Αγροτικά

Απάτη με παράνομες αγροτικές ενισχύσεις πάνω από 9 εκ. ευρώ, έγιναν 9 συλλήψεις

Συλλήψεις 9 ατόμων είχαμε στην Κροατία στο πλαίσιο έρευνας για απάτη πολλών εκατομμυρίων επιδοτήσεων στην χοιροτροφία.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στο Ζάγκρεμπ (πρωτεύουσα της Κροατίας) κίνησε έρευνα κατά εννέα Κροατών πολιτών και μιας εταιρείας, με την κατηγορία της απάτης και είσπραξης άνω των 9 εκατομμυρίων ευρώ σε επιδοτήσεις της ΕΕ και πλαστογραφίας επίσημων εγγράφων. Η αστυνομία συνέλαβε και τους εννέα υπόπτους, κατόπιν αιτήματος της EPPO.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, μεταξύ Μαρτίου 2018 και Ιουνίου 2023, τέσσερα άτομα που ανήκαν στο διοικητικό συμβούλιο της συγκεκριμένης εταιρείας υπέβαλαν ξεχωριστά αιτήματα χρηματοδότησης, συνολικού ύψους άνω των 9 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Κροατίας 2014-2020 και συγκεκριμένα για τη Δράση που αγορά την βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων στη χοιροτροφία.

Η ενίσχυση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) κατά 85% και τον κρατικό προϋπολογισμό της Κροατίας κατά 15%.

Οι αιτούντες παρά το γεγονός ότι γνώριζαν ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις της δράσεης, φέρεται να υπέβαλαν πλαστογραφημένες αιτήσεις με τη βοήθεια πέντε ακόμη υπαλλήλων της εταιρείας.

Το ποσό που η εταιρεία φέρεται να έλαβε παράνομα ήταν πάνω από 4,7 εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ.

 

Μετά την αποκάλυψη των παρατυπιών, ο Οργανισμός Πληρωμών της Κροατίας παρακράτησε 3,6 εκατ. ευρώ από την ενίσχυση για το 2022 και διέταξε την επιστροφή μέρους των καταχρασμένων κεφαλαίων, ανακτώντας αχρεωστήτως περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ. Έρευνα για παράνομες επιδοτήσεις κάνει η EPPO και στην χώρα μας.

agrotypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button