Τοπικά Νέα

Μεσσηνία: Τέλος του μήνα ανοίγει η πλατφόρμα εξαγοράς καταπατημένων ακινήτων

Προϋποθέσεις, κόστος, εκπτώσεις και τμήμα εξαγοράς

Να αιτηθούν την εξαγορά καταπατημένης έκτασης από το Ελληνικό Δημόσιο θα έχουν από τις 31 Οκτωβρίου και οι Μεσσήνιοι, με περιθώριο ενός έτους μέχρι τη λήξη της σχετικής προθεσμίας

Η σχετική πλατφόρμα αυτή τη στιγμή έχει ενεργοποιηθεί για 20 περιφερειακές ενότητες και από τέλος του μήνα θα ανοίξει και για τη Μεσσηνία.

Το τίμημα της εξαγοράς θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και κοινωνικά κριτήρια (για ευπαθείς ομάδες, πολύτεκνους, άτομα με αναπηρία), ενώ προβλέπονται και εκπτώσεις που θα φθάνουν έως και το 80% της αντικειμενικής αξίας.

Η πρόσβαση στο συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα γίνεται μέσω του gov.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση aeda.apps.gov.gr. Η είσοδος θα γίνεται με κωδικούς Taxisnet, ενώ θα παρέχεται επίσης η δυνατότητα υποβολής της αίτησης εξαγοράς από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, το οποίο πρέπει να συμπληρώσει στο σύστημα τον ΑΦΜ του και να επισυνάψει υπεύθυνη δήλωση εξουσιοδότησης από το gov.gr ή με βεβαίωση γνησίου υπογραφής.

Για τη Μεσσηνία η υποβολή ξεκινά στο τέλος Οκτωβρίου και θα λήξει σε ένα χρόνο, στις 31 Οκτωβρίου 2025.

Προϋποθέσεις
Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης εξαγοράς είναι η άσκηση από τον ίδιο τον αιτούντα ή τους δικαιοπαρόχους, επί δημοσίου ακινήτου, αδιαλείπτως κατοχή:

-Επί 30 τουλάχιστον έτη με τίτλο

-Επί 40 τουλάχιστον έτη χωρίς τίτλο, εφόσον ο αιτών χρησιμοποιεί το ακίνητο ως την κύρια κατοικία του ή ως βοηθητικό χώρο αυτής ή για να ασκεί τουριστική, βιοτεχνική, βιομηχανική, εμπορική ή αγροτική δραστηριότητα

-Η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο «Ε9» για τουλάχιστον 5 έτη πριν από την αίτηση, προκειμένου να είναι σαφές ότι οι αιτούντες θεωρούσαν πως το ακίνητο είναι δικό τους.

Επίσης:

•Αίτηση μπορεί να υποβληθεί και για ακίνητα που δεν έχουν κτίσμα

•Τίθεται δεκαήμερη προθεσμία για την ενημέρωση του αιτούντος σε περίπτωση που λείπουν δικαιολογητικά. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση για προσκόμιση αεροφωτογραφιών, καθώς δεν εξετάζεται πλέον η ύπαρξη ή μη κτίσματος

•Επεκτείνεται η δυνατότητα του Δημοσίου να αποφασίσει εξαίρεση από το δικαίωμα εξαγοράς για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Τα αρμόδια υπουργεία θα προσδιορίσουν αιτιολογημένα τις περιοχές ή τα ακίνητα που πρέπει να εξαιρεθούν από τη διαδικασία εξαγοράς

•Επισπεύδεται η προθεσμία υποβολής της συναίνεσης της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου σε 2 μήνες, από 3 μήνες που προβλεπόταν αρχικά.

Παράβολο και τίμημα εξαγοράς
Για την υποβολή της αίτησης στη νέα πλατφόρμα, οι ενδιαφερόμενοι-δικαιούχοι θα πρέπει να πληρώσουν παράβολο 300 ευρώ, το οποίο συμψηφίζεται με το τίμημα εξαγοράς ή επιστρέφεται εφόσον η αίτηση απορριφθεί.

Μετά την υποβολή της αίτησης και στην περίπτωση που εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή, εντός 5 ημερών εκδίδεται πιστοποιητικό αποδοχής, το οποίο κοινοποιείται στον αιτούντα. Στο πιστοποιητικό αποδοχής περιλαμβάνονται η περιγραφή του εξαγοραζόμενου ακινήτου (εμβαδόν και όρια), τα στοιχεία του αιτούντος, το τίμημα εξαγοράς, καθώς και το ποσό της εφάπαξ και τμηματικής καταβολής.

Το τίμημα εξαγοράς αντιστοιχεί σε ποσοστό 100% της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου ή του γηπέδου. Όπου δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού, το τίμημα εξαγοράς καθορίζεται βάσει συγκριτικών στοιχείων από την αρμόδια υπηρεσία της φορολογικής διοίκησης. Εάν στην περιοχή δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία, το τίμημα προσδιορίζεται βάσει της μεγαλύτερης αξίας ομοειδούς οικοπέδου ή γηπέδου της πλησιέστερης περιοχής. Αν επί του οικοπέδου ή του γηπέδου υφίστανται κτίσματα ανεγερθέντα από τον αιτούντα, το ποσό του τιμήματος προσαυξάνεται κατά 25%. Αν το κτίσμα έχει ανεγερθεί από το Δημόσιο, το τίμημα εξαγοράς αντιστοιχεί στο 100% της αντικειμενικής αξίας.

Το τίμημα θα εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε τμηματικά σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ μηνιαίως.

Επί του τιμήματος εξαγοράς προβλέπονται εκπτώσεις που φτάνουν το ανώτατο μέχρι 80% ανάλογα με την προσωπική και οικογενειακή κατάσταση του αιτούντος και συγκεκριμένα παρέχεται έκπτωση:

-κατά ποσοστό 2% ανά έτος κατοχής, μετά την πάροδο 30 ετών, και

-κατά ποσοστό 1% ανά έτος κατοχής μετά την πάροδο 40 ετών κατοχής, με ανώτατο όριο έκπτωσης και στις δύο περιπτώσεις, που ανέρχεται συνολικά σε ποσοστό 50% επί του ποσού του τιμήματος εξαγοράς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button