Ελλάδα

Έρχεται υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων και Ι.Χ. – 7 έως 13 ευρώ ετησίως θα επιβαρυνθούν τα ασφάλιστρα των οχημάτων

Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται οι ασφαλιστικές δραστηριότητες στην Ελλάδα. Καθώς η οικονομία ανέρχεται και το εισόδημα διευρύνεται, οι καταναλωτές είναι πιο εύκολο να πληρώνουν ασφάλιστρα για τη ζωή τους, τις επενδύσεις τους, τα περιουσιακά τους στοιχεία κ.ο.κ. Και δεν είναι μόνον αυτό.

Μέσα στις επόμενες ημέρες έρχεται σχέδιο νόμου που θα «μοχλεύσει» ακόμα περισσότερο τις δραστηριότητες των ασφαλιστικών επιχειρήσεων της χώρας.

Πρόκειται για τις (σχεδόν) υποχρεωτικές ασφαλίσεις που θα κληθούν να πραγματοποιήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την προστασία τους από φαινόμενα φυσικών καταστροφών. Αλλά και χωρίς αυτές τις ρυθμίσεις, η αγορά τα πηγαίνει περίφημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΕΑΕΕ), κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024, το σύνολο της παραγωγής ασφαλίστρων ανήλθε σε 3,35 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,5%.

Αύξηση σημειώθηκε στην παραγωγή τόσο ασφαλειών ζωής (+7,9%) όσο και ασφαλειών κατά ζημιών (+9,1%). Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 18 επιμέρους κλάδους ασφαλίσεων κατά ζημιών που παρακολουθεί συστηματικά η ΕΑΕΕ (οχήματα, ατυχήματα, μεταφερόμενα εμπορεύματα κ.λπ.) ούτε ένας δεν ση μείωσε υποχώρηση.

Τα μεγέθη, δε, είναι τέτοια, που εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένα σε σχέση με το 2023, αλλά και σε σχέση με τον μέσο όρο της τριετίας (2021-2023).

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ιούλιος του 2024, σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν σε μηνιαία βάση έντονα ανοδικός στην παραγωγή ασφαλίστρων.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούλιο η παραγωγή ασφαλίστρων ζωής και κατά ζημιών αυξήθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 11,4%, όταν τον Ιούλιο του 2023 η παραγωγή είχε μειωθεί 18,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η κάμψη της ασφαλιστικής δραστηριότητας κατά τους θερινούς μήνες είναι ο κανόνας, ο οποίος όμως δεν ίσχυσε αυτό το καλοκαίρι.

Τα ασφάλιστρα ζωής αυξήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο του 2024 κατά 14,7% και ανήλθαν σε 270,3 εκατ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023 σημείωσαν αύξηση κατά 26,1%.

Από την άλλη πλευρά, τα ασφάλιστρα κατά ζημιών τον περασμένο Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 8,3% σε μηνιαία βάση και κατά 12,1% σε ετήσια. Ανήλθαν σε 267,5 εκατ. ευρώ, από 247 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024 και 238,5 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο του 2023.

Έρχεται η υποχρεωτική ασφάλιση σπιτιών και επιχειρήσεων από φυσικές καταστροφές

Η δραστηριότητα αυτή αναμένεται να λάβει νέα ώθηση, μόλις η κυβέρνηση φέρει το νέο πλαίσιο μέτρων που αφορά τη (σχεδόν) υποχρεωτική ασφάλιση σπιτιών και επιχειρήσεων από φυσικές καταστροφές.

Το μέτρο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ και αφορά στον διπλασιασμό της έκπτωσης ΕΝΦΙΑ στις οικίες έως 500.000 ευρώ και την κατάργηση της αποζημίωσης στις κατοικίες με αξία άνω των 500.000 ευρώ που δεν είναι ασφαλι σμένες για φυσικές καταστροφές.

Οι κατοικίες κάτω των 500.000 ευρώ, εφόσον είναι ασφαλισμένες από την 1η/1/2025, θα λάβουν έκπτωση ΕΝ ΦΙΑ 20%, αντί του 10% που ισχύει σήμερα.

Στις κατοικίες αξίας άνω των 500.000 ευρώ η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει στο 10%, αλλά, εφόσον δεν έχουν ασφαλιστεί για το ενδεχόμενο φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιά κ.λπ.), δεν θα αποζημιώνονται καθόλου.

Εκτιμάται ότι πάνω από το 80% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ανασφάλιστες γενικότερα. Σύμφωνα με την ΕΑΕΕ, μόλις το 18,3% των οικιών στη χώρα μας διαθέτουν κάποιου είδους ασφαλιστήριο. Μάλιστα, στη Θεσσαλία, όπου ενέσκηψαν ο «Daniel» και ο «Elias» το 2023, το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών ανέρχεται στο 14,7%, πιο κάτω από τον μέσο όρο της χώρας.

Το ποσοστό, δε, εκείνων που έχουν ασφαλιστική κάλυψη για φυσικές καταστροφές είναι ακόμα μικρότερο και θα ήταν ακόμα μικρότερο αν απουσίαζαν οι οικίες που είναι ενυπόθηκες λόγω τραπεζικών δανειακών συμβάσεων.

Εν γένει, την περασμένη άνοιξη, σύμφωνα με την ΕΑΕΕ, υπήρξαν περί που 1,2 εκατομμύρια ασφαλιστήρια οικιών, εκ των οποίων λιγότερο από τα μισά είχαν καλύψεις για φυσικές καταστροφές (π.χ., σεισμούς, καιρικά φαινόμενα κ.λπ.).

Τα μέτρα της κυβέρνησης επίσης θα επιβάλουν από 1ης Ιουνίου 2025 την ασφαλιστική κάλυψη όλων των επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ έναντι φυσικών καταστροφών, ενώ από 1ης Ιανουαρίου 2025 όλα τα οχήματα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης θα πρέπει να περιλαμβάνουν κάλυψη για φυσικές καταστροφές, με το κόστος να κυμαίνεται από 7 έως 13 ευρώ ετησίως.

Μόνον το τελευταίο σημαίνει ότι η παραγωγή ασφαλίστρων θα αυξηθεί κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα νέα μέτρα, επομένως, που έρχονται ικανοποιούν τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, επικρότησε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι «τα μέτρα αυτά συμβαδίζουν με τις θέσεις της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και αποτελούν αφετηρία για τη θωράκιση της κοινωνίας μας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «το κενό ασφαλιστικής προστασίας στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο και θα χρειαστεί συντονισμένη προσπάθεια και μέτρα για τη μείωσή του».

Σημειώνεται ότι η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα παραμένει αναλογικά πολύ χαμηλά σε σχέση με την Ευρώπη, αφού, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, αντιστοιχεί στο 1,4% του ΑΕΠ, έναντι 3,1%, που είναι ο μέσος όρος.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Money pro» της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 19/10/2024

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button