Τοπικά Νέα

Ερώτηση Χαρίτση για το Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα: «Συνεχίζεται από την κυβέρνηση ο εμπαιγμός»

Επίκαιρη ερώτηση Αλέξη Χαρίτση

προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

«Συνεχίζεται από την κυβέρνηση ο εμπαιγμός για τον οδικό άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα»

«Για τον οδικό άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, τα τελευταία πέντε χρόνια το μόνο που ακούγεται από τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό είναι γενικολογίες και ευχολόγια, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις…» αναφέρει ο Πρόεδρος της Κ.Ο. «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» και Βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε σήμερα στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με θέμα την κυβερνητική αδιαφορία για την υλοποίηση του κρίσιμου οδικού άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα.

Ο Αλ. Χαρίτσης υπογραμμίζει ότι, «…μετά την ανάθεση της επικαιροποίησης των μελετών στον παραχωρησιούχο «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» και τις παντελώς αόριστες απαντήσεις του υπουργού που «επιδιώκει» να βρει χρηματοδότηση, η τύχη του έργου αυτού αγνοείται και όπως όλα δείχνουν δεν περιλαμβάνεται καν στις προτεραιότητες του υπουργείου.»

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Κ.Ο. ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ επισημαίνει το κοινό μέτωπο των Εμπορικών  Συλλόγων Μεσσηνίας και Ηλείας με δημάρχους της ευρύτερης περιοχής που απαιτούν την υλοποίηση αυτού του κρίσιμου έργου, τονίζοντας «…την οδική ασφάλεια που απαιτεί αναβάθμιση και βελτίωση προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα τροχαία δυστυχήματα και θύματα, όπως το τροχαίο που τον περασμένο Αύγουστο συγκλόνισε τις τοπικές κοινωνίες. Η κάκιστη κατάσταση του δρόμου που συνδέει σήμερα τον νομό Ηλείας με τον νομό Μεσσηνίας είναι γνωστή σε όλους και προκαλεί την οργή των κατοίκων.»

Τέλος ο Αλ. Χαρίτσης καλεί τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να απαντήσει στην Βουλή στα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει και σε ποια ακριβώς κατάσταση βρίσκεται σήμερα το εν λόγω έργο;
  2. Έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για το έργο και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για το θέμα αυτό;

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Συνεχίζεται από την κυβέρνηση ο εμπαιγμός για τον οδικό άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, σε βάρος της οδικής ασφάλειας και της ανάπτυξης της περιοχής».

Τα μεγάλα έργα υποδομών στη Μεσσηνία και τους γειτονικούς νομούς παραμένουν στάσιμα καθόλη τη διάρκεια διακυβέρνησης της ΝΔ: Φράγμα Φιλιατρών, οδικός άξονας Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα είναι οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις της κυβερνητικής αδιαφορίας με σοβαρότατες συνέπειες για τους πολίτες.

Ειδικά για τον οδικό άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, τα τελευταία πέντε χρόνια το μόνο που ακούγεται από τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κατά την προεκλογική του περιοδεία είναι γενικολογίες και ευχολόγια χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Η σημασία του συγκεκριμένο οδικού έργου, που έχει μια μακρά ιστορία  ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο σχεδιάστηκαν και ξεκίνησαν να υλοποιούνται οι συμβάσεις παραχώρησης πάλι με κυβερνήσεις της ΝΔ, για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής είναι αναμφισβήτητη. Πρωτίστως, όμως, είναι η οδική ασφάλεια που απαιτεί αναβάθμιση και βελτίωση προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα τροχαία δυστυχήματα και θύματα, όπως το τροχαίο που τον περασμένο Αύγουστο συγκλόνισε τις τοπικές κοινωνίες. Η κάκιστη κατάσταση του δρόμου που συνδέει σήμερα τον νομό Ηλείας με τον νομό Μεσσηνίας είναι γνωστή σε όλους και προκαλεί την οργή των κατοίκων.

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι Μεσσηνίας και Ηλείας σε κοινό μέτωπο με δημάρχους της ευρύτερης περιοχής απαιτούν την υλοποίηση αυτού του κρίσιμου έργου τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη όχι μόνο για την ανάπτυξη της περιοχής αλλά και για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών.

Η κυβέρνηση σε όλα αυτά κωφεύει. Μετά την ανάθεση της επικαιροποίησης των μελετών στον παραχωρησιούχο «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» και τις παντελώς αόριστες απαντήσεις του υπουργού ότι «επιδιώκει» να βρεθεί χρηματοδότηση, η τύχη του έργου αυτού αγνοείται και όπως όλα δείχνουν δεν περιλαμβάνεται καν στις προτεραιότητες του υπουργείου.

Επειδή η ανάγκη για βελτίωση της οδικής ασφάλειας στη συγκεκριμένη περιοχή είναι άμεση προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα θύματα σε τροχαία δυστυχήματα.

Επειδή το τμήμα αυτό θα διασυνδέσει την Ολυμπία Οδό με τον αυτοκινητόδρομο του Μωρέα και αποτελεί τμήμα του πανευρωπαϊκού οδικού δικτύου («μπλε διάδρομος» – «πράσινη διαδρομή» της Αδριατικής οδού) που ξεκινάει από την Τεργέστη και φτάνει έως την Καλαμάτα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και της νότιας Πελοποννήσου.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει και σε ποια ακριβώς κατάσταση βρίσκεται σήμερα το εν λόγω έργο;
  2. Έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για το έργο και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για το θέμα αυτό;

Ο ερωτών

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Πρόεδρος Κ.Ο ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Βουλευτής Μεσσηνίας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button