Οικονομία

Συντάξεις: Πού «κλειδώνει» το ποσοστό των αυξήσεων – Παραδείγματα με τα ποσά που θα πάρουν στο «χέρι» οι συνταξιούχοι

«Κλειδώνει» μέσα στο επόμενο διάστημα το ποσοστό αύξησης των συντάξεων, που όπως όλα δείχνουν θα είναι στο 2,5%. Ένα ποσοστό, πάντως, που δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν για κάθε νοικοκυριό από τον «καλπασμό» της ακρίβειας. Δεδομένου μάλιστα ότι αυτή η μεταβολή αφορά στις μεικτές αποδοχές, το τελικό ποσοστό της αύξησης εάν υπολογιστεί πάνω σε «καθαρές» αποδοχές, θα είναι χαμηλότερο.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Σε κάθε περίπτωση, το πόσα χρήματα «καθαρά» θα μπουν επιπλέον στην τσέπη, μετά τις αυξήσεις που θα αφορούν στις συντάξεις Ιανουαρίου και θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς στις πληρωμές Δεκεμβρίου- θα  εξαρτηθεί και από τις αλλαγές που προωθούνται για την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και από τις αυξημένες παρακρατήσεις φόρου.

Ο φόρος «ροκανίζει» τις αυξήσεις

Άλλωστε, με τα κλιμάκια της φορολογίας εισοδήματα καθηλωμένα στα ίδια επίπεδα εδώ και χρόνια, κάθε μικρή αύξηση στο μεικτό εισόδημα οδηγεί σε αναλογικά μεγαλύτερη αύξηση του φόρου εισοδήματος, άρα και σε αυξημένη παρακράτηση και τελικά σε μικρότερη μεταβολή των καθαρών αποδοχών.

Είναι δεδομένο λοιπόν πως τα επιπλέον αυτά χρήματα τα οποία θα προκύψουν από τις αυξήσεις δεν είναι αρκετά για να «ισοσκελίσουν» τις απώλειες των εισοδημάτων από την άνοδο των τιμών στην αγορά.

Παραδείγματα αυξήσεων στις συντάξεις

Το πόσα χρήματα τελικά μπορεί να πάρει στο «χέρι» ένας συνταξιούχος τον ερχόμενο Δεκέμβριο με την καταβολή των συντάξεων γίνεται εμφανές από τα παρακάτω παραδείγματα:

  • Συνταξιούχος έχει σήμερα μεικτή σύνταξη 1100 ευρώ. Δεν είναι υπόχρεος σε εισφορά αλληλεγγύης. Πληρώνει φυσικά φόρο και εισφορά υγείας. Τα μεικτά του θα αυξηθούν κατά 27,5 ευρώ και τα καθαρά του κατά 18,5 ευρώ καθώς σημαντικό μέρος της αύξησης θα τα… «ροκανίσει» η εφορία, αφού η σχετική κράτηση θα αυξηθεί από τα 54,4 στα 61,75 ευρώ. Τα καθαρά θα ανέλθουν στα 998,1 ευρώ από 979,6 ευρώ σήμερα. Η ποσοστιαία αύξηση στο «καθαρό» ποσό είναι 1,89%.
  • Συνταξιούχος έχει σήμερα μεικτή σύνταξη 1395 ευρώ. Δεν πληρώνει εισφορά αλληλεγγύης αλλά επιβαρύνεται με εισφορές υγείας και φόρο οπότε καταλήγει να εισπράττει 1189,23 ευρώ καθαρά. Από την 1/1/2025, η μεικτή σύνταξη θα αναπροσαρμοστεί στα 1429,88 ευρώ. Με το ισχύον καθεστώς, θα ξεκινούσε η επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία θα έφτανε στα 29,88 ευρώ και η καθαρή σύνταξη θα διαμορφωνόταν στα 1193,24 ευρώ. Για τον συγκεκριμένο συνταξιούχο, δεν θα αλλάξει κάτι ούτε με το νέο σύστημα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης. Και πάλι θα του αφαιρεθούν τα 29,87 ευρώ οπότε θα καταλήξει να λάβει μια αύξηση της τάξεως των 3-4 ευρώ στα καθαρά του που είναι περίπου 0,3%.
  • Συνταξιούχος έχει σήμερα μεικτή σύνταξη 1695 ευρώ. Δικαιούται αύξηση 42,37 ευρώ στα μεικτά. Με το ισχύον σύστημα όμως, η εισφορά αλληλεγγύης μπορεί να «φουσκώσει» από τα 50,85 ευρώ στα 104,24 ευρώ και να εξαλείψει αυτή την αύξηση οδηγώντας τελικώς σε μείωση των καθαρών αποδοχών από τα 1367 ευρώ που είναι σήμερα. Προωθείται ρύθμιση που θα συγκρατήσει την εισφορά αλληλεγγύης στα 37,37 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα λάβει καθαρή αύξηση τελικώς περίπου 41 ευρώ ανεβάζοντας τα καθαρά του στα 1408 ευρώ.
  • Συνταξιούχος με 1200 ευρώ σύνταξη έχει ακόμη προσωπική διαφορά. Δεν θα λάβει αύξηση και το μόνο που θα γίνει είναι ότι θα μειωθεί η προσωπική διαφορά. Μπορεί να προσβλέπει στο ότι θα μπει κανονικά στη σειρά για αύξηση από το επόμενο έτος, ενώ ως «παρηγοριά» θα λάβει φέτος έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα.

enikos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button