Κόσμος

Η σουηδική κυβέρνηση «ποινικοποιεί» τη φτώχεια: Βγάζει εκτός νόμου την επαιτεία

Η σουηδική κυβέρνηση κατηγορείται ότι προσπαθεί να «θέσει εκτός νόμου τη φτώχεια» αφού παρουσίασε σχέδια για εθνική απαγόρευση της επαιτείας.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός, ο οποίος υποστηρίζεται από τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες, ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει εννιάμηνη έρευνα για την εφαρμογή μιας εθνικής απαγόρευσης της επαιτείας, ενώ αν κριθεί εφικτή μια τέτοια «ρύθμιση» θα γίνει νόμος.

Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, η επικεφαλής της ομάδας των Σουηδών Δημοκρατών, Λίντα Λίντμπεργκ, έβαλε στο στόχαστρο τους ανθρώπους που, όπως ισχυρίστηκε, έρχονται από άλλες χώρες της ΕΕ «για να ζητιανέψουν έξω από τα μαγαζιά μας». Η Σουηδία δεν μπορεί, είπε, να ενεργεί ως «συνείδηση της Ευρώπης».

Η συγκεκριμένη πρόταση – η οποία βρίσκεται «στα σκαριά» από τον σχηματισμό της κυβέρνησης δύο χρόνια πριν – έχει ήδη προκαλέσει τριγμούς εντός του συνασπισμού των μετριοπαθών, φιλελευθέρων και χριστιανοδημοκρατών που βρίσκεται στην εξουσία.

Την πρωτοβουλία έχει καταδικάσει όμως και πλήθος οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Εκπρόσωπος της Stockholms Stadsmission, μιας χριστιανικής κοινωνικής οργάνωσης που εργάζεται με ευάλωτους ανθρώπους στην πρωτεύουσα σημειώνει πως «η απαγόρευση της επαιτείας, ή η απαίτηση άδειας για επαιτεία, απλώς μετατοπίζει το πρόβλημα σε μια μάταιη προσπάθεια να τεθεί εκτός νόμου η φτώχεια».

«Πιστεύουμε πως η ευαλωτότητα αυτής της ομάδας μπορεί να μειωθεί μέσω της διαρθρωτικής μείωσης της φτώχειας και της εργασίας κατά των διακρίσεων – τόσο στις χώρες καταγωγής όσο και εντός της ΕΕ», ενώ «η κοινωνία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, προσφέροντας, για παράδειγμα, ευκαιρίες εργασίας και στέγασης, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την κοινωνική ευαλωτότητα αυτών των ανθρώπων».

Η Aida Samani, αναπληρώτρια νομική διευθύντρια της οργάνωσης υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Civil Rights Defenders, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νομικές ενέργειες εάν προχωρήσει στην υλοποίηση της πρότασης.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα σε αυτό το θέμα, ενώ η ίδια μιλά για μια εν εξελίξει κρίση του οργανωμένου και βίαιου εγκλήματος», σχολιάζει στο Guardian, διευκρινίζοντας πως μια εθνική απαγόρευση της επαιτείας πιθανότατα «δεν θα ήταν νόμιμη».

Η απαγόρευση της επαιτείας, προσθέτει, θα παραβίαζε το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και την ελευθερία της έκφρασης – όπως εκφράζεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία κατοχυρώνεται στο σουηδικό σύνταγμα.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η επαιτεία έχει αυξηθεί στη Σουηδία από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, ωστόσο οι επικριτές της σημειώνουν πως η προτεινόμενη απαγόρευση της επαιτείας αποτελεί μέρος μιας συνολικής στροφής προς την καταστολή και την «περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button