Οικονομία

Έρχονται νέα φορο-κίνητρα για τους συνεπείς φορολογούμενους

Κίνητρα στους φορολογούμενους για να υποβάλουν νωρίτερα τη φορολογική τους δήλωση και να πληρώνουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος σχεδιάζει  το υπουργείο Οικονομικών καθιερώνοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το οποίο θα βάλει τέλος στις παρατάσεις.

Το νέο πλαίσιο για τις φορολογικές δηλώσεις θα ενεργοποιηθεί το 2025 και θα προβλέπει ακόμα και  επιβολή ποινών στις επιχειρήσεις και τους φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που καθυστερούν την αποστολή των σχετικών βεβαιώσεων αποδοχών μισθών και συντάξεων ή άλλων απαραίτητων στοιχείων στην ΑΑΔΕ «μπλοκάροντας» την διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Οι αλλαγές

Οι  νέες ρυθμίσεις που θα ενσωματωθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή προβλέπουν:

1. Έκπτωση για εφάπαξ εξόφληση του φόρου. Μεγαλύτερη έκπτωση φόρου θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σε περίπτωση που υποβάλουν νωρίς τη φορολογική τους δήλωση.

Ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται προβλέπει έκπτωση φόρου:

  • 4% αν η δήλωση υποβληθεί από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο. Δηλαδή οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέσα στο τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου και πληρώσουν εφάπαξ το φόρο  θα κερδίζουν έκπτωση 4%.
  • 2% σε περίπτωση που η φορολογική δήλωση υποβληθεί τον τελευταίο μήνα, δηλαδή εντός του Ιουνίου.

Με βάση το σημερινό  καθεστώς η έκπτωση φόρου 3% εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εξοφλήσει το φόρο μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της δήλωσης.

2. Την καθιέρωση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με σταθερές ημερομηνίες έναρξης και λήξης που θα βάλουν οριστικό τέλος στις παρατάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ηλεκτρονική πύλη για τις δηλώσεις θα ανοίγει 1η Μαρτίου και θα κλείνει στις 30 Ιουνίου με αποτέλεσμα οι 6,6 εκατ. φορολογούμενοι να έχουν στην διάθεση τους ένα τετράμηνο για να πατήσουν το «κουμπί» της υποβολής. Οι ημερομηνίες θα είναι κλειδωμένες και δεν θα μπορούν να ανατραπούν.

Παράλληλα το νέο πλαίσιο θα συνοδεύεται από ποινές για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις που οφείλονται στον κάθε υπεύθυνο φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος πέρα από την έγκαιρη έκδοση όλων των στοιχείων είναι η πλήρης λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ χωρίς τεχνικά προβλήματα. Με το νέο σχεδιασμό όλα τα δεδομένα για την υποβολή των δηλώσεων θα πρέπει να έχουν αναρτηθεί μέσα στο πρώτο δίμηνο κάθε έτους, πράγμα που για τις ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν διαβιβάσει στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία με τις βεβαιώσεις αποδοχών, ο ΕΦΚΑ τα στοιχεία των συντάξεων, οι τράπεζες τα αρχεία με τις συναλλαγές για πιστωτές, χρεωστικές κάρτες και τις δόσεις δανείων ώστε να μην υπάρχουν εκκρεμότητες.

newsbeast.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button