Αγροτικά

Πλήττεται η ελληνική αγορά πυρηνελαίου

Μειωμένη παρουσιάζεται η ζήτηση για τα ελληνικά πυρηνέλαια, λόγω των ικανοποιητικών αποθεμάτων πυρηνελαίου που διατηρεί η Ισπανία, όπως προκύπτει από δηλώσεις του πυρηνελαιουργού Αθανάσιου Μαργέλη στο olivenews.gr.

Σύμφωνα με τον κύριο Μαργέλη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Μεσσηνιακής ΑΒΕΕ, «Αυτή την στιγμή σύμφωνα με τα παρακάτω νούμερα, η Ισπανία διαθέτει, περίπου 10.000 τόνους αποθέματα πυρηνελαίου στα πυρηνελαιουργεία ενώ προστίθενται περίπου 20.000 τόνοι (αν γίνει η πρόσθεση του ήδη ραφιναρισμένου με αυτό που είναι έτοιμο για ραφινάρισμα). Στο σύνολο δηλαδή, κάνουμε λόγο για περίπου 30.000 τόνους. Το νούμερο αυτό δεν είναι και λίγο, αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για δεδομένα ως 30 Οκτωβρίου, ενώ την ίδια στιγμή περιμένουμε την επόμενη ελαιοκομική χρονιά σε μια αγορά που απουσιάζει η ζήτηση για πυρηνέλαιο. Εν ολίγοις, τα παρακάτω νούμερα μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι Ισπανοί έχουν ικανά αποθέματα πυρηνελαίου και έτσι η ζήτησή για ελληνικά πυρηνέλαια μειώνεται σημαντικά. Αυτό φυσικά ασκεί μεγάλη πίεση στον ελληνικό κλάδο της πυρηνελαιουργείας, καθώς δεν υπάρχει ζήτηση από τους Ισπανούς.»

Η δήλωση του κυρίου Μαργέλη στο olivenews.gr έγινε λαμβανομένων υπόψιν των στοιχείων του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Διατροφής της Ισπανίας που παρατίθενται ακολούθως.

Ας δούμε τώρα αναλυτικά και τους αριθμούς

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Διατροφής της Ισπανίας, δημοσίευσε μεταξύ άλλων, την επικρατούσα κατάσταση αποθεμάτων και ποσοτήτων πυρηνελαίου.

Στον παρακάτω πίνακα (Πίνακας1) δίνεται μία σύντομη μαθηματικοποιημένη απεικόνιση της κατάστασης που επικρατεί στα πυρηνελαιουργεία.

Όπως φαίνεται και στον παραπάνω πίνακα δίνονται τα νούμερα ανά κατηγορία, για τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και τα τελικά αποθέματα.

Στον παρακάτω πίνακα (Πίνακας2), δίνεται η κατάσταση στις ραφιναρίες και λοιπά διυλιστήρια.

Όπως φαίνεται και στον παραπάνω πίνακα παρουσιάζονται τα τελικά αποθέματα ανά κατηγορία.

Υποσημειώσεις

*Το ακατέργαστο πυρηνέλαιο προκύπτει από εκχύλιση με διαλύτη και αποτελεί μια φυσική και όχι μία χημική διαδικασία

**Με τον όρο ρεπάσο εννοείται το προϊόν που έχει προκύψει από μηχανική ή φυσική μέθοδο, ξαναπερασμένο με φυγοκέντριση

***Με τον όρο αυτό εννοείται το παραχθέν απόθεμα του πυρηνελαιουργείου που δεν έχουν ακόμα διώξει στις ραφιναρίες

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button