Τεχνολογία

Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία που στάλθηκε ποτέ από κινητό

Αν σου έλεγα ότι πριν από 27 χρόνια η έννοια της φωτογραφίας από κινητό ήταν απλώς αδιανόητη, θα το πίστευες; Κι όμως, η πρώτη φωτογραφία από κινητό έχει το πρόσωπο ενός μωρού, της μικρής Sophie, που γεννήθηκε την ίδια μέρα που γεννήθηκε και μια τεχνολογική επανάσταση.

 

Ας κάνουμε μια αναδρομή σ’ εκείνη τη στιγμή και στο πώς από ένα πρωτοποριακό πείραμα φτάσαμε στα δισεκατομμύρια φωτογραφιών που τραβάμε καθημερινά με τα smartphone μας.

Το Έπος των Smartphone Φωτογραφιών: Από τον Philippe Kahn στη Νέα Ψηφιακή Πραγματικότητα

Το 2023, τραβήχτηκαν παγκοσμίως πάνω από 1.2 τρισεκατομμύρια ψηφιακές φωτογραφίες! Δηλαδή, κάθε άνθρωπος τράβηξε κατά μέσο όρο περίπου 160 φωτογραφίες μέσα σε έναν χρόνο. Τι φταίει για αυτή την «επιδημία» φωτογραφιών; Η απάντηση είναι απλή: το κινητό τηλέφωνο. Πάνω από το 85% αυτών των φωτογραφιών τραβήχτηκαν με smartphone.

Όλα ξεκινούν από την τεχνολογία που έκανε άλματα. Οι κάμερες των κινητών βελτιώθηκαν δραματικά την τελευταία δεκαετία. Οι εταιρείες επένδυσαν εκατομμύρια στην ανάπτυξη φακών και αισθητήρων, κάνοντας τις κάμερες smartphone πανίσχυρες, αν και τόσο μικρές σε μέγεθος. Την ίδια στιγμή, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το Facebook, δημιούργησαν το ιδανικό περιβάλλον για τη διάδοση και την ανταλλαγή αυτών των εικόνων.

Αλλά ας γυρίσουμε στον άνθρωπο που τα ξεκίνησε όλα: τον Philippe Kahn.

Η Πρώτη Φωτογραφία από Κινητό: Η γέννηση της Sophie και της τεχνολογίας

Ήταν 11 Ιουνίου 1997, σε ένα νοσοκομείο στη Βόρεια Καλιφόρνια. Ο Philippe Kahn, ένας εφευρετικός επιχειρηματίας της τεχνολογίας, παρακολουθούσε τη γέννηση της κόρης του, Sophie. Καθώς ζούσε αυτή τη μαγική στιγμή, ήθελε απεγνωσμένα να τη μοιραστεί με την οικογένειά του. Όμως, οι δυνατότητες εκείνης της εποχής δεν του το επέτρεπαν. Έτσι, ο Kahn πήρε την κατάσταση στα χέρια του και έγραψε ιστορία. Συνέδεσε μια ψηφιακή κάμερα με το flip κινητό του χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο που είχε βγάλει από το τηλέφωνο του αυτοκινήτου του και έγραψε μερικές γραμμές κώδικα στον φορητό του υπολογιστή για να συγχρονίσει τις δύο συσκευές. Το αποτέλεσμα; Η πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε και στάλθηκε άμεσα μέσω email σε 2.000 άτομα!

Οι αντιδράσεις των παραληπτών ήταν, όπως καταλαβαίνεις, έκπληκτες. Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει πώς ο Kahn κατάφερε να τραβήξει και να στείλει φωτογραφία ενώ βρισκόταν ακόμα στο νοσοκομείο. Κι όμως, αυτή η στιγμή άλλαξε τα πάντα. Μαζί με τη Sophie γεννήθηκε και η εποχή της φωτογραφίας μέσω κινητού.

Από το πείραμα του Kahn στα Smartphone του σήμερα

Μετά από εκείνη τη μέρα, η ιστορία είχε ήδη αρχίσει να γράφεται. Ωστόσο, πέρασαν κάποια χρόνια μέχρι να δούμε την πρώτη επίσημη εμπορικά διαθέσιμη συσκευή με ενσωματωμένη κάμερα. Το 2000, η Sharp παρουσίασε το J-SH04, που κυκλοφόρησε μόνο στην Ιαπωνία. Η κάμερά του είχε μόλις 0.11 megapixels, ένα νούμερο που σήμερα φαντάζει αστείο αν το συγκρίνουμε με τις κάμερες των τελευταίων iPhone ή Samsung Galaxy, που έχουν 12 megapixels και άνω. Παρόλο που η ιδέα φαινόταν φουτουριστική, το J-SH04 δεν έκανε μεγάλη επιτυχία, κυρίως λόγω της υψηλής τιμής του στα 500 δολάρια.

Η μεγάλη έκρηξη ήρθε το 2003, όταν οι κάμερες κινητών άρχισαν να γίνονται πιο προσιτές και να βελτιώνονται σε ποιότητα. Εταιρείες όπως η Nokia και η Sony πάλεψαν για την πρωτοκαθεδρία στην αγορά, αλλά όλα άλλαξαν το 2007, όταν η Apple παρουσίασε το iPhone. Αν και αρχικά όλοι μιλούσαν για την επαναστατική οθόνη αφής του, σύντομα η κάμερά του έγινε το πιο συζητημένο χαρακτηριστικό.

Σήμερα: Μια εικόνα… χίλια λέξεις

Σήμερα, τραβάμε και μοιραζόμαστε εκατομμύρια φωτογραφίες κάθε μέρα. Απλά φαντάσου: πριν από 27 χρόνια, υπήρχε μόνο μία φωτογραφία, αυτή της μικρής Sophie, και ένας υπερήφανος πατέρας που ήθελε να μοιραστεί την ευτυχία του. Σήμερα, έχουμε έναν ολόκληρο κόσμο γεμάτο εικόνες που αποτυπώνονται και κυκλοφορούν με αστραπιαία ταχύτητα. Κι όλα ξεκίνησαν με μια μικρή ανακάλυψη, που έκανε την καθημερινότητά μας λίγο πιο μαγική.

e-daily.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button