ΠελοπόννησοςΤοπικά Νέα

Καλαμάτα: «Πατάτες για καλό σκοπό» από το Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Ακόμα μία θετική ενέργεια πρόσθεσε στο ενεργητικό του το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που μέσα από τη Δράση «Πατάτες για καλό σκοπό» βοήθησε τους φοιτητές του να κατανοήσουν ακόμα περισσότερο την καλλιέργεια, ενώ παράλληλα προσέφερε και σε διάφορες κοινωνικές δομές όλη την ποσότητα πατάτας που συγκομίσθηκε.

«Η ιδέα για τη δράση ξεκίνησε με βάση την καλύτερη αξιοποίηση του αγροκτήματος που έχουμε, ενώ θα ήταν πολύ χρήσιμο, παράλληλα, να συνεργαστούμε με κάποιες εταιρείες που είναι μπροστά τεχνολογικά και επιστημονικά. Επίσης, δώσαμε τη δυνατότητα στους φοιτητές να δουν μια καλλιέργεια στην πράξη. Από την προετοιμασία μέχρι το αρδευτικό δίκτυο και πάει λέγοντας», εξήγησε ο καθηγητής Γεωπονίας, Αναστάσιος Κότσιρας. Και συμπλήρωσε: «Έτσι είχαν τη δυνατότητα να δουν πώς αντιμετωπίζονται και διαχειρίζονται διάφορα ζητήματα, από τη φυτοπροστασία μέχρι τη συγκομιδή και τη διαλογή».

Σε αυτήν τη διαδικασία, 25 φοιτητές έμαθαν, μεταξύ άλλων, για τους αισθητήρες θερμοκρασίας, υγρασίας εδάφους, αλλά και για σκευάσματα φυτοπροστασίας υψηλής τεχνολογίας. «Στην προσπάθεια αυτήν είχαμε τη συμπαράσταση και του Δήμου Καλαμάτας», δεν παρέλειψε να αναφέρει ο καθηγητής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια είχε ενεργούς υποστηρικτές τις εταιρείες AGRIMORE, COMPO EXPERT, UPL και GREEN PROJECTS, με αποτέλεσμα να μην επιβαρυνθεί καθόλου οικονομικά το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Εθελοντές

«Σε αυτή την προσπάθεια έπαιξαν σημαντικό ρόλο και τα παιδιά του ΚΕΘΕΑ, που ήταν σε φάση προσαρμογής και απεξάρτησης», ανέφερε ο κ. Κότσιρας και εξήγησε ότι «η εθελοντική βοήθειά τους στη συγκομιδή της πατάτας ήταν καθοριστική, αφού η συγκομιδή έγινε στα τέλη Ιουλίου, που έλειπαν οι περισσότεροι φοιτητές. Επίσης, σημαντική ήταν η συμβολή εθελοντών από την ΙΡΙΣ Εκπαιδευτική Διαχειριστική, όπως επίσης και των εθελοντών από την ΠΑΛΜΙ ΚοινΣΕπ».

Οι παραχθείσες ποσότητες δωρίσθηκαν στους εξής φορείς της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Καλαμάτας: Νοσοκομείο, ΚΕΦΙΑΠ, Κοινωνικό Μαγειρείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κιβωτός του Κόσμου, Παιδικά Χωριά SOS, Ίδρυμα Στέγη της Εκκλησίας, Ι.Μ. Τιμίου Σταυρού (Προφ. Ηλία), ΙΡΙΣ Εκπαιδευτική Διαχειριστική, ΚΕΘΕΑ Κύτταρο, «ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ» Δράση για την Ανάπτυξη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, εκτός από τη Δράση «Πατάτες για καλό σκοπό», βρίσκεται σε εξέλιξη για τρίτη χρονιά και μία παρόμοια δράση που αφορά την ελαιοκομία. Μάλιστα, υπάρχει η σκέψη για νέα δωρεάν παροχή ελαιολάδου στις κοινωνικές δομές της Μεσσηνίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button