Τοπικά Νέα

Οι Μεσσήνιοι προτιμούν τη συμβίωση και όχι το γάμο

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού στην περιοχή μας από την απογραφή του 2021 και σε σύγκριση με την απογραφή του 2011.

Ο μόνιμος πληθυσμός σε επίπεδο Περιφέρειας, αλλά και Μεσσηνίας, μπορεί να έχει μειωθεί, όμως τα νοικοκυριά έχουν αυξηθεί.

Το μορφωτικό επίπεδο στη Μεσσηνία είναι παραπάνω από το μέσο όρο της Περιφέρειας, ενώ πολύ υψηλό είναι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη Μεσσηνία (άνω του 73%). Παράλληλα, οι Μεσσήνιοι ζουν σε άνετα σπίτια, καθώς το  53,9% διαβιοί σε σπίτια όπου αναλογούν 40 τ.μ. ανά άτομο.

Τη δεκαετία 2011-2021 στη Μεσσηνία οι άνδρες μειώθηκαν κατά 21.000, ενώ οι γυναίκες κατά 17.000, με τους άντρες να συνεχίζουν να είναι περισσότεροι από τις γυναίκες.

Στον τομέα της εργασίας στη Μεσσηνία, οι υπόλοιπες κατηγορίες νικούν κατά κράτος τους εργαζομένους, αφού εργάζονται 52.892, ενώ οι άνεργοι είναι 8.768, οι μαθητές- σπουδαστές 22.078, οι συνταξιούχοι 39.152, οι εισοδηματίες 526 και στα οικιακά 14.276!

Ο τριτογενής τομέας δε, απασχολεί τους περισσότερους εργαζομένους (65,2%).

Πολύ σημαντικά είναι και τα στοιχεία για τις οικογένειες στη Μεσσηνία σε σύγκριση με το 2011: Οι παντρεμένοι με παιδιά μειώθηκαν κατά 15,2%, οι παντρεμένοι χωρίς παιδιά μειώθηκαν κατά 7,1%, ενώ οι συμβιούντες με παιδιά αυξήθηκαν κατά 100,5%!

Επίσης οι συμβιούντες χωρίς παιδιά αυξήθηκαν κατά 17%, ενώ αυξήθηκαν και οι κατηγορίες «μόνη μητέρα» κατά 4% και «μόνος πατέρας» κατά 1%.

Τέλος, άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των οικογενειών των Μεσσηνίων δεν έχει παιδιά, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό καλύπτεται από οικογένειες με ένα παιδί.

Πολλά ακόμα στοιχεία για τη διαβίωση των Μεσσηνίων, το μορφωτικό επίπεδο ή ακόμα και τα αυτοκίνητα που διαθέτουν και τις θέσεις στάθμευσης (άνω του 65% όσων διαθέτουν αυτοκίνητο δεν έχουν θέση στάθμευσης), παρουσιάζονται στους διπλανούς πίνακες.

Της Βίκυς Βετουλάκη tharrosnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button