Κόσμος

Πώς η Χεζμπολάχ ξεγέλασε με drones το «Iron Dome» του Ισραήλ -Η πιο αιματηρή επίθεση τον τελευταίο χρόνο

Η Χεζμπολάχ κατάφερε να παραβιάσει τη διαβόητη ισραηλινή αεράμυνα με drones, προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα για την ανθεκτικότητα ενός άτρωτου φαινομενικά αμυντικού συστήματος.

Η επίθεση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους της Χεζμπολάχ σε στρατιωτική βάση κοντά στην Μπινγιαμίνα υπογραμμίζει τη στρατηγική του Ιράν για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των πληρεξουσίων του όπως η Χεζμπολάχ, αποκαλύπτοντας τρωτά σημεία στην αεράμυνα του Ισραήλ.

Το χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους της Χεζμπολάχ κοντά στην Μπινγιαμίνα την Κυριακή, το οποίο άφησε πίσω του 4 νεκρούς στρατιώτες των IDF και 67 τραυματίες, αναδεικνύει την αυξανόμενη απειλή που συνιστούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον σύγχρονο πόλεμο. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την επίθεση πιστεύεται ότι είναι το Mirsad-1, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που η Χεζμπολάχ έχει αναπτύξει για πάνω από δύο δεκαετίες, προερχόμενο από ιρανικά σχέδια. Το Mirsad-1, όπως σημειώνουν οι ειδικοί του ερευνητικού κέντρου Alma, βασίζεται στο μοντέλο Mohajer-2 του Ιράν, με μικρές τροποποιήσεις προσαρμοσμένες για τις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ, σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post σε δημοσίευμά της.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει έως και 40 κιλά εκρηκτικών, έχει μέγιστη ταχύτητα 370 χιλιόμετρα την ώρα και διαθέτει επιχειρησιακή εμβέλεια 120 χιλιομέτρων. Η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί το Mirsad-1 για αναγνωριστικά και επιθετικά πλήγματα από το 2002, χρησιμοποιώντας το συχνά για να διεισδύσει στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Ρουκέτες μαζί με drones ξεγέλασαν την ισραηλινή αεράμυνα;

Σε αυτήν την τελευταία επίθεση στην Μπινγιαμίνα, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πολλαπλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη υπό την κάλυψη πυραυλικού πυρός, μια τακτική που αποσκοπεί στην εξουδετέρωση των ισραηλινών αμυντικών συστημάτων. Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατάφερε να αποφύγει τον εντοπισμό και να συντριβεί στην περιοχή της Μπινγιαμίνα, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ρήγμα στην ισραηλινή αεράμυνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Defense Industry Daily, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένα drone Mirsad-1 ξεφεύγει από την άμυνα του Ισραήλ -ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη νωρίτερα μέσα στο έτος, όταν drones της Χεζμπολάχ πέταξαν πάνω από ισραηλινό έδαφος για αρκετά λεπτά πριν επιστρέψουν στον Λίβανο αλώβητα.

Το Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών εξηγεί ότι η Χεζμπολάχ έχει ενσωματώσει όλο και περισσότερο μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο οπλοστάσιό της για να συμπληρώσει τις υπάρχουσες δυνατότητες πυραύλων της. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως το Mirsad-1 επιτρέπουν στη Χεζμπολάχ να διεξάγει ακριβείς επιθέσεις βαθιά μέσα στο ισραηλινό έδαφος, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο για το προσωπικό της. Αυτή η τακτική, η οποία έχει τελειοποιηθεί μετά από χρόνια δοκιμών και αποτυχιών, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του Ιράν να εξοπλίσει τους πληρεξουσίους του με προηγμένες τεχνολογίες.

Το Mirsad-1 είναι μόνο ένα από τα πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη του στόλου μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χεζμπολάχ. Η ομάδα έχει στη διάθεσή της μια ποικιλία μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πολλά από τα οποία είναι είτε ιρανικής κατασκευής είτε προσαρμοσμένα από εμπορικά μοντέλα. Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της επιτήρησης, της συλλογής πληροφοριών και των αποστολών αυτοκτονίας. Αναφορές από το Κέντρο Ερευνών Alma δείχνουν ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει πάνω από 2.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο οπλοστάσιό της, ενώ ορισμένες εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι η ομάδα διαθέτει πιο προηγμένα μοντέλα, όπως τα Mohajer-4 και Shahed drones.

Το ελάττωμα του Iron Dome

Η επίθεση στην Μπινγιαμίνα έθεσε ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συστημάτων αεράμυνας του Ισραήλ στην αντιμετώπιση των απειλών από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ενώ ο Σιδηρούς Θόλος του Ισραήλ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός κατά των ρουκετών, έχει αντιμετωπίσει προβλήματα στον εντοπισμό και την αναχαίτιση μικρών, χαμηλά ιπτάμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών όπως το Mirsad-1.

Οι IDF έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το γιατί δεν ενεργοποιήθηκε κανένας συναγερμός κατά τη διάρκεια της τελευταίας αιματηρής, όπως αποδείχτηκε, επίθεσης. Αυτό το τελευταίο περιστατικό αποτελεί μέρος ενός συνεχιζόμενου πολέμου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Από τη δεκαετία του 1990, η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει πολυάριθμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο ισραηλινό έδαφος, με πολλά περιστατικά να συμβαίνουν σε περιόδους αυξημένων συγκρούσεων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν χρησιμοποιηθεί για επιτήρηση, ενώ σε άλλες έχουν φορτωθεί με εκρηκτικά για να πραγματοποιήσουν αποστολές αυτοκτονίας. Σύμφωνα με αμυντικούς εμπειρογνώμονες, η Χεζμπολάχ συχνά εκτοξεύει μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε συνδυασμό με πυρά ρουκετών για να εξουδετερώσει την ισραηλινή άμυνα και να συλλέξει επιχειρησιακά δεδομένα για μελλοντικά πλήγματα.

iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button