Τοπικά Νέα

Σε πλήρη εξέλιξη ο πολεοδομικός σχεδιασμός στη Μεσσηνία

Σε μελετητικό «οργασμό» βρίσκεται η χώρα, καθώς προχωρά σε πλήρη ανάπτυξη το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» των 600 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του οποίου θα αποκτήσει πολεοδομικό σχέδιο το 80% της επικράτειας που σήμερα δε διαθέτει. Από τις 1.035 δημοτικές ενότητες της χώρας, οι 829 αναμένεται να αποκτήσουν έως τα τέλη του 2026 σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό.

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός στο Ταμείο Ανάκαμψης

Το έργο έχει αναλάβει να «τρέξει» το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και διάρκεια υλοποίησης έως το 2026, δηλαδή σε χρόνο – ρεκόρ. Όπως αναφέρει και ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, αν δεν υπήρχαν οι πόροι του ΤΑΑ και η ανάληψη της ευθύνης από το ΤΕΕ, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και οι Δήμοι της χώρας θα χρειάζονταν – με συντηρητικούς υπολογισμούς και δεδομένων των ρυθμών που προχωρά ο πολεοδομικός σχεδιασμός τις τελευταίες δεκαετίες – σχεδόν 100 χρόνια για να τον ολοκληρώσουν, μαζί με τις ενδιάμεσες αναθεωρήσεις.

Σήμερα, με βάση τον προγραμματισμό που έχει υποβληθεί και στην Ε.Ε., οι μελέτες για τα τοπικά και τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια θα ολοκληρωθούν έως 31/12/2025 (δηλαδή σε 4 χρόνια από την έγκριση του συνολικού προγράμματος και σχεδόν τρία χρόνια από την εκκίνηση) και έως το τέλος του 2026 θα πρέπει να έχουν εκδοθεί τα σχετικά προεδρικά διατάγματα.

Τα Πολεοδομικά Σχέδια της Μεσσηνίας

Τα Πολεοδομικά Σχέδια που έχουν ενταχθεί από τη Μεσσηνία, όπως αναφέρονται στο Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», είναι τα εξής:

Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) Τριφυλίας: Περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας και Φιλιατρών. Να σημειώσουμε ότι όλα τα ΕΠΣ θα περιλαμβάνουν ειδικό κεφάλαιο σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, καθώς και σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα.

Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Τριφυλίας: Περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Αετού και Τριπύλης. Αντικείμενο του ΤΠΣ του Δήμου Τριφυλίας (Δ.Ε. Αετού, Τριπύλης) είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός πρώτου επιπέδου στις δύο Δημοτικές Ενότητες Αετού και Τριπύλης.

Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πύλου – Νέστορος: Περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Κορώνης, Μεθώνης, Νέστορος και Πύλου.

Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Πύλου – Νέστορος: Περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Χιλιοχωρίων και Παπαφλέσσα.

Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Οιχαλίας: Περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Ανδανίας, Δωρίου, Είρας, Μελιγαλά, Οιχαλίας.

Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Μεσσηνιακού κόλπου

Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Καλαμάτας – Δήμου Δυτικής Μάνης – Δήμου Μεσσήνης: Περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Αβίας, Αίπειας, Καλαμάτας, Λεύκτρου, Μεσσήνης και Πεταλιδίου. Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Μεσσηνιακού κόλπου των περιοχών Καλαμάτας, Μάνης και Μεσσήνης εκπονείται για την ταχεία ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου, λόγω κρίσιμων χωρικών προβλημάτων που επιβάλλουν την άμεση αντιμετώπιση ή την αποτροπή δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια πολεοδομικού σχεδιασμού.

Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Μεσσήνης: Περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Ανδρούσας, Αριστομένους, Βουφράδων, Ιθώμης και Τρικόρφου. Αντικείμενο του ΤΠΣ Δήμου Μεσσήνης (Ανδρούσας, Αριστομένους, Βουφράδων, Ιθώμης, Τρικόρφου) είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός πρώτου επιπέδου στην έκταση των ανωτέρω Δημοτικών Ενοτήτων. Οι ΔΕ Πεταλιδίου, Μεσσήνης, Αιπείας δεν αποτελούν αντικείμενο μελέτης του ΤΠΣ.

Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Καλαμάτας: Περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Άριος, Αρφαρών και Θουρίας. Αντικείμενο του ΤΠΣ του Δήμου Καλαμάτας είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός πρώτου επιπέδου στην έκταση των Δ.Ε. Αρφαρών, Θουρίας και Άριος.

tharrosnews.gr

 

Σχετικά Άρθρα

2 Σχόλια

  1. 600 εκ ευρω θα μασησει το ΤΕΕ που κορδωνεται οτι μας κανει χαρη. Και βεβαια υποψιαζομαι οτι θα παραδωσει ενα ματσο προβληματα απο τα οποια θα προκυψουν και αλλες υποχρεωσεις για τους πολιτες ιδιοκτητες. Ειδικα το ακολουθο ακουγεται αρκετα απειλητικο: ” Να σημειώσουμε ότι όλα τα ΕΠΣ θα περιλαμβάνουν ειδικό κεφάλαιο σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, καθώς και σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button