Ελλάδα

Ρεκόρ με 9.000 περιστατικά βίας ανηλίκων μέσα στο 2024 – Ο θλιβερός χάρτης της ΕΛ.ΑΣ. για τη νεανική παραβατικότητα

Τον… δυστοπικό χάρτη με την εγκληματικότητα ανηλίκων, η οποία αρχίζει να παίρνει αποκρουστικές διαστάσεις, καταγράφοντας αύξηση κατά 47%, παρουσιάζει το iEidiseis.gr.

Το περιστατικό που σόκαρε παιδιά και γονείς, με τον ξυλοδαρμό σε βάρος 14χρονης μαθήτριας στη Γλυφάδα, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν ότι η βία ανηλίκων γιγαντώνεται και όπως λένε οι αρμόδιοι αξιωματικοί, πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αστυνομικά μέτρα.

Χαρακτηριστικά σημειώνουν ότι το βίντεο με τον ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι το κορίτσι ξυλοκοπείται παρουσία τουλάχιστον 20 ατόμων που δεν κάνουν το παραμικρό για να αποτρέψουν την αγριότητα. Ο ξυλοδαρμός μετατρέπεται για τους περισσότερους είτε σε «θέαμα» είτε σε αδιάφορο συμβάν.

Οι αστυνομικές υπηρεσίες σχηματίζουν σε κάθε 24ωρο 37 δικογραφίες για ανήλικους, ήτοι ανά τρεις ώρες κατηγορούνται δύο ανήλικοι.

Βία ανηλίκων: Ο αριθμός του… τέρατος στην πρόκληση σωματικών βλαβών

Το πρώτο 8μηνο του 2024 έχει καταγραφεί αύξηση κατά 47% στα περιστατικά εγκληματικότητας ανηλίκων σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (4.875 ήταν πέρυσι, 7.180 φέτος), ενώ κατά 45% αυξήθηκαν οι ανήλικοι δράστες (6.157 πέρυσι, 8.978 φέτος). Το αδίκημα της πρόκλησης σωματικών βλαβών αποτελεί για τους αστυνομικούς έναν από τους βασικούς δείκτες για την εξέλιξη της βίας ανηλίκων. Τα στοιχεία δείχνουν εκρηκτική αύξηση στον αριθμό των ανήλικων που κατηγορήθηκαν το 2024. Πιο αναλυτικά, η αύξηση στους δράστες για πρόκληση σωματικών βλαβών άγγιξε το 73% (383 ήταν πέρυσι, 666 φέτος).

Στα αδικήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας (αρπαγή, παράνομη κατακράτηση, παράνομη βία, απειλή, διατάραξη οικιακής ειρήνης) υπήρξε αύξηση κατά 38% στους ανήλικους δράστες (143 πέρυσι, 198 φέτος). Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και στα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας (βιασμός, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, κατάχρηση ανηλίκου σε γενετήσια πράξη, πορνογραφία ανηλίκων). Η αύξηση στον αριθμό των ανήλικων κατηγορουμένων έφτασε το 89% (49 πέρυσι, 93 φέτος). Αίσθηση προκαλεί ότι μέχρι στιγμής το 2024 έχουν κατηγορηθεί για βιασμό συνολικά 21 ανήλικοι και για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας 37.

Μικρότερη είναι η αύξηση (κατά 10%) που σημειώθηκε στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας (ληστεία, κλοπή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απόπειρα ληστείας, απόπειρα κλοπής). Οι ανήλικοι δράστες είναι φέτος 2.050 σε σχέση με τους 1.850 που ήταν πέρυσι.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχει εκπονήσει από πέρυσι σχέδιο για τη χαρτογράφηση της εγκληματικότητας ανηλίκων. Στο πλαίσιο αυτό κλιμάκια -υπό το συντονισμό της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων- πραγματοποιούν τα βράδια Παρασκευής και Σαββάτου ελέγχους σε σημεία (πλατείες, πάρκα, πεζόδρομους) όπου συχνάζουν ανήλικοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται στις παρακάτω περιοχές της Αττικής: Μαρούσι, Κηφισιά, Πειραιάς, Κυψέλη, Κολωνός, Σεπόλια, Δάφνη, Υμηττός, Περιστέρι, Άλιμος, Ηλιούπολη, Γλυφάδα, Μενίδι, Λιόσια, Πετρούπολη.

Δείτε τους πίνακες με τα στοιχεία:

via-anilikon-ellada-2024_01_aba73.PNG

via-anilikon-ellada-2024_02_bcd7b.PNG

ieidiseis.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button