Ελλάδα

Reuters: Τρομοκράτες του Ιράν σχεδίαζαν χτύπημα στην Αθήνα – Το χρονικό της επίθεσης στου Ψυρρή

Την απόπειρα τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Σε ρεπορτάζ του περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο – συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 15.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

“Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες”, αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Πώς στρατολογήθηκαν οι Πακιστανοί

Ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. “Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες”, είπε, χωρίς να κατονομάσει και πρόσθεσε: “Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο”.

Εκατοντάδες έγγραφα κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει “ανθρώπινη απώλεια”. Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Τι ισχυρίστηκε ο ένας από τους δυο Πακιστανούς

Αθώος λέει ότι είναι ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς.

Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Ο διευθυντής της Mossad, Ντέιβιντ Μπαρνέα, πέρυσι είπε ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες είχαν συνεργαστεί με “διεθνείς εταίρους για να διαλύσουν 27 ομάδες που προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο εξωτερικό και που οργανώθηκαν και κατευθύνθηκαν από το Ιράν”, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες ή τεκμήρια.

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα του Ιράν στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι πρόκειται για δράση του Ιράν, αλλά συγκαλυμμένη.

Τον Δεκέμβριο, γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε έναν Γερμανο-Ιρανό σε φυλάκιση δύο ετών με την κατηγορία ότι σχείζας να κάψει μια συναγωγή “για λογαριασμό του ιρανικού κράτους”. Ο κατηγορούμενος φέρεται να πέταξε μια βόμβα μολότοφ σε κτίριο δίπλα από τη συναγωγή. Είχε στρατολογηθεί, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, από έναν συμπατριώτη του, επίσης Γερμανο-Ιρανό. Είπε κι εκείνος ότι ο συμπατριώτης του αναφερόταν σε “εντολές των ιρανικών κυβερνητικών υπηρεσιών”. Η Τεχεράνη και πάλι διέψευσε.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν τουλάχιστον πέντε δολοφονίες ή απαγωγές που οι Αμερικανοί συνδέουν με το Ιράν. Τρεις αφορούσαν σχέδια δολοφονίας με επαγγελματίες εκτελεστές Πακιστανούς αλλά και άλλων εθνικοτήτων. Ένας Αζέρος που ζει στις Η.Π.Α. φέρεται να έλαβε οδηγίες και αμοιβή 30.000 δολαρίων από τον άνδρα που εδρεύει στο Ιράν για να σκοτώσει Ιρανή δημοσιογράφο που ζει στις ΗΠΑ και που αντιπολιτεύεται την ιρανική κυβέρνηση. Η δολοφονία δεν εκτελέστηκε αλλά η δημοσιογράφος ζει σε διάφορα προσωρινά κρησφύγετα. Οι ΗΠΑ λένε ότι ένας τομέας των Φρουρών της Επανάστασης που επικεντρώνεται σε “εκτελέσεις προδοτών στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και αλλού”

thetoc.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button