Ελλάδα

Πώς το κύκλωμα «καρουζέλ» άρπαξε 123 εκατ. ευρώ – Οι πολιτικές προεκτάσεις

Ένα μέρος της απάτης σχετίζεται με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Μεγάλες ουρές και προεκτάσεις φέρεται να έχει η υπόθεση φοροκλοπής και απάτης με κεντρικό πρόσωπο τον ιδιοκτήτη ποδοσφαιρικής ομάδας της Β’ Εθνικής, που αποκαλύφθηκε από έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Η υπόθεση αφορά την έκδοση εικονικών τιμολογίων, τη μη απόδοση ΦΠΑ, και την είσπραξη κρατικών επιχορηγήσεων από εταιρείες-φαντάσματα, που ζημίωσαν το ελληνικό κράτος κατά 140 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση έχει και πολιτικές προεκτάσεις, λόγω των προνομιακών σχέσεων των πρωταγωνιστών του σκανδάλου με προβεβλημένα στελέχη της αυτοδιοίκησης.

Η έρευνα, που διήρκεσε περίπου ένα χρόνο, οδήγησε στη σύνταξη πορίσματος 400 σελίδων, το οποίο διαβιβάστηκε στην Οικονομική και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, καθώς ένα μέρος της απάτης σχετίζεται με ευρωπαϊκά κονδύλια. Σύμφωνα με το πόρισμα, δεσμεύτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του επιχειρηματία Χ.Π. , του αδελφού του Δ.Π., και δεκάδων άλλων ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Συνολικά 142 άτομα και 125 εταιρείες ελέγχονται για συμμετοχή σε εικονικές συναλλαγές που επέτρεπαν είτε τη μη απόδοση ΦΠΑ είτε την παράνομη είσπραξή του.

Η διάταξη του Προέδρου της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, αποκάλυψε ένα δίκτυο τουλάχιστον 125 εταιρειών-κελυφών, χωρίς ουσιαστική οικονομική δραστηριότητα, που συμμετείχαν σε συναλλαγές ύψους 514 εκατ. ευρώ.

Οι εταιρείες αυτές δημιουργήθηκαν με στόχο τη διενέργεια απάτης τύπου «καρουζέλ» με τον ΦΠΑ, δηλαδή την επανειλημμένη έκδοση και διακίνηση ψευδών τιμολογίων. Το δίκτυο εξαφάνιζε τα ποσά του ΦΠΑ μέσω ενός περίπλοκου συστήματος, με αποτέλεσμα η απώλεια για το Δημόσιο να είναι ανυπολόγιστη. Ταυτόχρονα, οι υπαίτιοι κατάφερναν να μετακυλίσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις σε άλλες εταιρείες του δικτύου, οι οποίες αργότερα εξαφανίζονταν.

Μέσω αυτού του συστήματος, οι εμπλεκόμενοι απέκτησαν παράνομο περιουσιακό όφελος άνω των 123 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά και προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία. Ενδεικτικό της κλίμακας της απάτης είναι και το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες εισέπραξαν περισσότερα από 3,5 εκατ. ευρώ μέσω κρατικών επιχορηγήσεων, εκμεταλλευόμενες το καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σύμφωνα με το κείμενο της Αρχής, οι εμπλεκόμενοι ενήργησαν με κοινή και συντονισμένη δράση, η οποία υποδηλώνει την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου με σκοπό την αποφυγή πληρωμής του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος και άλλων παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή ασφαλιστικών εισφορών. Οι εμπλεκόμενοι φέρονται να εξαπάτησαν τη φορολογική διοίκηση παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθή ή αποκρύπτοντας αληθινά στοιχεία, με αποτέλεσμα να μην αποδώσουν, να αποδώσουν ανακριβώς ή να συμψηφίσουν τα ποσά που όφειλαν. Το τελικό αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν η παράνομη ιδιοποίηση των συγκεκριμένων χρηματικών ποσών.

Όπως σημειώνεται, «προκύπτουν βάσιμες υπόνοιες ότι ο επιχειρηματίας, αλλά και οι 141 εμπλεκόμενοι εκτός των βασικών αδικημάτων της α) φοροδιαφυγής, β) της διασυνοριακής απάτης, σχετική με τον ΦΠΑ, με συνέπεια την απώλεια πόρων Φ.ΠΑ., που υπερβαίνει, συνολικά, το ποσό των 10.000.000 ευρώ, γ) της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με ζημά που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ (άρθρο 386 ΠΚ), διέπραξαν και το αδίκημα της «Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες».

Στη βάση αυτή, οι Αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν φαύλο κύκλο εικονικών συναλλαγών και ξεπλύματος χρήματος, ενώ αναζητούν περαιτέρω στοιχεία για τον τρόπο που το κύκλωμα κατάφερε να αποκρύψει τα ίχνη του για τόσο μεγάλο διάστημα. Με το ποσό των 137 εκατ. ευρώ ήδη δεσμευμένο, η δικαστική συνέχεια προμηνύεται καταιγιστική, με την υπόθεση να θεωρείται μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button