Κόσμος

Αυστραλία: Χαμός στην υποδοχή Καρόλου – «Δεν είναι η γη σου, δεν είσαι ο Βασιλιάς μου»

Κακός χαμός επικράτησε στο Κοινοβούλιο της Καμπέρα στην Αυστραλία, κατά την υποδοχή του Βασιλιά Καρόλου, όταν μια γυναίκα γερουσιαστής του επιτέθηκε φραστικά και χρειάστηκε η επέμβαση των αρχών για να την απομακρύνουν.

Η γυναίκα σε έξαλλη κατάσταση επιτέθηκε φραστικά στον Βρετανό μονάρχη λέγοντάς του ότι «αυτή δεν είναι η γη σου, δεν είσαι ο Βασιλιάς μου».

Η γερουσιαστής συνέχισε λέγοντας «δώσε μας πίσω όσα έκλεψες από εμάς – τα οστά μας, τα παιδιά μας, τους ανθρώπους μας. Κατέστρεψες την γη μας. Υπόγραψε τώρα συνθήκη. Θέλουμε συνθήκη».

Τυλιγμένη σε ένα γούνινο παλτό ιθαγενών Αβοριγίνων, η Λυδία Θόρπ φώναξε προς την μεριά του Καρόλου ότι «έχετε διαπράξει γενοκτονία απέναντι στους ανθρώπους μας».


Ο Βασιλιάς Κάρολος μιλούσε ήσυχα με τον Πρωθυπουργό της χώρας, προτού οι άνθρωποι της ασφαλείας απομακρύνουν την Θόρπ από την αίθουσα.

Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανίζι έχει επίσης μεταφέρει στον Βασιλιά ότι ίσως ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος στον ρόλο που έχει στην χώρα.

«Έχεις δείξει μεγάλο σεβασμό για τους Αυστραλούς, ακόμα και σε δύσκολους καιρούς, που συζητούσαμε το μέλλον των δικών μας συνταγματικών ρυθμίσεων και την φύση των σχέσεών μας με το στέμμα. Ωστόσο τίποτα δεν κρατάει για πάντα», ανέφερε ο Αυστραλός Πρωθυπουργός.

Ο Κάρολος ξεκινώντας τον λόγο του θέλησε να ευχαριστήσει την πρεσβυτέρα των ιθαγενών της Καμπέρα, Violet Sheridan για την παραδοσιακή υποδοχή με την οποία συνηθίζει να καλωσορίζει τον Βασιλιά και την Βασίλισσα στην χώρα.

Το 1999 οι Αυστραλοί στήριξαν μέσω δημοψηφίσματος την απόφαση ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ θα είναι επικεφαλής του κράτους. Ο Αλμπανίζι έχει αποκλείσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ίδιο θέμα, ωστόσο δεν αποκλείεται σαν πιθανότητα, εάν το Κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα του επανεκλεγεί στις εκλογές του Μαίου.

Η περιοδεία του Καρόλου στην Αυστραλία ήταν η 17η συνολικά, αλλά η πρώτη από τότε που έγινε Βασιλιάς, το 2022. Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη Βρετανού μονάρχη εκεί, έπειτα από την Βασίλισσα Ελισάβετ, το 2011.

huffingtonpost.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button