Τοπικά Νέα

Η εκ Μεσσηνίας ουρανόφρων γερόντισσα Νικολέττα Μαυριτσάκη

«Οἴδαμεν δὲ ὅτι τοῖς ἀγαπῶσι τὸν Θεὸν πάντα συνεργεῖ εἰς ἀγαθόν»(Προς Ρωμαίους 8, 28) κατά τον Απόστολο Παύλο, και οι αγνές ψυχές οι οποίες αγαπούν τον Θεό και ζουν σύμφωνα με το άγιο θέλημά του δέχονται ποικίλες ευλογίες, αναπάντεχες δωρεές και θαυμαστά σημεία στη ζωή τους. Αυτή η θεία αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη των απλών και αγαθών δούλων του Θεού, η οποία οδηγεί τα βήματα αυτών στην κατά Θεόν βιωτή τους και τους αποκαλύπτει κατά την καρδία τους τα μυστήρια της πίστεως. Αυτό συμβαίνει σε όλους αυτούς οι οποίοι επιθυμούν διακαώς να υπηρετούν τόν Θεό ειλικρινά, η πίστη τους σε Αυτόν είναι ακλόνητη και εμπιστεύονται τον εαυτό τους, τους άλλους και όλα στο πανάγαθο θέλημά Του. Κατ᾿ αυτόν τον τρόπο γίνονται δοχεία της Χάριτός Του και δέχονται ανερμήνευτες ευλογίες και δωρεές θείες.

Μία τέτοια ευλαβής δούλη του Θεού και όργανο της Χάριτός Του υπήρξε και η μακαριστή γερόντισσα Νικολέττα Μαυριτσάκη (το γένος Καραμπάτσου), του Παναγιώτου και της Κωνσταντίνας, γεννηθείσα στις 10 Μαΐου του έτους 1915 στο μικρό χωριό Χωματάδα Μεσσηνίας της ιστορικής επαρχίας Μεθώνης. Ενυμφεύθη και έζησε στην πλησίον της γενέτειράς της, όμορφη και παράλιο Κωμόπολη της Φοινικούντας, απέκτησε έξι τέκνα και απεβίωσε στις 9 Οκτωβρίου του έτους 2002. Η μακαριστή γερόντισσα Νικολέττα έζησε ταπεινά και άσημα, ήταν δε ιδιαιτέρως ευσεβής και εργάτρια των χριστιανικών αρετών. Η ζωή της εκυμαίνετο στο δίπολο της σκληρής εργασίας για την ανατροφή των παιδιών της, στην συντήρηση της οικογενείας της, καθώς και στην καθημερινή φροντίδα του κοιμητηριακού ναού του χωριού της. Ιδιαιτέρως αγαπούσε τον ναό αυτόν, του οποίου τις κανδήλες ανελλιπώς άναβε και περιποιούνταν τον χώρο του, τα κανδηλάκια δε των τάφων των προσφιλών της και άλλων συγχωριανών της δεν έσβησαν ποτέ.

Η συμμετοχή της στις ιερές ακολουθίες ήταν συχνή και η προσευχητική της στάση και παρουσία εντός του ιερού ναού υποδειγματική. Άνθρωπος της προσευχής η μακαριστή και η αγάπη της ιδιαιτέρως προς το πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου συγκινητική, καθότι στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου ήταν αφιερωμένος ο ενοριακός ιερός ναός της Φοινικούντας. Μεταξύ των ετών 2001 – 2002 αξιώθηκε να δεχθεί σε όραμα αρκετές φορές την επίσκεψη της Θεοτόκου, ερχομένης ουρανόθεν με την μορφή της αποτυπωμένη στην ιερά και θαυματουργό εικόνα της Τριχερούσης, όπως αυτή εμφανίζεται στήν εικόνα η οποία συνδέεται με τον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό και ευρίσκεται στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους. Η μακαριστή είδε να κατέρχεται από τον ουρανό η αγία εικόνα και να στέκεται άνωθεν της Φοινικούντας, ως να ήθελε η Θεοτόκος να προμηνύσει ότι επιθυμεί η Κωμόπολη να γίνει κατοικητήριό της και ο ναός της, τόπος ενθρονίσεώς της. Άλλοτε έβλεπε πάλι η ιερά εικόνα, με τα τρία χέρια όπως η μακαριστή έλεγε, να στέκεται στο μέσον του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η Παναγία να την προστάζει να εκπληρώσει την επιθυμία της. Τα οράματα αυτά επαναλήφθησαν πολλές φορές, πράγμα το οποίο καθιστούσε το γεγονός άξιο ιδιαιτέρας προσοχής.

Η γερόντισσα Νικολέττα εκμυστηρεύθηκε το γεγονός πρώτα στον ιερέα του χωριού της, τον αείμνηστο π. Στυλιανό Βουράκη, ο οποίος και άκουσε με προσοχή τα γεγονότα και πεπεισμένος για την εγκυρότητα της αποκαλύψεως αυτής, έθεσε αυτά υπ᾿ όψιν του αειμνήστου Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Θέμελη. Ο συνετός κατά πάντα και σεβαστός Μητροπολίτης Χρυσόστομος, άκουσε με προσοχή τόν π. Στυλιανό, εθαύμασε για την συχνότητα και επιμονή των αποκαλύψεων αυτών και εδέχθη ότι πρόκειται για θαυματουργική επέμβαση της Θεοτόκου, συνέστησε όμως σοφά, να υπάρξει ακόμα ένα χρονικό διάστημα αναμονής, ώστε να βεβαιωθούν πλήρως για το θέλημα της Κυρίας Θεοτόκου. Ο μακαριστός γέρων Μητροπολίτης ένα μεσημέρι επισκέφθηκε στο σπίτι της στην Φοινικούντα την ταπεινή γερόντισσα Νικολέττα και εθαύμασε για την αποκάλυψη αυτή της Θεοτόκου, μέσα από την αυτούσια διήγησή της. Όντας πλέον βέβαιος για την αυθεντικότητα των γεγονότων, έδωσε την εντολή και την ευλογία του να φιλοτεχνηθεί ακριβές αντίγραφο της εικόνος της Παναγίας, κατά το πρωτότυπο της εν τη Μονή Χιλανδαρίου ευρισκομένης.

Τον Σεπτέμβριο του έτους 2003, αφού η γερόντισσα Νικολέττα είχε αναχωρήσει για τον ουρανό, έγινε επισήμως η υποδοχή και η ενθρόνιση της αγίας εικόνος στο ενοριακό ιερό ναό της Φοινικούντας, προς δόξαν της Θεοτόκου και αγαλλίαση της ψυχής της ευλαβεστάτης γερόντισσας.

Το έτος 2010 κατόπιν ενεργειών του Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Σαββάτου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος καθιέρωσε την Παναγία Τριχερούσα ως πολιούχο της Φοινικούντας και ως ημέρα εορτασμού Της το Σάββατο προ της 12ης Ιουλίου εκάστου έτους. Συνάμα ο εορτασμός καθιερώθηκε ως επίσημη αργία για την περιοχή, με το υπ᾿ αριθμ. 62/ 2010 Προεδρικό Διάταγμα.

Αυτά εν συντομία προς δόξαν του Αγίου Θεού και της Κυρίας Θεοτόκου, της και Τριχερούσης επονομαζομένης, αλλά και εις μνημόσυνον της σεβαστής γερόντισσας Νικολέττας Μαυριτσάκη, της οποίας οι ευχές και οι δεήσεις προς την προστάτιδα και έφορο της Φοινικούντας Υπεραγία Θεοτόκο, είθε να μας συνοδεύουν στη ζωή μας.

Κωνσταντίνος Ψυχάρης

Εκπρόσωπος Τύπου Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button