Αγροτικά

«Σολομώντεια λύση» για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων του 2022

«Σολομώντεια λύση» επιχειρείται να δοθεί στη χαοτική κατάσταση που έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες τα ειδοποιητήρια του ΟΠΕΚΕΠΕ για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών για το έτος ενίσχυσης 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», το ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με τον Οργανισμό, αναζητούν φόρμουλα, προκειμένου αφενός να μην επιβαρυνθούν άμεσα οι παραγωγοί, αφετέρου να τηρηθεί η νομιμότητα, όπως το επιβάλλουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Αυτήν τη στιγμή, λοιπόν, σχεδιάζεται η επιστροφή των χρημάτων να γίνει σταδιακά, με συμψηφισμό των ποσών με μελλοντικές πληρωμές, και σε δόσεις. Μάλιστα, σε αυτήν τη φάση, συζητείται το ενδεχόμενο των τεσσάρων δόσεων.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, και αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ καταλήξει στην πιο «ανώδυνη» λύση, αναμένεται να ενημερωθούν και οι παραγωγοί που καλούνται να επιστρέψουν μέρος των ενισχύσεων.

Ειδοποιητήρια

Πρόκειται για 197.034 παραγωγούς, στους οποίους ο Οργανισμός έστειλε ειδοποιητήρια, ενημερώνοντάς τους ότι «κατόπιν μηχανογραφικών ελέγχων στην ΕΑΕ έτους 2022 έχουν προκύψει αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, στο πλαίσιο χορήγησης Άμεσων Ενισχύσεων έτους 2022». Τα ειδοποιητήρια προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του παραγωγικού κόσμου, καθώς για άλλη μία φορά καλούνται να πληρώσουν λάθη του πρόσφατου παρελθόντος.

Το συνολικό ποσό που προέκυψε μετά από επανυπολογισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ προσδιορίστηκε σε 50.755.440,32 ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού τον περασμένο Ιούλιο. Τότε, για πρώτη φορά, ο παραγωγικός κόσμος ενημερωνόταν για τα «ραβασάκια» που θα ακολουθούσαν. Στα ειδοποιητήρια, μεταξύ άλλων, γίνεται γνωστό στον εκάστοτε παραγωγό ότι δύναται να υποβάλει παρατηρήσεις (ενστάσεις επί της ουσίας), επισυνάπτοντας τα απαραίτητα αποδεικτικά που να ενισχύουν τα επιχειρήματά του. Όπως μεταφέρει πηγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην «ΥΧ», όσοι παραγωγοί προχωρήσουν σε ενστάσεις δεν θα χάσουν τις ενισχύσεις τους, και θα πληρωθούν κανονικά, γιατί πρώτα πρέπει να εξεταστούν και να ελεγχθούν οι ενστάσεις, προκειμένου να ληφθεί τελική απόφαση για την κάθε περίπτωση.

Τα ποσά

Για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά του έτους 2022, όπως μεταφέρουν πηγές από το ΥΠΑΑΤ, πρέπει να παρακρατηθούν σε 139.589 παραγωγούς ποσά από 1 έως 250 ευρώ. Επίσης, σε 29.906 παραγωγούς πρέπει να παρακρατηθούν από 250 έως 500 ευρώ. Το ποσοστό αυτό αγγίζει το 15%.

Συνολικά, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από το σύνολο των 197.034 παραγωγών, οι 169.496, δηλαδή το 86%, είναι στην κατηγορία από 1 έως 500 ευρώ. «Το υπόλοιπο 14%, δηλαδή 27.538, είναι σε ποσά από 501 έως 5.000 ευρώ, ήτοι έχουν μεγάλες καλλιέργειες και, άρα, πήραν μεγάλες ενισχύσεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Οι επιστροφές πρέπει να γίνουν. Το επιβάλλουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί», λένε στο ΥΠΑΑΤ

Από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», πάντως, επιβεβαιώνεται ότι περίπου 800 παραγωγοί καλούνται να επιστρέψουν ποσά άνω των 5.000 ευρώ.

Επιβεβλημένη απόφαση

«Είναι δεδομένο ότι οι αγρότες που έλαβαν με εσφαλμένο τρόπο ενισχύσεις για το έτος 2022 δεν έχουν ευθύνη για το συγκεκριμένο λάθος ούτε για τα τεχνικά και υπολογιστικά προβλήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις πληρωμές του έτους 2022», σημειώνουν στελέχη του ΥΠΑΑΤ, εξηγώντας ότι «γι’ αυτό και υπάρχουν παρεκκλίσεις από τα πραγματικά ποσά που έπρεπε να λάβουν οι δικαιούχοι». Ωστόσο, όπως σημειώνουν εμφατικά, «οι επιστροφές πρέπει να γίνουν. Το επιβάλλουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, με βάση τους οποίους πρέπει να λειτουργεί ένας Οργανισμός που διαχειρίζεται ευρωπαϊκούς πόρους».

Όπως διαρρέεται από την πλατεία Βάθη, η απόφαση για την επιστροφή μέρους των ενισχύσεων ήταν επιβεβλημένη, για δύο λόγους. «Για λόγους δικαιοσύνης, καθώς οι συγκεκριμένες καταβολές είχαν γίνει με εσφαλμένο υπολογισμό. Κάποιοι, λόγω των λαθών του Οργανισμού, ευνοήθηκαν σε βάρος κάποιων άλλων και κάποιοι άλλοι αδικήθηκαν», σημειώνουν στελέχη του ΥΠΑΑΤ. Αλλά και «για λόγους νομιμότητας, καθώς η ΕΕ έχει συγκεκριμένους κανόνες και ελεγκτικές διαδικασίες, οι οποίες εάν δεν εφαρμόζονται σε ένα τμήμα τους, υπάρχει κίνδυνος οι επιπτώσεις που θα προκληθούν να επηρεάσουν την ομαλή ροή των ευρωπαϊκών πόρων, με αποτέλεσμα να επηρεασθεί δυσμενώς το σύνολο των αγροτών, κάτι που κανείς δεν επιθυμεί».

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή των αχρεωστήτως είναι μία από τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στην ΕΕ και αποτελεί μία από τις βασικές διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης του ΥΠΑΑΤ, από την ημέρα που έθεσε υπό την επιτήρησή του τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Είναι σαφές ότι υπήρξαν διαχρονικά λάθη των διοικήσεων, τα οποία πρέπει να διορθωθούν άμεσα», παραδέχονται στελέχη του ΥΠΑΑΤ. Και σημειώνουν πως «η εντολή του υπουργού Κώστα Τσιάρα προς τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σαφής και ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται παρεκκλίσεις».

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button