Αγροτικά

Αρκαδία: Βίοι αντίθετοι για καρύδια και αμύγδαλα

Μια καλή χρονιά φαίνεται ότι έχουν οι παραγωγοί καρυδιών στην Αρκαδία, όπου οι παραγόμενες ποσότητες μπορεί να ήταν μεγάλες, αλλά δημιουργήθηκε πρόβλημα με τη μικροκαρπία που παρουσίασαν τα δέντρα. «Οι τελευταίες βροχές που έπεσαν έκαναν μικρές ζημιές», σημειώνει ο παραγωγός Ανδρέας Κυριακούλης. Και προσθέτει: Τα δέντρα είχαν μεγάλο δέσιμο και ίσως η πρωιμότητα έφερε τη μικροκαρπία που δεν αντιμετωπίστηκε».

Σε ό,τι αφορά τις φυτεύσεις, ο κ. Κυριακούλης αναφέρει ότι αυτήν τη στιγμή η καλλιέργεια είναι σταθερή, με την παραγωγή να αυξάνεται, καθώς οι φυτεύσεις που έγιναν πριν από οκτώ χρόνια τώρα αποδίδουν σε απόλυτο βαθμό.

Για τη διαμόρφωση των τιμών υπογραμμίζει ότι «πέρυσι ήταν στα 4 ευρώ, χρονιά με μειωμένη παραγωγή και μεγάλη ζήτηση. Φέτος, θα είναι λίγο πιο χαμηλές. Πιστεύουμε ότι θα κινηθούν στα 3,80 ευρώ, ενώ οι ποσότητες είναι ανεβασμένες κατά 50%». Εν τω μεταξύ, η παραγωγή αμυγδάλου στην περιοχή της Τεγέας είναι ελάχιστη. Όπως αναφέρει ο παραγωγός Κώστας Ρέππας, η παραγωγή ήταν πρώιμη και οι τιμές χαμηλές για τον παραγωγό.

«Όπως φαίνεται στη λιανική, οι τιμές θα κινηθούν στα περσινά και προπέρσινα επίπεδα. Η κατώτερη τιμή είναι απελπιστική, αφού έπεσε στα 4 ευρώ το κιλό για την ψίχα. Όσο για το “κόκαλο”, είναι σαν να τα δίνεις τζάμπα. Κανένας δεν μπορεί να ζήσει οικογένεια με τέτοια καλλιέργεια», τονίζει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button