Αγροτικά

Φανατικό διεθνές κοινό χτίζει το Μανάκι, αρέσει η γλυκύτητα στο ελαιόλαδο

Έντονα φρουτώδη αρώµατα, διακριτικό πικρό και πικάντικο µέτριας έντασης χαρακτηρίζει τα υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα από Μανάκι, µια ποικιλία που ξεχωρίζει για τη γλυκύτητά της και γίνεται ιδιαίτερα δηµοφιλής στους καταναλωτές χωρών που έχουν αδυναµία σε γλυκές παρασκευές µε ελαιόλαδο.

του Ηλία Ανδρεάκη

Μανάκι (Olea europaea var. minor rotunda) ή Κοθρέικη, αλλά και Γλυκομανάκι, Γλυκομανακολιά και Κορινθιακή, μια ποικιλία με καρπούς μεσαίου μεγέθους, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για παραγωγή ελαιολάδου, όσο και για παραγωγή επιτραπέζιων-βρώσιμων ελιών (διπλής χρήσης). Καλλιεργείται στις ΠΕ Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας (περιοχή Κυνουρίας), Φθιώτιδας, Φωκίδας και στα νησιά του Αργοσαρωνικού Πόρο και Σπέτσες. Το σχήµα των καρπών είναι στρογγυλό-ωοειδές, χωρίς θηλή και βάρος 3,0 µε 5,5 γραµµάρια. Η ωρίµανση – συγκοµιδή των καρπών της αρχίζει από τα µέσα Οκτωβρίου και τελειώνει στις αρχές ∆εκεµβρίου και η ελαιοπεριεκτικότητά τους κυµαίνεται από 18% – 25%. Αναπτύσσεται καλά σ’ όλα τα εδάφη ακόμα και στα άγονα-πετρώδη αλλά αποδίδει όμως πολύ καλύτερα σε σχετικά γόνιμα εδάφη που συγκρατούν αρκετή υγρασία. Προτιμά εδάφη με pH 7-8, αντέχει όμως και στα ελαφρά όξινα εδάφη και παρουσιάζει επίσης σχετικά καλή αντοχή στην αλατότητα του εδάφους.

Κατεβάστε και ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 43 του Ελαίας Καρπός

Υψηλή ποιότητα & γαστρονομία

Κάθε ελαιώνας, άλλο προφίλ

CORINTO EVOO

Το Corinto παράγεται από επιλεγµένες ελιές ποικιλίας Μανάκι, οι οποίες ελαιοποιούνται µε τη µέθοδο της ψυχρής έκθλιψης. Αποτελεί δηµιουργία της οµώνυµης εταιρείας µε έδρα την Κόρινθο, η οποία ελαιοποιεί αποκλειστικά ελιές Μανάκι, µια ποικιλία άρρηκτα συνδεδεµένη µε την περιοχή της Κορινθίας, µε όλη τη διαδικασία παραγωγής, από τη συγκοµιδή µέχρι την τυποποίηση, να έχει σχεδιαστεί µε στόχο την ανάδειξη των ιδιοτήτων της ποικιλίας.

VERUS MANAKI

Ελαφρώς πράσινο χρώµα, έντονα φρουτώδης αλλά και ισορροπηµένη γεύση. Ένας φυσικός χυµός από Μανάκι που διακρίνεται για την πλούσια υφή και την υψηλή διατροφική αξία του. Παράγεται στις εγκαταστάσεις της «Μεσογειακοί Ελαιώνες» Υιοί Νικ. Πρίφτη Ο.Ε. στην Παιανία, που αποτελεί τη συνέχεια µιας οικογενειακής επιχείρησης που δραστηριοποιούνταν από το 1870 στα Μεσόγεια.

OLEOSOPHIA EARLY HARVEST

Η οικογένεια Μαγγίνα στο Καλέντζι Κορινθίας καλλιεργεί και παράγει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό της, ποικιλίας Μανάκι, εδώ και τρεις γενέες, µε τα πιο πρόσφατα βήµατα να την φέρουν στο προσκήνιο ως µία δυναµική και βραβευµένη επιχείρηση µε ευρύ κοινό στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

SOLIGEA CLASSIC

H πρώτη ύλη συλλέγεται από ελαιώνες που βρίσκονται στην Σολυγεία Κορινθίας, καλλιεργούνται µε φυσικές µεθόδους και ελαιοποιούνται µε τη µέθοδο ψυχρής έκθλιψης στο οικογενειακό ελαιοτριβείο. Κάθε µπουκάλι σφραγίζεται µε την πολυετή παράδοση και εµπειρία της εταιρείας Markellos εξασφαλίζοντας ένα προϊόν υψηλής ποιότητας και χαµηλής οξύτητας.

SEPTEMBER HARVEST 

Τo ελαιοτριβείο και το τυποποιητήριο της Iatridis Estate έχουν έδρα στα Προσήλια Αρκαδίας στην Κοινότητα ∆ολιανών και είναι πιστοποιηµένα για παραγωγή ελαιολάδου βιολογικής καλλιέργειας. Η Iatridis Estate έχει αναπτύξει µια γκάµα µε εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από Μάνάκι, η οποία εκτός από το September Harvest, περιλαµβάνει µονοποικιλιακό Μανάκι επιλεγµένης σοδειάς και µονοποικιλιακό Μανάκι πρώιµης συγκοµιδής.

Aρωµατικό ελαιόλαδο µε βάση το µανάκι προστίθεται στην γκαµα του levantes farm

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού της φετινής παραγωγής της η Levantes Farm αποφάσισε την προσθήκη στην γκάμα της αρωματικού ελαιoλάδου με βάση το Μανάκι και άρωμα τρούφας λευκής και μαύρης σε συσκευασίες των 350ml και 50ml. Στόχος η διεύρυνση τόσο των διακρίσεων στους διεθνείς και εντόπιους διαγωνισμούς ελαιόλαδου και στη διεθνή αγορά όπου ήδη η εταιρεία εξάγει σε πλήθος χωρών σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αφρική.

Όπως όλες οι ποικιλίες που καλλιεργεί η εταιρεία (Κορωνέικη, Μεγαρείτικη και Καλαμών όσο περισσέψει από τις επιτραπέζιες ελιές), έτσι και το Μανάκι συλλέγεται και τυποποιείται ξεχωριστά. Παρουσιάζει έντονο χρυσοκιτρινοπράσινο χρώμα ανάλογα με το χρόνο ωρίμανσης του καρπού και μία ιδιαίτερη γλυκύτητα ανάλογη της ωριμότητας του καρπού και του χρόνου συλλογής. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Levantes Farm, επιδιώκεται η έναρξη της συλλογής όταν το χρώμα του καρπού αρχίζει να γίνεται κιτρινοϊώδες οπότε και στη γεύση συνυπάρχουν το πικρό με τα αρώματα και τη χαρακτηριστική γλυκύτητα που βγάζει το Μανάκι.

Πλούσια και καθαρή η φετινή παραγωγή

Σε ό,τι αφορά τη φετινή συγκομιδή και μετά από μία περυσινή χρονιά περιορισμένης παραγωγής, η Levantes Farm αντιμετώπισε όπως πολλοί από τους ελληνικούς ελαιώνες, ακραίες συνθήκες λειψυδρίας με κίνδυνο την επανάληψη της ελλιπούς ετήσιας παραγωγής. Παρ’ όλες τις αντιξοότητες και δεδομένου ότι οι ελαιώνες της είναι αρδευόμενοι και η καλλιέργεια γίνεται με αυστηρά βιολογικά κριτήρια αυτήν τη στιγμή, ένα μήνα πριν την ελαιοκομιδή, οι άνθρωποι της εταιρείας αναμένουν μία πλούσια και καθαρή παραγωγή.

Συγκεκριμένα όλες οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στους ελαιώνες της Levantes Farm, περιλαμβανομένης και της ποικιλίας Μανάκι ιδιαίτερα διαδεδομένης στην  Εύβοια, παρουσιάζουν ικανοποιητική καρποφορία που υπόσχεται εκτός απροόπτου ανάλογου βαθμού ελαιοποίηση.Το ελαιόλαδο παράγεται στο ιδιόκτητο ελαιοτριβείο, το οποίο βρίσκεται μέσα στο χώρο των ελαιώνων, γεγονός που επιτρέπει ταχύτατη άλεση όχι μεγαλύτερη των 4-5 ωρών από τη συλλογή.

elaiaskarpos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button