Κόσμος

Ποια είναι η μονάδα Division 98 του Ισραήλ που εισέβαλε στον Λίβανο: Από ποιους αποτελείται

Η επίλεκτη μονάδα του ισραηλινού στρατού Division 98 είναι η αιχμή του δόρατος στις χερσαίες επιχειρήσεις εντός του Λιβάνου με στόχο τη διάλυση στρατιωτικών υποδομών της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Jerusalem Post.

Η 98η Μεραρχία Αλεξιπτωτιστών, με δύναμη 10.000 – 20.000 άνδρες είναι ένα αερομεταφερόμενο τμήμα των ισραηλινών δυνάμεων, με συμμετοχή στις εχθροπραξίες στη Χαν Γιουνίς, απέναντι σε μαχητές της Χαμάς, από τον Δεκέμβριο του 2023 μέχρι και τον Μάρτιο του 2024.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, η Division 98 αναπτύχθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου στο βόρειο Ισραήλ εν μέσω των εντάσεων με τη Χεζμπολάχ, μετά από μήνες επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας υπό τη Νότια Διοίκηση.

Η μεραρχία αλεξιπτωτιστών και καταδρομέων εντάχθηκαν στην 36η Μεραρχία υπό τη Βόρεια Διοίκηση.

Το Israel Radar χαρακτηρίζει τη 98η Μεραρχία «μία από τις βασικές δυνάμεις κρούσης του Ισραήλ».

Η Division 98, γνωστή και ως Σχηματισμός Πυρός ή Μεραρχία Αλεξιπτωτιστών, είναι μια από τις κορυφαίες και πιο ευέλικτες δυνάμεις μάχης του Ισραήλ.

Ξεχωρίζει για την ικανότητά της να αναπτύσσει γρήγορα δυνάμεις σε πάσης φύσεως πεδία μαχών.

Οι επιθέσεις της ελίτ μονάδας Division 98 του Ισραήλ στον Λίβανο

Ο πρωταρχικός στόχος της Division 98 είναι να πρωτοστατήσει σε επιχειρήσεις που απαιτούν γρήγορη και αποφασιστική δράση, με χρήση βαρέως οπλισμού και ισχυρής δύναμης πυρός, όπως επίσης και εξειδικευμένες δεξιότητες.

Αρχικά συστάθηκε για την υπεράσπιση των συνόρων του Ισραήλ έναντι των απειλών από τον Λίβανο και τη Συρία.

Να σημειωθεί ότι η 98η Μεραρχία διαθέτει τεχνογνωσία για δράση «σε ορεινό και πολύπλοκο έδαφος», σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

Οι δυνάμεις της Μεραρχίας πολέμησαν στη Βηρυτό στον Πρώτο Πόλεμο με τον Λίβανο τη δεκαετία του 1980 και συμμετείχαν επίσης στις μάχες του 2006.

Η μεραρχία πρωτοστάτησε επίσης στις κρίσιμες επιχειρήσεις του IDF για την εξάρθρωση μελών της Χαμάς, την εξουδετέρωση σημαντικών στόχων και τη συλλογή κρίσιμων πληροφοριών.

Division 98: Με ελίτ ομάδες

Η 98η Μεραρχία IDF αποτελείται από πολλές ταξιαρχίες, συμπεριλαμβανομένων μονάδων πεζικού, τεθωρακισμένων και πυροβολικού. Επιπλέον, περιλαμβάνει την Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών του Ισραήλ και την Ταξιαρχία Καταδρομών.

Η Ταξιαρχία Καταδρομών συγκροτήθηκε το 2015 και ενίσχυσε σημαντικά τις δυνατότητες για ειδικές επιχειρήσεις. Αυτή η νέα δύναμη κρούσης συγκέντρωσε αρκετές μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων του IDF, με πιο αξιοσημείωτες τις Maglan, Duvdevan και Egoz, καθεμία από τις οποίες φέρει ένα μοναδικό σύνολο δεξιοτήτων.

Η μονάδα Egoz επικεντρώνεται στην αντιτρομοκρατία και τον ανταρτοπόλεμο, ικανή να εξουδετερώνειεχθρούς σε πολύπλοκα εδάφη. Οι δυνάμεις Egoz εκπαιδεύονται να επιχειρούν σε ποικίλα περιβάλλοντα, που κυμαίνονται από πυκνά δάση έως αστικά τοπία.

Η μονάδα Maglan είναι γνωστή για την ικανότητά της στην αναγνώριση και τις ειδικές επιχειρήσεις πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

Τα στρατεύματα του Maglan ειδικεύονται στη συγκέντρωση πληροφοριών και τον εντοπισμό επιχειρήσεων κρούσης, χρησιμοποιώντας εξελιγμένη τεχνολογία και στρατιωτικό εξοπλισμό – συμπεριλαμβανομένων πυραύλων που εκτοξεύονται από τον ώμο – για να διαταράξουν και να εξαλείψουν τις εχθρικές δυνάμεις.

Η μονάδα Duvdevan ειδικεύεται σε μυστικές επιχειρήσεις και αποστολές άμεσης δράσης σε εχθρικές ζώνες.

Συνολικά, οι επιδόσεις της 98ης Μεραρχίας στον πόλεμο της Γάζας επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για μία από τις πιο ικανές ελίτ δυνάμεις του Ισραήλ.

«Αν ξεσπάσει μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση στον Λίβανο ή τη Συρία, το Ισραήλ θα κινητοποιήσει την σκληραγωγημένη από τη μάχη 98η Μεραρχία για να εξουδετερώσει τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ», εκτιμούσε το Israel Radar τον περασμένο Αύγουστο.

reader.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button