Αγροτικά

Ηλεία: Ολοκληρώθηκε η παράδοση της βιομηχανικής ντομάτας

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ολοκλήρωσαν τη φετινή τους λειτουργία τα δύο εργοστάσια επεξεργασίας βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία. Παρά την παρατεταμένη για αρκετούς μήνες ξηρασία, η παραγόμενη ποσότητα ήταν αυξημένη κατά περίπου 10.000 τόνους σε σχέση με το 2023, φτάνοντας συνολικά τους 100.000 με 110.000 τόνους.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, η συγκεκριμένη αύξηση αποδίδεται στο γεγονός ότι κατά τη φετινή χρονιά καλλιεργήθηκαν 3.000 στρέμματα παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Όπως εξηγεί, εάν δεν υπήρχε η παρατεταμένη ξηρασία, το σίγουρο είναι ότι η παραγωγή θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Ζημιές

Στον νομό, πολλοί παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας είδαν σημαντικές ζημιές στο προϊόν τους, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οικονομικά. Για τον λόγο αυτόν, αναμένουν τα πορίσματα για τις ζημιές που υπέστησαν από τον καύσωνα οι καλλιέργειές τους, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στον ΕΛΓΑ να επισπευστεί η ανακοίνωσή τους για να μπορέσουν να προχωρήσουν και οι αποζημιώσεις.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας προτίθεται να μεταβεί, όπως ο ίδιος σημειώνει, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛΓΑ, σε μια προσπάθεια να πιέσει ώστε να ανακοινωθούν τα πορίσματα για τις ζημιές. Επισημαίνει, δε, ότι ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, καθώς η καλλιέργεια, όπως και άλλες στον νομό, απαιτεί συστηματικό πότισμα.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button