Αγροτικά

Ελιές: Η μαύρη εργασία αποτελεί «αγκάθι» στην αγροτική παραγωγή

Σε πολλές περιοχές της χώρας αυτή την περίοδο γίνεται η ελαιοσυγκομιδή επιτραπέζιας και ελαιοποιήσιμης ελιάς. Οι ανάγκες για εργατικά χέρια είναι αυξημένες και η έρευση εργατών αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τους ελαιοπαραγωγούς.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν όμως και οι υπόλοιπες καλλιέργειες (π.χ. θερμοκήπια) επειδή μεγάλος αριθμόις εργατών πάνε στις ελιές για να έχουν υψηλότερα μεροκάματα.

Πέρυσι η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνησης εργατών γης στην Κρήτη αλλά δεν έφερε κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Όπως δηλώνουν οι ελαιοκαλλιεργητές στον ΑγροΤύπο, αναζητούν «χέρια» για τη συγκομιδή και δίνουν αμοιβές που ξεκινούν από 50 ευρώ και φθάνουν στα 70 ή ακόμη και στα 80 ευρώ. Σε άλλες περιοχές, όπου συγκομίζεται καρπός για επιτραπέζια ελιά, η αμοιβή υπολογίζεται με το τελάρο συγκομισθέντος καρπού, με τις τιμές αυτή την εποχή στην Χαλκιδική να κυμαίνονται από 4,5 έως 5 ευρώ ανά τελάρο.

Όμως η έλλειψη εργατών δεν επιτρέπει στους παραγωγούς να διαπραγματευτούν, με αποτέλεσμα πολλοί εργάτες γης να ζητούν και να καταφέρνουν να δουλεύουν «μαύρα».

Οι εργάτες έχουν δίκιο από την πλευρά τους γιατί ήρθαν στην χώρα μας να βγάλουν χρήματα και να τα πάνε στην πατρίδα τους, δεν θέλουν την ασφάλιση και φορολόγηση της αμοιβής τους.

Επίσης υπάρχουν παράνομοι μετανάστες, που έχουν μπει στη χώρα χωρίς να έχουν την άδεια και απασχολούνται στον αγροτικό κλάδο, μένουν στην χώρα μας και πληρώνονται «μαύρα» γιατί δεν διαθέτουν άδεια εργασίας.

Αποτέλεσμα όλοι αυτοί θέλουν να δουλέψουν «μαύρη εργασία» και να πάρουν τα χρήματα στο χέρι.

Αυτό δεν συμφέρει όμως τους παραγωγούς γιατί έτσι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα εργατικά στα έξοδα της καλλιέργειας.

Έτσι κάθε παραγωγός είναι αναγκασμένος να πληρώνει χιλιάδες ευρώ που δεν φαίνονται πουθενά. Εδώ και χρόνια οι υπεύθυνοι γνωρίζουν το πρόβλημα αλλά δεν δίνουν λύση ή και δεν θέλουν να υπάρξει λύση.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να προσπαθούν να «κόψουν» κάποια εργόσημα πριν το τέλος του χρόνου για να δικαιολογήσουν κάποια έξοδα.

Το κράτος μελετά την καθιέρωση «πλαφόν» ασφάλισης στο εργόσημο,. προκειμένου όπως υποστηρίζει να αποφεύγονται φαινόμενα απάτης που σχετίζονται με ευρεία φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εισφοροδιαφυγή αλλά και «κρυπτόμενη» απασχόληση.

Από την άλλη όμως δεν αποφασίζει να βρει τρόπους για να έρχονται νόμιμοι εργάτες γης στην χώρα μας (παραμένουν τα γραφειοκρατικά προβλήματα στις ελληνικές πρεσβείες) που θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνονται και να ασφαλίζονται με βάση τις νόμιμες διαδικασίες της χώρας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button