Στην ετήσια εκτίμηση της παραγωγής επιτραπέζιων ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς προχώρησε μέσω ανακοίνωσης η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς, ενώ εντοπίζει «διάχυτη» ανησυχία για τις επιπτώσεις της ανομβρίας τόσο στη τρέχουσα όσο και στην επόμενη εμπορική περίοδο.
Όπως εξηγεί η ΔΟΕΠΕΛ, η κλιματική κρίση δημιουργεί επιτακτικότερη την ανάγκη άρδευσης των ελαιώνων. Χωρίς έγγειες βελτιώσεις οι ελαιοπαραγωγοί μένουν ανοχύρωτοι ακόμη και στις Π.Ε. που είναι πλούσιες σε υδατικό δυναμικό.
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις παραγωγής στις επιτραπέζιες ποικιλίες:
- Η πράσινη ελιά «Χαλκιδικής» εκτιμάται σε 185.000 τόνους
- Η Κονσερβολιά/Αμφίσσης εκτιμάται σε 25.000 τόνους
- Η Καλαμών/Καλαμάτας εκτιμάται σε 110.000 τόνους με πιθανή αναπροσαρμογή προς τα κάτω.
Η σχετική ανακοίνωση της ΔΟΕΠΕΛ έχει ως ακολούθως:
«Την 5η Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων των φορέων-μελών της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ για θέματα της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου 2024/25 και συγκεκριμένα για την εσοδεία του πράσινου ελαιόκαρπου των ποικιλιών “Χαλκιδικής” και “Αμφίσσης”/“Κονσερβολιά” που οδηγήθηκαν στην επιτραπέζια χρήση, καθώς και για την επανεκτίμηση της ηρτημένης εσοδείας των μαύρων ελιών των ποικιλιών “Καλαμών”/“Καλαμάτα” και “Αμφίσσης”/“Κονσερβολιά”.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των μελών της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ από τις βασικότερες Π.Ε. καλλιέργειας επιτραπέζιων ποικιλιών (Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Καβάλας, Λακωνίας, Μαγνησίας, Χαλκιδικής, Φθιώτιδας και Φωκίδας) και από όλους τους τομείς του κλάδου (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής).
Με το τέλος της συλλογής η ποσότητα του πράσινου ελαιόκαρπου της ποικιλίας “Χαλκιδικής” που οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση εκτιμάται σε 185.000 τόνους, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες της κατανάλωσης και των εξαγωγών της χώρας.
Ο πράσινος ελαιόκαρπος της ποικιλίας “Αμφίσσης”/“Κονσερβολιά” που οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση δεν ξεπερνά τους 25.000 τόνους, ποσότητα που υπολείπεται σημαντικά για την κάλυψη των αναγκών της χώρας.
Σημαντική ποσότητα πράσινου ελαιόκαρπου της ποικιλίας Αμφίσσης δεν συλλέχθηκε. Η παρατεταμένη ανομβρία και οι καύσωνες του καλοκαιριού επηρέασαν το μέγεθος του καρπού ακόμα και σε αρδευόμενους ελαιώνες. Oι χαμηλές τιμές αγοράς του προϊόντος από τους ελαιοπαραγωγούς που ανακοινώθηκαν αργοπορημένα σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος της άρδευσης, θεωρήθηκαν ασύμφορες από μεγάλο μέρος των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας “Αμφίσσης”/“Κονσερβολιά”, έχοντας ως εναλλακτική λύση να οδηγήσουν τον ελαιόκαρπο αργότερα στην ελαιοποίηση και ενδεχομένως και στην συλλογή μαύρου ελαιόκαρπου για επιτραπέζια χρήση.
Η ποιότητα του πράσινου ελαιόκαρπου και των δυο ποικιλιών (“Χαλκιδικής”, Αμφίσσης”/“Κονσερβολιά”) είναι εξαιρετική. Οι άνθρωποι του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς (ελαιοπαραγωγοί, μεταποιητές, εξαγωγείς) είναι προβληματισμένοι με την εξέλιξη που είχε η αξιοποίηση του πράσινου ελαιόκαρπου της ποικιλίας “Αμφίσσης”/“Κονσερβολιά”.
Όσον αφορά στην ηρτημένη εσοδεία της ποικιλίας “Καλαμών”/“Καλαμάτα” εκτιμάται στους 110.000 τόνους, μια καλή εσοδεία, που όμως αν δεν βρέξει στο άμεσο διάστημα η ποσότητα που θα οδηγηθεί στην επιτραπέζια χρήση θα είναι σημαντικά μειωμένη.
Η κλιματική κρίση δημιουργεί επιτακτικότερη την ανάγκη άρδευσης των ελαιώνων. Χωρίς έγγειες βελτιώσεις οι ελαιοπαραγωγοί μένουν ανοχύρωτοι ακόμη και στις Π.Ε. που είναι πλούσιες σε υδατικό δυναμικό.
Διάχυτη είναι και η ανησυχία για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, αλλά και για το μέλλον του ελαιώνα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα καθιστούν πολύ δύσκολες τις οποιεσδήποτε εκτιμήσεις. Η παρατεταμένη ανομβρία έχει επίπτωση στην μελλοντική ανθοφορία και επομένως και στην καρποφορία την Άνοιξη του 2025».