Κόσμος

Η πιο επικίνδυνη πόλη στον κόσμο έχει αφαιρεθεί από τους χάρτες για να μην τη βρει κανείς

Στην δυτική Αυστραλία υπάρχει μια πόλη που έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως η πιο θανατηφόρα στον κόσμο. Στην περιοχή είναι άκρως απαγορευτικό να ζει κανείς, καθώς ακόμη και μια ανάσα από τον μολυσμένο αέρα είναι ικανή για να σκοτώσει.

Πρόκεται για την πόλη Wittenoom στην περιοχή Pilbara της Δυτικής Αυστραλίας όπου μέχρι και σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού από τους ειδικούς.

Πώς όμως κατέληξε το Wittenoom να θεωρείται η πιο επικίνδυνη πόλη για την υγεία των ανθρώπων;

Πριν από πολλές δεκαετίες, τα όσα θα συνέβαιναν στο Wittenoom ήταν ικανά για να προκαλέσουν μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, που θα ήταν και το τέλος της πόλης της Αυστραλίας.

Τον Απρίλιο του 1943, ιδρύθηκε στην πόλη ορυχείο για εξόρυξη μπλε αμίαντου και αυτός φαίνεται να ήταν ο λόγος για τον θάνατο τουλάχιστον 2.000 εργαζομένων και των οικογενειών τους που εισέπνευσαν τις θανατηφόρες ίνες.

Ο μπλε αμίαντος -γνωστός ως κροκιδόλιθος, περισυλλέχθη από το Wittenoom με ελάχιστη ή καθόλου φροντίδα για δεκαετίες, προτού γίνει γνωστή η πλήρης έκταση των κινδύνων του. Θεωρείται το πιο επικίνδυνο είδος αμιάντου. Κατά τη διάρκεια των 23 ετών λειτουργίας του, το ορυχείο Wittenoom έστειλε 150.000 τόνους αμιάντου προς εξαγωγή.

Το ορυχείο έκλεισε το 1966 και από τότε, ο υπόλοιπος πληθυσμός της πόλης που έφτανε τις 20.000 στην περίοδο της ακμής του, έχει εγκαταλείψει εδώ και πολύ καιρό την περιοχή, η οποία έχει αφαιρεθεί από τους χάρτες και δεν είναι πλέον σηματοδοτημένη από οδικές πινακίδες.

Το επόμενο έτος η εξόρυξη μπλε αμιάντου απαγορεύτηκε.

Το Wittenoom έχει αφαιρεθεί από τους οδικούς χάρτες λόγω της θανατηφόρας ατμόσφαιρας.
Το Wittenoom έχει αφαιρεθεί από τους οδικούς χάρτες λόγω της θανατηφόρας ατμόσφαιρας. | TikTok@DrivelocationAu

Σύμφωνα με τη DailyMail, το ορυχείο και η πόλη που κατασκευάστηκε για να υποστηρίξει τη λειτουργία του έχουν περιγραφεί ότι αποτελούν τη μεγαλύτερη μολυσμένη βιομηχανική περιοχή στο νότιο ημισφαίριο.

Το παράδοξο είναι ότι παρά τις κατηγορηματικές απαγορεύσεις και τις εκθέσεις των επιστημόνωνω για το μολυσμένο Wittenoom, η πόλη έχει εξελιχθεί σε τουριστικό αξιοθέατο.

Η Daily Mail Australia αναφέρει ότι οι αρχές εκλιπαρούν τους τουρίστες να μείνουν έξω από την πόλη, λέγοντας ότι και μόνο η αναπνοή του αέρα εκεί μπορεί να σκοτώσει.

Οι επισκέπτες εξακολουθούν ωστόσο να συρρέουν στην έρημη πόλη για να φωτογραφίσουν τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και σπίτια και την άγονη γη στην οποία βρίσκονται όλα.

Πολλοί μοιράζονται τις φωτογραφίες των προειδοποιητικών πινακίδων που τους συμβουλεύουν να μην εισέλθουν, αλλά οι περισσότεροι δεν φαίνεται να έχουν στο μυαλό τους θανατηφόρους ρύπους στον αέρα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button