Αγροτικά

Οκτώβριο η έκδοση πλαισίου στα Leader με 216 εκατ. ευρώ και 5 αλλαγές στο καθεστώς

Τον Οκτώβριο θα παραδοθεί προς υπογραφή το θεσµικό πλαίσιο για τα προγράµµατα Leader, µε την ετοιµότητα των Αναπτυξιακών εταιρειών πάντως να αποτελεί ερωτηµατικό σχετικά µε το αν είναι έτοιµες να προχωρήσουν άµεσα στις σχετικές προκηρύξεις των επιδοτούµενων δράσεων. Σηµειώνεται εδώ πως τον ίδιο µήνα θα εκδοθεί και η προκήρυξη για το Μέτρο της Αγροτικής Μεταποίησης το οποίο όµως θα αφορά µεγάλες επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τοµέα, που ξεπερνάνε σε ελάχιστο προϋπολογισµό τα 400.000 ευρώ.

Για την υλοποίηση των Leader ήδη έχουν κατανεµηθεί περί τα 216 εκατ. ευρώ για την έκδοση των προσκλήσεις από τις 50 Οµάδες Τοπικής ∆ράσης (ΟΤ∆), οι οποίες µε τη σειρά τους είχαν χρόνο να προχωρήσουν σε µία σειρά διαβουλεύσεων µε τις τοπικές κοινότητες που θα καλύπτουν οι δράσεις τους.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 984 της Agrenda

Οι διαφορές µε το περασµένο καθεστώς ενίσχυσης

  • Οι προκηρύξεις θα διαφέρουν τόσο ως προς το ποσό επιδότησης που σε περιπτώσεις θα είναι µεγαλύτερο σε σχέση µε την περασµένη περίοδο, όσο και από την επιλεξιµότητα των επενδύσεων. Συγκεκριµένα:
  • Οι δράσεις που θα προκηρυχθούν θα είναι εξατοµικευµένες ανά τοπική κοινότητα. Για παράδειγµα κάποιες ΟΤ∆ µπορεί να επιλέξουν να δώσουν µεγαλύτερη βαρύτητα στην αγροτική µεταποίηση και άλλες στον τουρισµό.
  • ∆εν θα καλύπτονται όλοι οι κλάδοι από τα προγράµµατα µεταποίησης. Στα Leader προτεραιότητα θα δίνεται σε επενδύσεις που έχει ανάγκη πράγµατι η τοπική κοινωνία και µπορεί να υποστηρίξει µε αξιώσεις η πρωτογενής παραγωγή. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει έλλειψη τέτοιων υποδοµών ώστε να επιδοτηθεί η ίδρυσή τους.
  • Οι ιδρύσεις που αφορούν την εξυπηρέτηση διανυκτέρευσης επισκεπτών (καταλύµατα, ξενοδοχεία κλπ) θα είναι επιλέξιµες ξανά µόνο στις ορεινές περιοχές όπως σε παλαιότερες περιόδους.
  • Για πρώτη φορά στους φακέλους αγροτών κάτω των 40 ετών θα προσφερθεί ενίσχυση 80% για τις κατηγορίες επενδύσεων µεταποίησης γεωργικού προϊόντος, µεταποίησης µε τελικό προϊόν µη γεωργικό και στη δασοκοµία. Κάποιες Αναπτυξιακές εταιρείες είναι πολύ πιθανό να επιλέξουν να µην αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα, καθώς τα κονδύλια είναι περιορισµένα ανά δράση και µπορούν να υποστηρίξουν λιγοστούς φακέλους σε κάθε περιοχή ενίσχυσης.
  • Αναµένεται να ενεργοποιηθεί µία νέα δράση ιδιωτικής επένδυσης µε τίτλο «Εξοικονόµηση ενέργειας και νερού, ενίσχυση βιο-οικονοµίας και κυκλικής οικονοµίας» η οποία θα αφορά επενδύσεις µικροµεσαίων επιχειρήσεων σε ΑΠΕ.

agronews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button