Κόσμος

Ναυάγιο Bayesian: Τα στεγανά χρηματοκιβώτια, τα ευαίσθητα δεδομένα και οι ξένες κυβερνήσεις


Οι ειδικοί δύτες που επιθεωρούν τα συντρίμμια του σούπερ γιοτ Bayesian, το οποίο βυθίστηκε στα ανοικτά της Σικελίας τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα τον θάνατο 7 ατόμων, ζήτησαν αυξημένη ασφάλεια για τη φύλαξη του σκάφους, λόγω ανησυχιών ότι τα ευαίσθητα δεδομένα που είναι κλειδωμένα στα χρηματοκιβώτιά του μπορεί να ενδιαφέρουν ξένες κυβερνήσεις.

Οι ιταλοί εισαγγελείς που έχουν ξεκινήσει ποινική έρευνα με πολλαπλές κατηγορίες θεωρούν ότι το γιοτ —των 56 μέτρων και αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων— μπορεί να περιέχει εξαιρετικά ευαίσθητα δεδομένα που συνδέονται με διάφορες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, δήλωσαν στο CNN τέσσερις πηγές που γνωρίζουν την έρευνα και την επιχείρηση διάσωσης.

Ο Mike Lynch, βρετανός μεγιστάνας της τεχνολογίας και ένας εκ των νεκρών, συνδεόταν με βρετανικές, αμερικανικές και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών μέσω των διαφόρων εταιρειών του, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας κυβερνοασφάλειας που ίδρυσε, Darktrace.

Η εν λόγω εταιρεία πωλήθηκε στην εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Thoma Bravo με έδρα το Σικάγο τον Απρίλιο. Ο Lynch ήταν επίσης σύμβουλος των βρετανών πρωθυπουργών David Cameron και Theresa May σε θέματα επιστήμης, τεχνολογίας και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια των θητειών τους, σύμφωνα με τα αρχεία της βρετανικής κυβέρνησης και τα δημόσια αρχεία της Darktrace.

Τι περιέχει και ποιους ενδιαφέρει

Το βυθισμένο σκάφος, που βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας σε βάθος περίπου 50 μέτρων (164 πόδια), πιστεύεται ότι διαθέτει στεγανά χρηματοκιβώτια που περιέχουν δύο υπερ-κρυπτογραφημένους σκληρούς δίσκους που περιέχουν άκρως απόρρητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων κωδικών πρόσβασης και άλλων ευαίσθητων δεδομένων, δήλωσε στο CNN αξιωματούχος που συμμετέχει στα σχέδια διάσωσης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Έχουν ζητήσει να φυλάσσεται στενά το σκάφος, τόσο πάνω από το νερό όσο και με υποβρύχια επιτήρηση.

Αρχικά, οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου φοβόντουσαν ότι επίδοξοι κλέφτες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να φτάσουν στα συντρίμμια για να βρουν ακριβά κοσμήματα και άλλα αντικείμενα αξίας που βρίσκονταν ακόμη στο σκάφος. Τώρα ανησυχούν ότι τα συντρίμμια, τα οποία αναμένεται να ανασυρθούν τις επόμενες εβδομάδες στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας για την τραγωδία, θα ενδιαφέρουν και ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας. Έχουν ζητήσει να φυλάσσεται στενά το σκάφος, τόσο πάνω από το νερό όσο και με υποβρύχια επιτήρηση.

«Έγινε δεκτό και υλοποιήθηκε επίσημο αίτημα για πρόσθετη ασφάλεια των συντριμμιών μέχρι να μπορέσει να ανυψωθεί», επιβεβαίωσε στο CNN αξιωματούχος της αρχής πολιτικής προστασίας της Σικελίας που συνδράμει στην ποινική έρευνα.

O «ξηρός πνιγμός»

Ο Lynch, η 18χρονη κόρη του Hannah, ο Αμερικανός δικηγόρος Chris Morvillo και η σύζυγός του Neda, ο βρετανός τραπεζίτης Jonathan Bloomer και η σύζυγός του Judy και ο σεφ του σκάφους Recaldo Thomas έχασαν τη ζωή τους όταν το πλοίο βυθίστηκε αφού βρέθηκε στο έλεος σφοδρής καταιγίδας τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τις νεκροψίες δείχνουν ότι τα ζευγάρια Bloomer και Morvillo πέθαναν από ασφυξία ή «ξηρό πνιγμό» όταν τελείωσε το οξυγόνο σε μια καμπίνα ύπνου. Τα αποτελέσματα της αυτοψίας για τον Lynch και την κόρη του ήταν λιγότερο σαφή.

Ο σεφ, το πτώμα του οποίου βρέθηκε έξω από το σκάφος, πέθανε από πνιγμό, δήλωσε ο ιατροδικαστής. Οι τοξικολογικές εκθέσεις για τους νεκρούς δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, αλλά κανείς δεν είχε υποστεί σωματικές βλάβες όταν το σκάφος βυθίστηκε.

Η σύζυγος του Lynch, Angela Bacares, και 14 ακόμη άτομα επέζησαν, μεταξύ των οποίων ο καπετάνιος James Cutfield, ο οποίος, μαζί με έναν βοηθό καταστρώματος και τον υπεύθυνο του μηχανοστασίου του σκάφους, ερευνάται για πολλαπλές ανθρωποκτονίες και πρόκληση ναυαγίου εξ αμελείας. Σε όλους τους έχει επιτραπεί να φύγουν από την Ιταλία.

in.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button