Τοπικά Νέα

Προστασία του περιβάλλοντος μόνο στα λόγια από το Δήμο Οιχαλίας

Της Γεωργίας Δέδε

Στις 7 Ιουνίου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, η Δήμαρχος Οιχαλίας επισκέφτηκε σχολεία του Δωρίου και φυτεψε δέντρα με τα παιδιά ως κίνηση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Αποδεικνύεται ωστόσο, ότι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του Δήμου εξαντλείται σε κινήσεις δημοσιότητας και μόνο.

 

Κάτοικοι και επισκέπτες του Βασιλικού έφτιαξαν με δικά τους χρήματα και προσωπική εργασία τον Μάρτιο 2023 σταθμό ανακύκλωσης. Αντί να επαινεθούν για αυτή τους την πρωτοβουλία και να στηριχθούν, η πρώτη εξαγγελία του νεοεκλεγέντος, με την παράταξη που διοικεί το Δήμο, Προέδρου ήταν ότι θα καταστρέψει το σταθμό ανακύκλωσης γιατί «χαλάει την αισθητική του».

 

Εξάλλου, από τον Αύγουστο 2023 έως και σήμερα, πολλές φορές το απορριμματοφόρο του Δήμου έχει μαζέψει μαζί σκουπίδια και ανακυκλώσιμα υλικά, καταστρέφοντάς τα και βάζοντας τρικλοποδιά στην όλη προσπάθεια. Τι και αν ο Δήμος έχει σύμβαση με το ΚΔΑΥ στο Ασπρόχωμα; Τι και αν υπάρχει ανάγκη, και με οικονομικό αντίκρισμα, για τη μείωση των απορριμμάτων; Τι και αν υπάρχουν στόχοι βιωσιμότητας που πρέπει να επιτευχθούν; Ο τομέας καθαριότητας-ανακύκλωσης ουσιαστικά δεν διοικείται. Οι οδηγοί κάνουν ό,τι θέλουν, οι αντιδήμαρχοι δεν γνωρίζουν που πρέπει να πάει τι, ούτε ελέγχουν τους υφισταμένους τους και η Δήμαρχος δεν ελέγχει τους Αντιδημάρχους.

 

Επιπλέον, έχει ζητηθεί τουλάχιστον 6 φορές από το Δήμο να φέρει και δεύτερο μπλε κάδο, καθώς ο ένας πλέον δεν επαρκεί και ιδιαιτέρως σε διαστήματα μεγάλης επισκεψιμότητας ξεχειλίζει. Η ίδια απάντηση πάντα: δεν υπάρχουν άλλοι κάδοι. Βεβαίως, υπάρχουν δεκάδες μπλε κάδοι στο Δώριο και το Μελιγαλά που έχουν καταλήξει κάδοι απορριμμάτων και εύκολα θα μπορούσε ένας να μεταφερθεί στο Βασιλικό, αλλά πού να τρέχουμε τώρα;

 

Παρεμπιπτόντως, το ειδικό απορριμματοφόρο ανακύκλωσης έχει 12 μέρες να φανεί στο Βασιλικό και τα ανακυκλώσιμα υλικά καταστρέφονται από τη βροχή και διασκορπίζονται στη γύρω περιοχή με τον αέρα. Ο Δήμος ενημερώθηκε σχετικά, αλλά…  

 

Τέλος, από 12/12/2022, με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ (κωδικός 5131469) εντάθηκε η πράξη «Χωριστή Διαχείριση Βιοαποβλήτων στο Δήμο Οιχαλίας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής. Η πράξη προέβλεπε την προμήθεια οικιακών κάδων κομποστοποίησης, την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και ενέργειες ευαισθητοποίησης. Η ημερομηνία λήξης της δράσης ήταν 31/12/2023. Έχουμε Σεπτέμβριο 2024 και δεν έχει γίνει τίποτα, γιατί πιθανότητα χάθηκαν οι προθεσμίες που είχαν τεθεί.

 

Προστασία του περιβάλλοντος στα λόγια ξέρουμε όλοι. Οι πράξεις όμως έχουν σημασία και αποτέλεσμα.

https://www.vasiliko.online/post/προστασία-του-περιβάλλοντος-μόνο-στα-λόγια-από-το-δήμο-οιχαλίας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button