως οι ασθενέστερες κοινωνικο-οικονομικές ομάδες όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι πολλές φορές προμηθεύονται το ψωμί τους, γράφοντάς το στο “τεφτέρι” ο εκάστοτε φούρνος της γειτονιάς, μέχρι να πληρωθούν και να τα εξοφλήσουν όλα μαζί. «Η διαφορά των μεγάλων καταστημάτων με αυτά της γειτονιάς είναι πως μας ξέρει ο πελάτης με το όνομά μας και το αντίστροφο, έχοντας μια ιδιαίτερη σχέση που μεταφράζεται σε εμπιστοσύνη αν κάποιος δεν έχει λεφτά πάνω του» πρόσθεσε.
ΣΤΑ «ΣΚΑΡΙΑ» Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΨΩΜΙΟΥ
Υστερα από τις εκλογές της Συντεχνίας Αρτοποιών Μεσσηνίας οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 20 Οκτωβρίου, ο Παναγιώτης Μπιρμπίλης διαδέχτηκε τον μέχρι πρότινος πρόεδρο Παναγιώτη Γουρδέα, με το νέο Δ.Σ. να αναμένεται να ανακοινωθεί τυπικά τις επόμενες ημέρες. Για τις κατευθύνσεις του ως νέος πρόεδρος, ο κ. Μπιρμπίλης στάθηκε στην υπενθύμιση της αξίας του ποιοτικού ψωμιού της γειτονιάς, ώστε ο κόσμος να επιστρέψει μαζικά σε αυτό, απολαμβάνοντάς το φρέσκο και όχι κατεψυγμένο, λόγω του σχετικά μικρότερου κόστους στη δεύτερη περίπτωση. Ο ίδιος, πληροφόρησε πως βρίσκεται στα σχέδιά του η επαναφορά της Γιορτής Ψωμιού, η οποία γινόταν κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της Μεσσηνίας, όπως στην Κυπαρισσία, στα Φιλιατρά και στη Μεσσήνη, έχοντας ξεκινήσει το εγχείρημα στην Καλαμάτα. «Με τη νέα διοίκηση σκοπεύουμε να την επαναφέρουμε, μέσα ενδεχομένως από μια γιορτή 2-3 ημερών, ώστε να μπορούν να έρθουν σχολεία και σύλλογοι, να γίνει επίδειξη φουρνίσματος και να ακολουθήσουν ομιλίες με καλεσμένους από άλλες πόλεις» ανέφερε, εκτιμώντας πως η επαναφορά σε αυτά τα πρότυπα, θα γίνει στην Καλαμάτα, με σκοπό να γίνει θεσμός και να ακολουθήσουν άλλες περιοχές μελλοντικά.