Κόσμος

BAC: Ποια είναι η ευρωπαϊκή εταιρεία που κατασκεύασε τους βομβητές θανάτου της Χεζμπολάχ – Είχαν πλακέτα με εκρηκτικά

Πρωτοφανές ήταν το χθεσινό χτύπημα κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, όπου χιλιάδες βομβητές εξερράγησαν ταυτόχρονα.

Μιλώντας στο Reuters, ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε ότι η ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας Μοσάντ τοποθέτησε εκρηκτικά μέσα σε 5.000 βομβητές που εισήγαγε η Χεζμπολάχ μήνες πριν από τις εκρήξεις της Τρίτης (17/9).

Η επιχείρηση αποτέλεσε μια πρωτοφανή παραβίαση ασφάλειας της Χεζμπολάχ που είδε χιλιάδες βομβητές να πυροδοτούνται σε ολόκληρο τον Λίβανο, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας σχεδόν 3.000 άλλους, συμπεριλαμβανομένων μαχητών της οργάνωσης και του πρέσβη του Ιράν στη Βηρυτό.

Η εταιρεία που κατασκεύασε τους βομβητές

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι βομβητές κατασκευάστηκαν από την Gold Apollo με έδρα την Ταϊβάν, αλλά η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δεν ήταν αυτή που κατασκεύαζε αυτές τις συσκευές.

Η εταιρεία ανέφερε ότι οι βομβητές κατασκευάστηκαν από μια ευρωπαϊκή εταιρεία με την επωνυμία BAC, η οποία έχει άδεια χρήσης του εμπορικού της σήματος, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το Associated Press η BAC Consulting KFT έχει έδρα τη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.

Απειλεί με αντίποινα η Χεζμπολάχ

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε αντίποινα κατά του Ισραήλ, ο στρατός του οποίου αρνήθηκε να σχολιάσει τις εκρήξεις.

Η Χεζμπολάχ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «η αντίσταση θα συνεχίσει σήμερα, όπως και κάθε άλλη μέρα, τις επιχειρήσεις της για την υποστήριξη της Γάζας, του λαού της και της αντίστασής της, η οποία αποτελεί ξεχωριστό δρόμο από τη σκληρή τιμωρία που πρέπει να περιμένει ο εγκληματικός εχθρός (Ισραήλ) ως απάντηση στη σφαγή της Τρίτης».

«Το σχέδιο φαίνεται ότι προετοιμαζόταν για πολλούς μήνες»

Το σχέδιο φαίνεται ότι προετοιμαζόταν για πολλούς μήνες, δήλωσαν διάφορες πηγές στο Reuters.

Ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε ότι η ομάδα είχε παραγγείλει 5.000 βομβητές από την Gold Apollo, οι οποίοι σύμφωνα με αρκετές πηγές εισήχθησαν στη χώρα νωρίτερα φέτος.

Ο ιδρυτής της Gold Apollo, Hsu Ching-Kuang, δήλωσε ότι οι βομβητές που χρησιμοποιήθηκαν στην έκρηξη κατασκευάστηκαν από μια εταιρεία στην Ευρώπη που είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της εταιρείας, το όνομα της οποίας δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει αμέσως. Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της κατονόμασε την BAC ως την εταιρεία, αλλά ο Hsu αρνήθηκε να σχολιάσει την τοποθεσία της.

«Το προϊόν δεν ήταν δικό μας. Ήταν μόνο ότι είχε το εμπορικό σήμα μας πάνω του», δήλωσε ο Hsu στους δημοσιογράφους στα γραφεία της εταιρείας στη βόρεια πόλη της Ταϊβάν, Νέα Ταϊπέι, την Τετάρτη.

Η ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου αναγνώρισε μια φωτογραφία του μοντέλου του βομβητή, ένα AP924, το οποίο όπως και άλλοι βομβητές λαμβάνει και εμφανίζει ασύρματα μηνύματα κειμένου, αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τηλεφωνικές κλήσεις.

Η Gold Apollo ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το μοντέλο AR-924 παράγεται και πωλείται από την BAC.

«Παρέχουμε μόνο άδεια εμπορικού σήματος και δεν έχουμε καμία ανάμειξη στον σχεδιασμό ή την κατασκευή αυτού του προϊόντος», αναφέρει η δήλωση.

«Οι βομβητές είχαν πλακέτα με εκρηκτικά», λέει η Χεζμπολάχ

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ χρησιμοποιούν τους βομβητές ως μέσο επικοινωνίας χαμηλής τεχνολογίας σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τον εντοπισμό θέσης από το Ισραήλ, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν τις επιχειρήσεις της ομάδας.

Αλλά η ανώτερη λιβανέζικη πηγή δήλωσε ότι οι συσκευές είχαν τροποποιηθεί από την υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ «σε επίπεδο παραγωγής».

«Η Μοσάντ εισήγαγε μια πλακέτα στο εσωτερικό της συσκευής που έχει εκρηκτικό υλικό το οποίο λαμβάνει έναν κωδικό. Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί με οποιοδήποτε μέσο. Ακόμη και με οποιαδήποτε συσκευή ή σαρωτή», δήλωσε η πηγή.

Η ίδια πηγή είπε ότι 3.000 από τους βομβητές εξερράγησαν όταν τους στάλθηκε ένα κωδικοποιημένο μήνυμα, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα τα εκρηκτικά.

Μια άλλη πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι μέχρι και τρία γραμμάρια εκρηκτικών ήταν κρυμμένα στους νέους βομβητές και είχαν περάσει «απαρατήρητοι» από τη Χεζμπολάχ για μήνες.

Ο Hsu δήλωσε ότι δεν γνώριζε πώς οι βομβητές θα μπορούσαν να έχουν παγιδευτεί για να εκραγούν.

«Η μεγαλύτερη αποτυχία της Χεζμπολάχ στην αντικατασκοπεία εδώ και δεκαετίες»

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Οι εικόνες των κατεστραμμένων βομβητών που αναλύθηκαν από το Reuters έδειχναν ένα σχήμα και κάποια αυτοκόλλητα στο πίσω μέρος που συμφωνούσαν με τους βομβητές που κατασκευάζει η Gold Apollo.

bomb c09a4

Η Χεζμπολάχ ήταν συγκλονισμένη από την επίθεση, η οποία άφησε μαχητές και άλλους αιμόφυρτους, νοσηλευόμενους ή νεκρούς. Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η έκρηξη ήταν η «μεγαλύτερη παραβίαση ασφάλειας» της ομάδας από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της συμμάχου της Χεζμπολάχ Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Αυτό θα ήταν εύκολα η μεγαλύτερη αποτυχία της Χεζμπολάχ στην αντικατασκοπεία εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Τζόναθαν Πάνικοφ, πρώην αναπληρωτής αξιωματικός των εθνικών μυστικών υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης για τη Μέση Ανατολή.

«Σπάστε τα τηλέφωνά σας»

Τον Φεβρουάριο, η Χεζμπολάχ κατάρτισε ένα πολεμικό σχέδιο που αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των κενών στην υποδομή πληροφοριών της ομάδας. Περίπου 170 μαχητές είχαν ήδη σκοτωθεί σε στοχευμένα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο, μεταξύ των οποίων ένας ανώτερος διοικητής και ένας κορυφαίος αξιωματούχος της Χαμάς στη Βηρυτό.

Σε τηλεοπτική ομιλία του στις 13 Φεβρουαρίου, ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Χασάν Νασράλα προειδοποίησε αυστηρά τους υποστηρικτές της ότι τα τηλέφωνά τους είναι πιο επικίνδυνα από τους ισραηλινούς κατασκόπους, λέγοντας ότι πρέπει να τα σπάσουν, να τα θάψουν ή να τα κλειδώσουν σε σιδερένιο κουτί.

Αντ’ αυτού, η ομάδα επέλεξε να διανείμει βομβητές στα μέλη της Χεζμπολάχ σε όλους τους διάφορους κλάδους της ομάδας – από τους μαχητές μέχρι τους γιατρούς που εργάζονται στις υπηρεσίες αρωγής της.

Ακρωτηριάστηκαν πολλά μέλη της Χεζμπολάχ

Οι εκρήξεις ακρωτηρίασαν πολλά μέλη της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με πλάνα από νοσοκομεία που εξέτασε το Reuters. Οι τραυματίες είχαν τραύματα διαφορετικού βαθμού στο πρόσωπο, έλειπαν δάχτυλα και άνοιγαν τραύματα στο ισχίο, όπου πιθανότατα φορούσαν τους βομβητές.

«Χτυπηθήκαμε πραγματικά σκληρά», δήλωσε η ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου, η οποία έχει άμεση γνώση της έρευνας της ομάδας για τις εκρήξεις.

Οι εκρήξεις των βομβητών ήρθαν σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας για τις εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, οι οποίες έχουν εμπλακεί σε διασυνοριακό πόλεμο από τον περασμένο Οκτώβριο που ξέσπασε η σύγκρουση στη Γάζα.

Ενώ ο πόλεμος στη Γάζα αποτελεί το κύριο μέλημα του Ισραήλ μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν στις 7 Οκτωβρίου ένοπλοι υπό την ηγεσία της Χαμάς, η επισφαλής κατάσταση κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο έχει τροφοδοτήσει τους φόβους για μια περιφερειακή σύγκρουση που θα μπορούσε να συμπαρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν.

Ένα πυραυλικό μπαράζ από τη Χεζμπολάχ την επομένη της 7ης Οκτωβρίου άνοιξε την τελευταία φάση της σύγκρουσης και έκτοτε υπάρχουν καθημερινές ανταλλαγές ρουκετών, πυρών πυροβολικού και πυραύλων, με ισραηλινά αεροσκάφη να χτυπούν βαθιά στο λιβανέζικο έδαφος.

Η Χεζμπολάχ έχει δηλώσει ότι δεν επιδιώκει έναν ευρύτερο πόλεμο, αλλά θα πολεμήσει αν το Ισραήλ εξαπολύσει έναν.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε τη Δευτέρα στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν ότι τα περιθώρια στενεύουν για μια διπλωματική λύση στην αντιπαράθεση με το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί δήλωσαν ότι δεν βλέπουν τις εκρήξεις των βομβητών ως σημάδι ότι επίκειται ισραηλινή χερσαία επίθεση.

Αντίθετα, ήταν ένα σημάδι της προφανώς βαθιάς διείσδυσης των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στη Χεζμπολάχ.

«Καταδεικνύει την ικανότητα του Ισραήλ να διεισδύει στους αντιπάλους του με εντυπωσιακά δραματικό τρόπο», δήλωσε ο Paul Pillar, βετεράνος της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών επί 28 χρόνια, κυρίως στη CIA.

ieidiseis.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button