Αγροτικά

«Ραβασάκια» έως και 3.000 ευρώ από τον ΕΦΚΑ για αναδρομικές εισπράξεις εισφορών σε εργάτες γης

Αντιμέτωποι με εκκαθαριστικά σημειώματα οφειλών, ύψους ακόμα και 3.000 ευρώ, έρχονται πολλοί εργάτες γης από τον Μάιο του 2024 μέχρι και σήμερα. Χωρίς να έχει γίνει καμία ενημέρωση προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εφάρμοσε την εγκύκλιο αρ. 39 του 2023, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να εισπραχθούν αναδρομικά μηνιαίες εισφορές ίσες με αυτές των αγροτών για όλους τους εργάτες γης, που έχουν στην κατοχή τους εργόσημα για το διάστημα 2020-2022.

Μέσα στο 2023 ο ΕΦΚΑ «απέστειλε» τα εκκαθαριστικά σημειώματα για πληρωμή εισφορών της τριετίας 2020-2022 ύψους έως και 3.000 ευρώ, ανάλογα με τους μήνες που εργάστηκε ο κάθε εργάτης. Όμως, είτε δεν τα έλαβαν ποτέ, είτε δεν είχαν δικό τους e-mail για να ενημερωθούν, είτε τα έλαβαν μέσω τρίτου –του λογιστή ή του εργοδότη τους– και τα αγνόησαν. Έτσι, η συντριπτική πλειοψηφία των σημειωμάτων του ΕΦΚΑ έμεινε απλήρωτη. Στη συνέχεια, οι οφειλές διαβιβάστηκαν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) του Φορέα, το οποίο ξεκίνησε να στέλνει σημειώματα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Μάιο του 2024.

Ο Χρήστος Γκόπης, ιδιοκτήτης θερμοκηπίου στην Πρέβεζα, είπε στην «ΥΧ» ότι ένας από τους εργάτες του, ο οποίος νομιμοποιήθηκε φέτος, έλαβε σημείωμα για οφειλή 2.800 ευρώ από το ΚΕΑΟ. Μάλιστα, δεν το έλαβε ο ίδιος, αλλά το πρόσεξε ο λογιστής του κ. Γκόπη. Ο ίδιος ο εργάτης, αλλά και ο εργοδότης δεν είχαν ενημερωθεί από κανέναν υπάλληλο του ΕΦΚΑ ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάποια στιγμή και η μηνιαία εισφορά των 125 ευρώ για κάθε εργόσημο, σε συμψηφισμό με την παρακράτηση του 10%. «Αν το ήξερε ο εργάτης μου», μας λέει ο κ. Γκόπης, «θα είχε φύγει για την Ιταλία, δεν τον συμφέρει να τα πληρώσει».

Είναι γνωστό το πρόβλημα

Στην «ΥΧ» μίλησε και ο γενικός γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλης Βιαννιτάκης, ο οποίος μας διευκρίνισε ότι είναι «γνωστό το πρόβλημα», ειδικά σε μία περιοχή, όπως η Ιεράπετρα, που έχει πολλά θερμοκήπια. «Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο αγρότης, γιατί όταν κάνεις πληρωμή στον ΕΦΚΑ, μπορεί να εμφανιστεί στο σύστημα μετά από 3-8 μήνες. Και θα πρέπει να περιμένει τις εκκαθαρίσεις των εισφορών στις αρχές του επόμενου έτους, για να δει πόσα χρωστάει».

Οι οφειλές διαβιβάστηκαν στο ΚΕΑΟ, το οποίο ξεκίνησε να στέλνει σημειώματα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Μάιο του 2024

Το ζήτημα, πάντως, με τις αναδρομικές οφειλές της τριετίας 2020-2022 από εισφορές εργατών γης, σύμφωνα με τον κ. Βιαννιτάκη, «δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά προσθέτει ακόμα μία αφορμή εκβιασμού προς τους αγρότες εργοδότες από τους εργάτες γης, οι οποίοι απαιτούν να καλυφθούν αυτά τα ποσά από τον εργοδότη, αλλιώς απειλούν ότι θα φύγουν εκτός Ελλάδας».

Τι λέει η εγκύκλιος

Στην εγκύκλιο του ΕΦΚΑ αναφέρεται: «Διενεργήθηκε για τα έτη 2020, 2021 και 2022 διαδικασία προσδιορισμού χρόνου ασφάλισης και εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών ανά έτος, των απασχολούμενων αποκλειστικά ως εργατών γης. Για τη διαδικασία εκκαθάρισης εισφορών, ακολουθήθηκε η κάτωθι μεθοδολογία και οι αναφερόμενες εργασίες:

  • Ταυτοποίηση εξαργυρωθέντων εργοσήμων με απογραφέντες στο Μητρώο του e-ΕΦΚΑ ασφαλισμένους.
  • Έλεγχος ύπαρξης ασφάλισης μέσω εργοσήμου κατά το προηγούμενο έτος, προκειμένου να προσδιοριστεί η ημερομηνία έναρξης ασφάλισης (1η Ιανουαρίου ή 1η του μήνα της πρώτης εξαργύρωσης εργοσήμου).
  • Προσδιορίσθηκε το ποσό αμοιβών ανά έτος και το παρακρατηθέν ποσό εισφορών (ποσοστό 10% επί της συνολικής ονομαστικής αξίας των εργοσήμων που εξαργυρώθηκαν εντός του έτους).
  • Προσδιορίσθηκαν οι ημέρες εργασίας και ο χρόνος ασφάλισης ως εξής: Υπολογίσθηκαν οι ημέρες εργασίας, ως αποτέλεσμα της διαίρεσης του συνόλου των καταβληθεισών εντός του έτους αμοιβών εργοσήμου διά του κατώτατου ημερομισθίου εργατοτεχνίτη έτους 2019. Στη συνέχεια, αναλόγως των ημερών εργασίας που προκύπτουν (
  • Στις περιπτώσεις απασχόλησης 150 ημερών και άνω, ο απασχολούμενος λαμβάνει ασφάλιση κατά περίπτωση από
    1 έως 12 μήνες.
  • Στις περιπτώσεις απασχόλησης κάτω των 150 ημερών, ο απασχολούμενος λαμβάνει ασφάλιση κατά περίπτωση από
    1 έως 6 μήνες.
  • Υπολογίσθηκαν οι εισφορές για τους μήνες ασφάλισης, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία κατάταξης –ανά έτος– και ελέγχθηκε, εάν οι εισφορές που καταβλήθηκαν με την εξαργύρωση του εργοσήμου υπολείπονται αυτών, για κύρια σύνταξη, υγειονομική περίθαλψη και ΛΑΕ.
  • Προσδιορίσθηκε το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης και αναρτήθηκε ειδοποιητήριο εκκαθάρισης εργοσήμων ανά έτος στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες e-ΕΦΚΑ.

Το αποτέλεσμα κάθε εκκαθάρισης εισφορών για τα έτη 2020, 2021, 2022 μπορεί να είναι χρεωστικό ή πιστωτικό ή μηδενικό. Εάν το αποτέλεσμα της ετήσιας εκκαθάρισης είναι χρεωστικό ‘‘Υπόλοιπο προς εξόφληση’’, το οφειλόμενο ποσό αναζητείται σε έως πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης 50,00 ευρώ και καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής της 1ης δόσης την 31/07/2023 και των επόμενων δόσεων αντίστοιχα την τελευταία εργάσιμη κάθε επόμενου μήνα, όπως αναγράφεται στο ειδοποιητήριο της εκκαθάρισης».

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button