Αγροτικά

υλογιά: Θανατώθηκαν 15.000 ζώα, «καλπάζουν» τα κρούσματα

Δραματική είναι η εικόνα της καταμέτρησης κρουσμάτων από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, καθώς τα κρούσματα ευλογιάς καλπάζουν, ενώ αντίθετα περίμεναν ύφεση, καθώς το νόσημα ταλαιπωρεί κτηνιάτρους και κτηνοτρόφους από τις 20 Αυγούστου.

«Δυστυχώς, υπάρχει έξαρση του νοσήματος. Την προηγούμενη εβδομάδα, θανατώθηκαν 2.000 ζώα και αυτή την εβδομάδα θα έχουν θανατωθεί πάνω από 2.500 ζώα, γεγονός που δεν καταδεικνύει την εικόνα του νοσήματος που είχαμε γνωρίσει το 2013, το 2014, το 2015 και παλαιότερα το 1998», περιγράφει ο διευθυντής στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜ-Θ, Νίκος Φωτεινιάς. Δεν κατανοούν τον λόγο που αυξάνεται ο ρυθμός θανάτωσης, ενώ λέγεται πως τηρούνται όλα τα μέτρα.

Οι εστίες αυξάνονται σε Βόρειο και Νότιο Έβρο, Ροδόπη και Καβάλα και ο κ. Φωτεινιάς αναρωτιέται εάν τηρούνται επακριβώς τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας. Οι υπηρεσίες απευθύνουν έκκληση για τήρηση των μέτρων, τονίζοντας ότι οι κτηνοτρόφοι δεν θα πρέπει να μετακινούν άσκοπα τα ζώα τους και να γίνονται απολυμάνσεις. Στην επικοινωνία του με τους κτηνοτρόφους, ο κ. Φωτεινιάς λαμβάνει διαβεβαιώσεις ότι δεν γίνεται μετακίνηση ούτε ζώων ούτε ζωοτροφών.

Νέα κρούσματα εμφανίστηκαν αυτή την εβδομάδα σε υγροβιότοπους και συγκεκριμένα στις λίμνες Βιστωνίδα και Μητρικού στον Νομό Ροδόπης. Βάσει συνθηκών, ήταν αναμενόμενο να εμφανιστούν κρούσματα σε περιοχές που γειτνιάζουν με την άγρια πανίδα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button