Αγροτικά

Ελαιόλαδο: Νέο κανονισμό που θα εξασφαλίζει την ορθή ποιοτική κατάταξη ετοιμάζει η ΕΕ

Στην υιοθέτηση ενός νέου κανονισμού που θα αποσαφηνίζει τη μεθοδολογία δειγματοληψίας στο ελαιόλαδο και θα διαμορφώσει ένα ενιαίο πλαίσιο όσον αφορά τα κριτήρια ταξινόμησης μεταξύ ελαιολάδου και έξτρα παρθένου ελαιολάδου φαίνεται, όπως όλα δείχνουν να προχωρά η ΕΕ, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου.

Μεταξύ άλλων, ο κανονισμός επισημαίνει ότι ορισμένα οργανοληπτικά ελαττώματα μπορεί να προκύψουν κατά τη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου, αλλά και λόγω ακατάλληλων συνθηκών μεταφοράς και αποθήκευσης. Για το λόγο αυτό, απαιτείται η καθορισμένη διαδικασία κοινοποίησης μεταξύ των κρατών μελών για ελαττώματα που εντοπίζονται σε ελαιόλαδα που φέρουν την ένδειξη «έξτρα παρθένο».

Επιπλέον, οι μέθοδοι ανάλυσης που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των ελαιολάδων θα επικαιροποιούνται τακτικά, σύμφωνα με τις προτάσεις εμπειρογνωμόνων και τις εργασίες του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC). Είναι επίσης απαραίτητο να αποσαφηνιστεί η μεθοδολογία δειγματοληψίας, δεδομένου των διαφορετικών ερμηνειών από τις αρχές που διενεργούν ελέγχους συμμόρφωσης.

Ο κανονισμός επισημαίνει τέλος, ότι όταν ένα δείγμα έξτρα παρθένου ελαιολάδου δεν συμμορφώνεται με το όριο που έχει καθοριστεί για το διάμεσο οργανοληπτικό ελάττωμα που καθορίζεται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2022/2104, τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη θα το κοινοποιήσουν ως μη συμμόρφωση σύμφωνα με Άρθρο 16 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/1715, εκτός εάν οι εθνικές αρχές υποψιάζονται ότι αυτό οφείλεται σε σκόπιμη ενέργεια εταιρειών ή ιδιωτών, με σκοπό την εξαπάτηση των αγοραστών και την απόκτηση αδικαιολόγητου πλεονεκτήματος από αυτήν.

Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή του στην ΕΕ.

Με πληροφορίες από olimerca

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button