Κόσμος

Τραμπ ή Καμάλα Χάρις; Πόσο και πως θα επηρεάσει την Ευρώπη και τη χώρα μας το εκλογικό αποτέλεσ

Σε λίγες εβδομάδες θα ξέρουμε ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Καμάλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ είναι πρωταγωνιστές σε μια ξεχωριστική προεκλογική εκστρατεία.

 

Το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ προφανώς και θα επηρεάσει όλο τον πλανήτη που αναλόγως τον νικητή περιμένει και εξελίξεις πάνω σε καυτά θέματα που απασχολούν και τις άλλες χώρες.

Η Ευρώπη είναι αυτή που από ότι φαίνεται θα επηρεαστεί περισσότερο, αφού βρισκόμαστε ακριβώς δίπλα σε δύο εμπόλεμες ζώνες.

Οικονομία

Ο Τραμπ έχει εκφραστεί δημοσίως και πολύ ανοιχτά ότι αν εκλεγεί θα κάνει τα πάντα για να γίνει ανταγωνιστική η οικονομία των ΗΠΑ ξανά. Θα αυξήσει δασμούς προς τις χώρες της Ευρώπης αλλά και της Κίνας.

Και η Καμάλα Χάρις όμως δεν φαίνεται ότι θα είναι πιο ήπια. Να θυμίσουμε ότι και ο Μπάιντεν επέβαλλε δασμούς και είχε σκληρή στάση προς την Ε.Ε.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Τραμπ έχει ταχθεί υπέρ της λήξης του πολέμου χωρίς όρους. Δεν σκοπεύει να συνεχίσει να ενισχύει ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε την Ουκρανία, με χαρακτηριστική την ατάκα ότι δεν είναι δικός μας πόλεμος.

Η Καμάλα Χάρις αν συνεχίσει την πολιτική του Μπάιντεν, είναι σίγουρο πως θα συνεχίσει την στήριξη του Ζελενσκι και θα προσπαθήσει να αυξήσει την επιρροή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Κλιματική αλλαγή

Λέξη κόκκινο πανί για τον Τραμπ. Αν εκλεγεί ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται πως οι διεθνείς συνθήκες για το περιβάλλον πως είναι στον “αέρα”.

Εχει απειλήσει πως θα φύγει από την συνθήκη του Παρισιού, ενώ ανακοίνωσε την αύξηση της εξαγωγής αερίου και πετρελαίου.

Να θυμήσουμε ότι αν οι ΗΠΑ δεν πραγματοποιήσουν τις δεσμεύσεις των συνθηκών, είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.

Όμως και η Καμάλα Χάρις, δεν έχει τοποθετηθεί ανοιχτά για το τι θα κάνει γύρω από την περιβαλλοντική πολιτκή, και πολύ αναλυτές κάνουν λόγο πως είναι αντίθετη σε πολλές δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο προκάτοχός της.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button