Η νηστεία αφορά όλους τους Χριστιανούς και αποτελεί όπλο εναντίον του διαβόλου και ο διάβολος πολεμά όλους, κληρικούς και λαϊκούς
Η νηστεία των Χριστουγέννων λέγεται και σαρακοστή των Χριστουγέννων.
Η νηστεία αφορά όλους τους Χριστιανούς και αποτελεί όπλο εναντίον του διαβόλου και ο διάβολος πολεμά όλους, κληρικούς και λαϊκούς. Προσοχή, λοιπόν!
Άλλωστε η πολυφαγία, όπως λένε και οι γιατροί δεν κάνει καλό ούτε και για το σώμα μας. Αν δεν θέλουμε να ακούσουμε την Εκκλησία ας ακούσουμε την επιστήμη και ας νηστεύουμε για το καλό του σώματος και της ψυχής μας.
Ας μη νομίζουμε ότι η νηστεία περιορίζεται μόνο στην αποχή μας από ορισμένες τροφές. Κι αυτό είναι καλό, βέβαια, αλλά το καλύτερο είναι κοντά σ’ αυτό να προσθέσουμε και την αποξένωσή μας από κάθε τι που μας απομακρύνει από τη ζωή του Χριστού και της Εκκλησίας Του.
Μετά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή η οποία προετοιμάζει τους Χριστιανούς για τη μεγαλύτερη εορτή του εκκλησιαστικού ημερολογίου, το Πάσχα, η δεύτερη μεγαλύτερη περίοδος νηστείας είναι η νηστεία Χριστουγέννων, γνωστή επίσης ως σαρανταήμερο ή σαρακοστή των Χριστουγέννων.
Πότε ξεκινάει η νηστεία των Χριστουγέννων;
Η Νηστεία των Χριστουγέννων ξεκινάει στις 15 Νοεμβρίου και διαρκεί σαράντα ημέρες, έως τις 24 Δεκεμβρίου.
Από τί νηστεύουμε
Κατά τη νηστεία Χριστουγέννων επιτρέπεται να τρώμε ψάρι όλες τις ημέρες, πλην Τετάρτης και Παρασκευής, από την αρχή μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, του Αγίου Σπυρίδωνος.
Οι Χριστιανοί συνηθίζουν να μην τρώνε ψάρι την πρώτη εβδομάδα, για να κοινωνήσουν την μεγάλη εορτή των Εισοδίων της Παναγίας μας.
Από 15 έως 20 Νοεμβρίου, επιτρέπεται η κατάλυσις ελαίου, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.
Την 21 Νοεμβρίου, εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, συνηθίζεται η κατάλυσις ιχθύος.
Από 22 Νοεμβρίου έως 17 Δεκεμβρίου, το Σάββατο και την Κυριακή κατάλυσις ιχθύος. Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη κατάλυσις ελαίου. Τις Τετάρτες και τις Παρασκευές φαγητό χωρίς λάδι, εκτός αν συμπέσουν γιορτές.
Από 18 έως 24 Δεκεμβρίου, κατάλυσις ελαίου, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.
Τι μπορούμε να φάμε:
- Τα θαλασσινά (οστρακοειδή-μαλάκια), όπως χταπόδι, καλαμάρι, γαρίδες, σουπιές
- Τα οστρακοειδή (κυδώνια, μύδια, γυαλιστερές)
- Φρούτα και χυμοί
- Όσπρια
- Λαχανικά
- Ξηροί Καρποί
- Ζυμαρικά
- Ψωμί
- Ελιές
- Σόγια
- Ταχίνι
- Μέλι
- Μανιτάρια